24-12-10

Vrolijk Kerstfeest!

New Beat - 000.jpgEind de jaren tachtig ontstond er in de Belgische uitgaanswereld een nieuw muziekgenre: ‘New Beat’. Een muziekstroom die voornamelijk voortvloeide uit de ‘New Wave’. En werd gekenmerkt door het monotone geluid, het trage tempo daarvan (100 tot 115 Beats Per Minuut), de zware bassen, het gebruik van samples en de weinige, maar vaak erg seksueel getinte tekst.

New Beat - 001.JPGZelf liep ik van bij het begin warm voor deze muziek. Die ik verrassend, vernieuwend en verfrissend vond. Op de radio kreeg je nauwelijks iets te horen van deze dansmuziek. Maar ik kocht mij, in diverse kleine platenzaken, de zwarte vinyl platen, waarin de muziek was geperst. Dat waren voornamelijk maxi singles (12 inch), en die maakten het mij mogelijk om ten allen tijde van mijn, toen meest favoriete, muziekgenre te genieten.

New Beat bekoorde niet enkel mij, maar deze nieuwe muziekstroom kreeg een hele schare aanhangers. En, zoals dat ook bij andere genres het geval was en is, koppelden sommigen er zelfs een eigen levensstijl aan vast. Mijn adoratie voor deze nieuwe muziekstijl ging evenwel niet zo ver. Maar in de weekends tooide ik mij wel in aangepaste kledij. Die ik deels selecteerde uit het aanbod van de C&A, en voor het overige vond en aankocht in gespecialiseerde winkeltjes in voornamelijk Gent, Sint-Niklaas en Antwerpen.

New Beat - 002.JPGEn in die outfit, vooral bestaande uit zwarte en witte elementen, aangevuld met accessoires in zilver en chroom, schuimde ik de discotheken af waar, door de platenruiters van dienst, uitsluitend dit muziekgenre werd gedraaid. De zogenaamde ‘New Beat Tempels’: de Boccaccio, de Ancien Belgique, Vertigo, Prestige, Confetti’s…

In de laatst vermelde tent, gelegen in de Antwerpse gemeente Brasschaat, werkte een zekere ‘Peter’ als kelner. Een boomlange kerel met een bijzondere uitstraling. Teneinde hun discotheek wat bekender te maken bij het grote publiek, lieten de eigenaars één van de gangmakers van de New Beat, met name Serge Ramaekers, een (dans)act in elkaar steken en liedjes produceren rond hun ‘uitgangbord’ Peter en vier danseresjes uit de club. Die ook een beetje konden zingen, eentje zelfs vrij goed! Lachen

New Beat - 004.JPGConfetti’s werd een geslaagd project, want de formatie oogstte meteen succes. Eerst met ‘The Sound of C’ en vervolgens met een hele rits andere liedjes. Zij maakten New Beat bekend en zelfs geliefd bij het grote publiek. Deze popularisatie leidde tot een commercialisering van het genre, wat ironisch genoeg tevens het begin betekende van het einde van de New Beat. Wenkbrauw ophalen

Eind 1989 brachten de Confetti’s een, naar mijn mening, prachtig Kerstliedje uit, waarvoor ik de afgelopen weken een clip monteerde. Veel kijk- en luisterplezier toegewenst, alsook een Prettige Kerstavond!

 

 

Commentaren

Je hebt er weer je werk van gemaakt. Mooi gemonteerd !

Wij wensen jullie alvast fijne kerstdagen !

Gepost door: ms | 24-12-10

ik wens je een fijne Kerstavond en een gezellig Kerstfeest met je geliefden
liefs en een dikke knuffel

Gepost door: dolfijntje | 24-12-10

Hallo Rudy!

Wens jouw ook al het mooie en het goeds dat er is!
Fijne Kerst!

lieve groetjes annemarieke, x

The confetti's waa was de tijd!!! hoorde die zelfs heel graag zingen!

Gepost door: annemarieke, x | 24-12-10

Ik wens je prettige kerstdagen maar vooral een gezond 2011 !

Gepost door: Joke | 24-12-10

Fijne Kerstdagen Rudy !!!
Een prettig en vrolijk Kerstfeest van Amor Fati !!!

Kerst, een feest van gezelligheid en bezinnen
Kerst, tijd om aan het bezinnen te beginnen
Kerst, ook tijd van de overloedige dis
Kerst, héérlijke dagen dus, als ik me niet vergis?

Als binnen het vieren wordt voorbedacht

muziek van feest en vroeger klinkt
rust gezocht en soms gevonden wordt,
dan is het tijd voor Kerstmis, voor een nieuw jaar.

Als uitkijken verwachten is
en hopen al eens zekerheid schijnt,
samen dichter komen en voor

mekaar belangrijk zijn,
dan is het Kerstmis, dan wordt het Nieuwjaar.

Gepost door: Amor Fati | 24-12-10

Prettige feestdagen ! Dat filmpje is echt fantastisch,dat was genieten.

Gepost door: magda | 24-12-10

Het is weer Kerstmis
feest van liefde en licht
waar kerstmuziek de hemel vult
en sneeuwvlokjes zachtjes dwarrelen
waar klokjes tinkelen
en lichtjes fonkelen
in een versierde boom

Ik wens al mijn vrienden
een fijne Kerst

Gepost door: Yolanda | 24-12-10

new beat was niet mijn ding, new wave daarentegen wel :-)
the sound of c herinner ik mij nog heel goed

Gepost door: fotorantje | 25-12-10

Hahaa...mooi filmpje hoor! Je hebt helemaal de spirit van Jingle bells te pakken...is helemaal geen kerstliedje van oorsprong namelijk...maar gewoon een macho-liedje over mannen die in de sneeuw hun kunsten op de slee vertoonden om indruk te maken op de meiden ( die ze dan maar al te graag meenamen in die slee...om het weer wat warmer te krijgen hè...al die sneeuw ook hahahahahaaa!)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 26-12-10

New Beat, de Confetti's....wat een herinneringen aan mijn uitgangsleven...
Die kerstsingle is heel mooi!
De kerstdagen zijn alweer voorbij, nu op naar de eindejaarsfeesten!
Fijne maandag,
grtjs

Gepost door: Vanessa | 27-12-10

De commentaren zijn gesloten.