29-05-10

Frans

      

Mijn jongens halen op school niet zo een beste punten voor het leervak 'Frans'. Vooral door een tekort aan studeren. Wat dan weer het gevolg is van hun totaal gebrek aan interesse voor de taal van Molière.

Woordenlijst - 000Om Brian en Austin wat te helpen, heb ik een tijdje geleden oefenbladen gemaakt. Omkaderde en in een vlot leesbaar lettertype getypte lijsten met de meest courante werkwoorden en hun vervoegingen in de onvoltooid tegenwoordige tijd (L'indicatif Présent). Links op die A4'tjes staat een kolom in het Nederlands, rechts daarvan een kolom met de Franse vertaling en daarnaast, dus uiterst rechts, zijn er twee lege kolommen, waarin ze de Franse tekst dienden over te schrijven. Elke dag hebben ze zo een blad voorgeschoteld gekregen. Dat ze, na het (over)schrijfwerk dienden in te studeren. Waarna ik hen mondeling overhoorde over het geheel. Van Nederlands naar Frans en omgekeerd. En, waar nodig gaf ik onthoudtips of hielp ik hen op een andere manier om de stof ingestudeerd te krijgen.

Door het herhaald en volhardend studeren is die kennis inmiddels min of meer volledig opgeslagen in één van de kamertjes van hun grijze hersenmassa. Omdat ik merkte dat dit leersysteem werkt, en de jongens inmiddels redelijk aan de regelmaat waren gewoon geraakt, besloot ik dit dagelijks studiewerkje verder te zetten. Wat geenszins in goede aarde viel bij mijn, allicht door de zuiderse genen in hun bloed, gemakzuchtige tweeling. Maar al bij al viel de tegenstand nog mee. Enkel in de beginfase van de verlenging diende ik wat nare woorden te incasseren.

Woordenlijst - 001Uiteraard diende ik extra werkbladen te maken. Wat ik dus deed. Deze keer liet ik de woordenschat aan de beurt komen. Waarvoor ik Austin zijn werkboek ter hand nam. En er de woorden uithaalde die hij tijdens de afgelopen weken in de lessen Frans had voorgeschoteld gekregen. Toen ik de jongen de eerste avond een eerste blad overhandigde, morde hij slechts een beetje. Nadien had ik de indruk dat hij het niet zo erg, en eigenlijk best wel handig vond dat de leerstof, waar hij zich sowieso doorheen diende te worstelen, op zulk een overzichtelijke manier kreeg aangeboden. Maar het kan ook zijn dat ik mij die zienswijze inbeeldt.

Broer Brian protesteerde. Hij zou wel goed gek zijn, woorden in te studeren die niet in zijn handboek voorkomen! Trachtten de jongen te overtuigen dat de kennis van de Franse vertaling van die handelslexicon, specifiek voor de studierichting die Austin volgt, ook voor hem nuttig kon zijn, daar verspilde ik mijn tijd en energie niet aan. Maar gebruikte ik liever om voor de jongen aparte lijsten te maken, met woorden en uitdrukkingen uit zijn leerboek. Tot tevredenheid van mijn zoon.

French girl - 000Leuk dat de uitgevers van schoolboeken mee evolueren met het veranderd tijdsbeeld. Toch was het in die schoolboeken van mijn jongens tegenkomen van bepaalde woorden, toch even wennen. Damesslipje bijvoorbeeld. La culotte in het Frans. Of sexy. En lichaamsdelen zoals borsten, les seins en poes. Of neen, dat laatste woord stond onder de categorie huisdieren. Goed dat de zeden is veranderd. Want men was in mijn jeugd al te bekrompen. Toch waren er een aantal, niet in onze schoolboeken voorkomende Franse woorden die ik kende omdat ze in onze dialecttaal werden gebruikt. Soutien bijvoorbeeld, waarvan iedereen wist dat dit het kledingstuk is waarmee dames hun boezem ondersteunen en op de juiste plaats houden.

