04-04-11

Schooluniform

Studerende student - 001.JPGDe studenten aan de universiteiten en hogescholen hebben in de maand januari reeds hun tentamens gehad. De leerlingen die les volgen aan middelbare scholen die drie examenperiodes organiseren, zijn nog volop bezig of hebben net gedaan met hun proefwerken van het tweede trimester. De moed opbrengen om te studeren zal er, met het mooie lenteweer van de voorbije week, niet eenvoudiger op zijn geweest. Maar hopelijk is het jonge volkje daar toch in geslaagd en kunnen ze binnenkort met mooie cijfers naar huis komen. Tot vreugde van henzelf, hun ouders, hun leerkrachten en elke andere persoon die hen genegen is.

Students in uniform - 000.JPGDe gedachte aan de studerende jeugd, leidt mij naar de discussie over de zin en onzin van schooluniformen. Die ik hier evenwel niet ten berde ga brengen. Maar ik wil jullie wel enkele feiten meedelen omtrent dit thema. Eén ervan is dat ikzelf nogal zot ben van schoolpakjes. Als ik bijvoorbeeld op woensdagnamiddag langs het Gentse Zuid passeer, dan geniet ik gewoonweg van het zicht op die mengelmoes van jongens en meisjes in hun schooluniform. In veel Gentse scholen is men immers nog steeds verplicht tot het dragen van een kleurenuniform. Waarbij enkel kledij van een welbepaalde kleur is toegestaan. Je merkt ginds dan ook diverse groepjes kinderen op met verschillende kleding aan, maar wel in dezelfde kleur. Wat, althans in mijn ogen, een mooi beeld oplevert.

Girl in green jacket - 000.JPGZelf heb ik nimmer school gelopen aan een onderwijsinstelling waar je verplicht was om een schooluniform te dragen. Mijn zussen daarentegen hebben een aantal jaren les gevolgd aan een katholieke middelbare school, verbonden aan een klooster. En die waren verplicht om kledij te dragen van één bepaalde kleur; donkergroen als ik me niet vergis.

Schoolmeisje in groen - 000.JPGNaar ik mij meen te herinneren kwamen leerlingen en ouders al wel eens tegen die kleedcod ++e in opstand. En waren er nogal wat progressieve meisjes, met lef, die de kledingvoorschriften nogal vaak vrij, creatief en inventief interpreteerden. Wat dan weer regelmatig tot conflicten leidde met de gezagvoerende nonnetjes en hun moeder-overste, die er doorgaans een andere, meer conservatieve visie op na hielden.

De kloosterzuster zijn uiteindelijk, geloof ik, na verloop van tijd (jaren?) wel wat bijgedraaid, meer tolerant geworden. Maar ik denk niet dat minirokjes, korte jurkjes of hotpants ooit op hun school zullen zijn getolereerd.

Eigenlijk had ik in Japan moeten geboren geweest zijn. En als meisje! Want als klein ventje was ik Japans schoolmeisje - 000.JPGdol op matrozenpakjes. En dat is nu net waarop in die tijd, in dat land, het schooluniform van lagere schoolmeisjes was gebaseerd Lachen

Maar hoChoco - 000.JPGe graag ik het ook wou hebben, aan zo een marineblauw/wit matrozenpakje ben ik helaas nooit geraakt. Waarschijnlijk heb ik nooit aan mijn ma durven vragen om er zo eentje voor me te maken, want ik ben er vrij zeker van dat ze dat nooit had geweigerd.

Heimelijk was ik jaloers op Choco, de aap van stripfiguur Jommeke zijn vriendinnetjes, De Miekes. Want die bananeneter draagt er in de populaire stripreeks wel sinds jaar en dag zo eentje! Maar in plaats van dat rode broekje had ik wel een blauw exemplaar gewild Knipogen

Matrozenpetje - 000.JPGTreuren om dat gemis deed ik evenwel niet. Want, eerst bijgestaan door mijn 5 jaar oudere, handige en graag knutselende zus, en vervolgens vrij snel  zelfstandig en helemaal alleen, maakte ik wel talloze wit/blauwe matrozenpetjes uit crêpepapier. En getooid daarmee, liep ik rond in ons kleine huisje en buiten in de grote ouderlijke tuin. Zelfs nu, decennia later, weet ik nog steeds precies hoe je zulk en petje maakt! Lachen

Schoolmeisje.(blog).JPGOnlangs las ik in een magazine dat er, vooral in Groot-Brittannië, een heropleving aan de gang is, waar het schooluniformen betreft. En ook in ons land is deze traditie blijkbaar weer in opmars. Bepaalde scholen hebben zelfs recentelijk hun uniformregels strenger gemaakt. Het Sint-Franciscusinstituut in Melle is daar een voorbeeld van. Jeansbroeken zijn daar VERBODEN. En een rok of jurk moet minstens driekwart van de jongedames hun dijen bedekken. Flauw zeg!… Wenkbrauw ophalen

Het is wel zo dat, ondanks de vaak strikte voorschriften over de vereiste kleur groen, blauw, grijs of bruin, van de outfit, er in veel scholen toch vaak modieuze kledij is toegestaan, zoals bijvoorbeeld de nauw aan de benen spannende ‘skinny’ broeken. Bepaalde winkels zijn overigens gespecialiseerd in schooluniformkledij. Dus daar kan men dan vast het nodige advies verkrijgen van wat wel en niet kan, in deze of gene school.