Bepaalde, door de conservatieve goegemeente beschouwd als tot de intimiteit behorende, of zelfs als onwelvoeglijk geachte woorden, ben ik in geen enkele van de voor mijn ogen gepasseerde cursussen tegen gekomen. En later, toen ik de taal gebruikte in het dagelijks leven, heb ik deze woorden ook niet geleerd. Daar was geen behoefte aan. En ze kwamen niet ter sprake in de spreektaal bij privéaangelegenheden. En ook op zakelijk vlak, was er geen nood aan een kennis van het Franse woord voor die items. Althans niet in de sectoren waarin ik actief was. Knipogen

Commentaren

Hoi Rudy Weer een leuk postje hier. Hopelijk lukt het de jongens nu wel om betere punten te behalen voor frans op school.
Kelly en de baasje zijn een hele poos uit circulatie geweest in blogland vandaar dat het een hele tijd geleden is dat ik hier nog was.
Groetjes en tot een volgend blogbezoekje.

Gepost door: Chris en Kelly | 29-05-10

hey Rudy frans is geen gemakkelijke taal om te leren denk ik,zelf heb ik dat nooit geleerd,wij kregen dat niet,maar hopelijk slagen je zoons er wel in op school mits een beetje oefening thuis hé
een heel fijn weekend Rudy
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 29-05-10

Leuk geschreven maar vooral goed dat je je zo inzet voor de schoolresultaten van jouw zonen!

Groetjes

Gepost door: Ourlipsaresealed | 30-05-10

Wat een inzet van de papa! Daar móéten die jongens wel op vooruit mee gegaan zijn met hun Frans! :-)
Mijn Frans is abominabel slecht..ik versta het soms wel, maar spreken...brr! En de 'vieze woorden'...nee die leer je niet op school...die leer je alleen als je een tijdje eens in zo'n land wóónt hè! :-)
Groetjessssss!

Gepost door: mizzD | 30-05-10

wat een ijverige papa ben je
op deze manier is het eenvoudiger studeren voor de jongens denk ik
maar dat er nog wat protest komt dat kan ik mij wel voorstellen, hihi

tja t is me het weertje vandaag, wel ideaal voor een uitgebreide blogronde :-)

vorige week was het zalig, ook op de bbb, jammer dat je er niet bij kon zijn
de opkomst was laag maar wel heel leuk en gezellig

Gepost door: fotorantje | 30-05-10

Hoi Rudi, Frans is ook nooit mijn sterkste taal geweest. Ik heb dan ook voor Engels 2de taal gekozen tijdens mijn middelbare studies. Dat komt mij nu dagelijks goed van pas bij mijn pc-bezigheden ;-)

Je schrijft op mijn blog, dat de zon bij jullie tevoorschijn is gekomen, wil je ze dan de weg naar Limburg wijzen? Hier is t nog altijd grijs met regen :-(

Gepost door: Ri@ | 30-05-10

De jongens mogen blij zijn met zo'n papa...nog een gezellige zondag

Gepost door: Yolanda | 30-05-10

Mijn zoon mag morgen zijn eindexamen Frans doen. Iets dat ik eens ook gedaan heb, gelukkig maar, want ook ik heb mijn kinderen dus kunnen helpen met leren en overhoren.
Het werd me niet altijd in dank afgenomen overigens, maar toen bleek dat de resultaten snel beter werden wisten ze me wel te vinden! ;-)
groetjes,
Elmar

Gepost door: Elmar | 30-05-10

Rudy Dat is altijd fijn he als de kinders op hun papa of mama kunnen rekenen. Ik ben altijd kontent als de week van de chemo achter de rug is, donderdag is het weer zover en dan heb ik dat tot de zaterdag ,en de dagen daarna voel ik me altijd slecht. Maar vandaag heb ik kunnen genieten en zijn we eens met de kleindochter en haar vriend een wafel gaan eten, dat geeft me een zalig gevoel .
Groetjes

Gepost door: Jeske | 30-05-10

chapeau Chapeau dat je je kids op zo'n manier helpt. Ik heb altijd onderstreept dat ik Frans belangrijk vond. Mijn oudste zoon spreekt behoorlijk Frans, mijn jongste zoon die na de zomer 17 wordt begint.

Gepost door: pieterbie | 31-05-10

Ik ken weinig jongeren die graag Frans leren. De lerares Frans van mijn jongste is nogal klein van gestalte, men noemt haar dan ook "Petit Paris"

Gepost door: Moeder Overste | 31-05-10

goedemorgen ik ken maar 1 woord frans en dat is "YES" ;-)

Gepost door: Zon-nebloem | 31-05-10

Voor jou lieve Rudi:

"Franse les"

Au clair de la lune
O, die Franse les
Ik zit nog vol rancune
'k Vond 't geen succes
Ik was 't favoriete
Van Meneer de Bie
Hij leende mij dat liedje
Van Jean-Baptiste Lully

Hoor ik weer 't wijsje
Dat 'ons' liedje was
Dan sta ik weer als meisje
Bevend voor de klas
Gruwelijke sensatie
Met meneer De Bie
Herschiep ik die creatie
Van Jean-Baptiste Lully

Ik zong zacht maar zuiver
Hij zong hard maar vals
En wierp dan vol ijver
Blikken in mijn hals
Als 't kon iets lager
Met veel fantasie
O, ik verfoei die schlager
Van Jean-Baptiste Lully

Au clair de la lune
Samen zongen wij
"On chercha la plume"
En dan lachte hij
't Vaste binnenpretje
Om een brok esprit
In 't kleverig duetje
Van Jean-Baptiste Lully

'k Heb 't nooit verstaan, maar
't Gaat volgens Michel
Niet over de maan, maar
Over overspel
Nu speelt op de buhne
Michel, mon cheri
Heel zachtjes 'Clair de lune'
Van Claude Debussy...
© Letty de Jong
*wink, big smile*

Blij dat je nog eens langs kwam, en maak er een fijne dag van hé!

Gepost door: gerdaYD | 31-05-10

Als ik dit lees krijg ik weer visioenen van die lerares frans in de 1ste humaniora.
Ik meisje uit een boerendorp had nog niet veel frans gehoord toen ik in de grote school in de stad terecht kwam. De franse les was voor mij dan ook telkens een ware marteling, ook al omdat die lerares mij altijd kleineerde, zodat ik van de pure zenuwen geen woord frans meer kreeg gezegd.
Wat haatte ik dat vak, vooral het mondeling examen was een pure marteling, want dan moesten wij een gedicht of erger nog een verhandeling (zelf geschreven) gaan voordragen vooraan in de klas. Ik was zo verlegen dat ik met een rode kop en tranen in de ogen niets gezegd kreeg. Ik had dan ook dat jaar een herkansing van het vak frans en kon twee maandenlang gedurende mijn vacantie frans studeren. Dus jongens moed zou ik zo zeggen, en wees blij dat papa jullie helpt, want ik had toen heel content geweest met iemand die mij hielp.
groetjes

Gepost door: emily | 31-05-10

Dag Rudi Goed dat jij je jongens zo kan helpen en dat op een originele manier
groetjes

Gepost door: Watervrouwtje | 31-05-10

Un papa exellent, Rudi! En woorden over intieme zaken... bestonden niet, maar wij kenden ze wel en gaven er andere namen aan. Vandaar dat het er zoveel zijn. Dat is de straf van de hypocrieten! :)

Groet

Gepost door: Willy | 31-05-10

:-) zo blijft het voor helpende papa's ook een beetje interessant zullen ze misschien denken he ;-)