Jas met ipod - 000.JPGNaar verluidt zijn er in de handel zelfs schooluniformen te koop waarin een ruimte is voorzien voor de ipod van de scholier. En misschien zijn er ook wel jassen, broeken en rokjes verkrijgbaar met geheime zakjes of andere ruimtes voor spiekbriefjes, een rekenmachine of zelfs minicomputer!

Geslaagd! - 000.JPGMinder dan 3 maand van heden is het schooljaar alweer ten einde. En is er opnieuw een studieperiode en examentijd achter de rug. En zal het bonte allegaartje van schoolkinderen, al dan niet in uniform, terug voor 2 maand uit het straatbeeld verdwijnen. Hopelijk voor hen, hun (groot)ouders en andere naasten, zal dat zijn met een welverdiend A-attest op zak. Lachen

Commentaren

Hallo Rudi,met of zonder uniform ik wens alle schoolgaande kinderen een A -attest toe.En in de vakantie kunnen ze hun eenvormige pakje wat aan de haak hangen. Ik heb nooit zo'n uniform moeten dragen in mijn schooltijd,maar tijdens mijn werktijd dan weer wel,hahahaha!

Gepost door: magda | 04-04-11

Ik ben anti zo een uniform. Ze doen dat voor de uniformiteit, maar dat is nonsens, want de ene staat er mee en de andere niet.

Ieder mens is uniek en dat moeten ze met rust laten.

In Engeland deden/doen de jongens trouwens ook zo een uniformke aan, dat is om te leren in het gareel te lopen.

;-)

Gepost door: ms | 04-04-11

goedemorgen rudi,
hahhahahaaaaa......jij in een matrozen pakje..... ik heb gelukkig nooit een schooluniform hoeven dragen...
dat ze op het sint-franciscus instituut geen korte rokjes mogen dragen dat zal wel met een bedoeling zijn,rudi.....dan komt er niks terecht van de tentamesn en examens!
wat leuk is zijn die skinny jeans......geweldig. (en ze zitten ook nog lekker...) en dan moet je de jongens eens bekijken met hun veel te grote jeans aan die bijna! over hun kont afzakken......
want je moet wel kunnen zien wat voor merk boxershort ze dragen...hahahaha
het is de mode van vandaag......over een paar jaar loopt men er weer heel anders bij,.......
een hele fijne dag rudi.
grtjs inuzz

Gepost door: inuzz | 05-04-11

Blij ons was het blauwe rok, jas en bleekblauwe bloes en als de rok te lang werd bevonden werd de zoom door één of andere zuster losgemaakt en mocht je de dag zo verder doorbrengen op school. Ach een trauma heb ik er niet aan overgehouden en toen ik afstudeerde in het middelbaar heb ik gezworen dat ik nooit nog blauw zou dragen en .... wat dacht je wat nu , op 55 jarige leeftijd , mijn lievelingskleur is ... juist blauw ja.
Een vriendelijke groet !

Gepost door: Martine | 05-04-11

'K zag in Ierland veel schooluniformen!

Gepost door: danique | 05-04-11

IK ben wel prof uniform, maar wel jammer dat ze dit het meest hanteren in elitescholen!
En bovendien zijn de jonge gasten ook wel vindingrijk, ze weten zich altijd te profileren Je haalt er toch
de rijkeluikinderkes uit zenne, k heb een paar jaar in zo'n school gewerkt en vroeger in spermalie moest ik ook
een uniform dragen!
groetjes Rud!! daaag

Gepost door: christa | 05-04-11

hihi, ja Choco in z'n matrozenpakje
zelf heb ik een paar jaar een uniform moeten dragen, de andere jaren was het steeds een schort om boven de eigen kledij te dragen
Ik hoop dat de zonen het goed doen op school, als ze hun best maar doen hé, meer kan je niet vragen
Prettige zonnige dagen Rudi

Gepost door: fotorantje | 06-04-11

En maandag gaan ze al een paar weekjes oefenen in het vakantie hebben. Inderdaad, hopelijk met een knap schoolresultaat, Rudi. Er zijn ook beslist wel heel wat studenten die om het dragen van zulk een schooluniform niet geven, want dan zijn ze van de vraag af: wat trekken we vandaag weer aan.

Groeten

Gepost door: Willy | 09-04-11

ik haaaaaaaaaaaaaaaaaat schooluniformen, ik ben namelijk naar een school geweest waar je dit moest dragen, ik had er zo een hekel aan, en het jaar nadat ik was afgestudeerd is het afgeschaft, dat vond ik zo sneu.

Gepost door: Emily | 12-04-11

Dikke kus, zomaar

Gepost door: danique | 13-04-11

Ik had ook een schooluniform in het middelbaar.
Ik haatte het om te gaan winkelen.
Maar uiteindelijk deed het wel iets aan de groepssfeer

Grtjs!

Gepost door: Fairytale Girl | 14-04-11

Effe gewoon de groetjes, en waar is de tijd van toen!!

Gepost door: gertje | 15-04-11

wij wensen jou en de familie fijne paasdagen,geniet ervan
wij zijn een paar dagen aan zee en komen pas maandag terug
liefs en een dikke knuffel dolfijntje en Marnix.

Gepost door: dolfijntje | 21-04-11

hai rudi,
hele mooie en vooral zonnige paasdagen toegewenst,hoor....

Gepost door: inuzz | 22-04-11

De commentaren zijn gesloten.