Lieve groetjes

Gepost door: ann. | 01-06-10

hallo Rudi knap van je dat je je zonen zo kan helpen !!
was er ook niet zo goed in vroeger op school in de franse taal, nog niet trouwens :-)

ja ons Freya, je ziet ze weer overal verschijnen met die komende verkiezing
heb er trouwens vrijdagavond bijgezeten in Lebbeke op de avondmarkt aan haar ouderlijk huis :-)


fijne dinsdag
groetjes

Gepost door: Borriquito | 01-06-10

Lieve Rudi, ik mis het bloggen, ik mis ook jou, ik ben zo druk.

xxx

Gepost door: Danique | 01-06-10

dag Rudi, je zonen mogen blij zijn met zo'n papa die hen wil helpen.Al pruttelen ze nu nog ,later zijn ze er jou zeker en vast dankbaar voor!

Gepost door: magda | 01-06-10

hey Rudy ik koim je een fijne zonnige midweek wensen,het zonnetje is van de partij,dan kan de dag al niet meer stuk hé.heb je je marktje gedaan vandaag,ik niet,niet thuis
liefs dolfijntje

Gepost door: Dolfijntje | 02-06-10

Frans Ik was vroeger altijd gebuisd voor Frans, maar na acht jaar in Brussel te werken spreek ik bijna vloeiend Frans. Zo zie je maar dat er zeker hoop is.

Gepost door: maaike | 02-06-10

een franstalig vakantielief kan ook wonderen doen, he ...

Gepost door: els | 02-06-10

DAG RUDY AMAAI ZEG, WAT BEN JIJ EEN GOEIE HULP MET JE ZONEN....MAAR IK ZIE HIER NOG NIKS ANDERS STAAN.....GAAT HET MET JE OF IS DE FRANSE LES NOG NIE GEDAAN???? IK WENS JE EEN FIJNE DONDERDAG TOE.

LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 03-06-10

veel leren was er bij mij niet bij... en als het dan toch moest, ik deed mijn uiterste best om de vervoeging van "scheitern" in het Duits er in te pompen... en om een on andere stomme zin voor humor deed ik dan altijd alsof ik de wc doorspoelde

Gepost door: tania | 04-06-10

hey Rudy ik kom je een fijne zondag wensen.gisteren was het een prachtige dag hé,we zijn gaan fietsen langs de schelde,wel 68 km lang,maar heel mooi,ik heb er van genoten,maar dat ga je morgen wel lezen.hopelijk gaat het nu al wat beter met de franse les bij je zonen en komen ze de komende examens goed door.
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 06-06-10

Tja Frans dat is dan ook zo een gehaat vak hé, eigenlijk is het het makkelijkst om het in de praktijk te leren.

Gepost door: Patrick | 07-06-10

Handig, en goed gevonden Rudi. Bij mijn kleinkinderen is het eerder de Nederlandse taal waar ze het moeilijk mee hebben.
Verder alles goed met je hoop ik. Vriendelijke groeten en tot nog eens.

Gepost door: emmy | 08-06-10

knap gedaan en een schitterend idee! dit pas ik ook toe, hier thuis, frans interesseert blijkbaar slechts weinig jongeren...
ooit moest ik ook werkwoorden studeren. en al even ooit vond ik het ook maar niks, dat frans. maar ons ma studeerde mee en we mochten elkaar opvragen. wie gewonnen heeft weet ik niet meer, maar nadien zijn we naar de jaarbeurs geweest en hebben mijn ouders een servies aangeschaft... uit, jawel, limoges. Nu ben ik zeer tevreden dat ik frans kan, vooral heel handig als je over de grens naar het zuiden gaat...
liefs vanuit roeselare!

Gepost door: zaza | 09-06-10

talenkennis is belangrijk in een wereld die steeds kleiner wordt....

en de jongens mogen best fier zijn op hun helpende papa!

Gepost door: willy | 11-06-10

Slim! Zelf ben ik niet zo goed in Frans je kan niet alles hebben hè? haha

Gepost door: Danique | 11-06-10

De commentaren zijn gesloten.