29-04-10

Ambras buiten de klas

      

De buurjongen waar ik tijdens mijn middelbare schooltijd regelmatig mee naar school fietste en vaak ook terug weer huiswaarts keerde, had op een bepaald moment ambras met enkele gasten die ook bij ons op school zaten. Maar een andere studierichting volgden dan zowel mijn buurjongen als mij. Die toen aan het tweede jaar was begonnen, terwijl mijn buur nog maar in het eerste jaar zat.

Die kerel was nochtans even oud als mij, maar hij had zijn eerste jaar middelbaar onderwijs aan een andere onderwijsinstelling doorlopen. Studeren was er, dat jaar, voor hem nauwelijks bij geweest. Er op school een bonte boel van maken, des te meer. In die mate zelfs dat zowel directie als leerkrachten zijn ouders tegen het einde van dat schooljaar vriendelijk, doch dringend hadden verzocht hun zoon na de zomervakantie elders onder te brengen. Wat dus ook was gebeurd. De reeks opgestapelde buizen liet de jongen mooi achter zich, om met een nieuwe lei en een fris elan opnieuw het eerste jaar aan te vatten. Op de school waar ik dus al een jaar lang mijn broek had versleten. En ook wel wat kennis had vergaard.

Wat de oorzaak was van de ruzie, dat herinner ik mij niet meer. En wie precies de amokmakers waren die mijn buurjongen viseerden, dat kon hij me niet precies vertellen. Althans, zijn persoonsbeschrijvingen lieten bij mij geen belletje rinkelen van herkenning. En op zoek gaan naar die kerels kon ook niet. Want mijn maat bracht me pas van de onenigheid op de hoogte op het moment dat we, na schooltijd, onze fiets uit de stalling gingen halen om naar huis te rijden.

De gasten die het op mijn maat hadden gemunt, hadden aangekondigd hem na het beëindigen van de lessen, buiten school op te zullen wachten. Om met hem af te rekenen. Mijn buurjongen zijn beste vriend en tevens klasgenoot, die op onze schoolroute woonde en derhalve meestal met ons meereed, stelde voor om langs een andere weg dan de regulier gevolgde route huiswaarts te rijden. Wat wij een goed idee vonden.

We waren met ons drieën nog maar pas vertrokken of er kwamen ons daar van alle kanten fietsers tegemoet gereden. Allicht geïnspireerd door helden uit actiefilms op televisie of koele krijgers uit de westernboekjes die ik regelmatig las, sprong ik terstond van mijn fiets, duwde mijn stalen ros in de handen van de mij verbaast aankijkende vriend van mijn buur en ging heldhaftig voor mijn buurjongen staan. Met gebalde vuisten sprak ik onze belagers toe. Wie zinnes was om te trachten mijn maat te krenken, zou eerst met mij moeten afrekenen.

Uitdagend bewoog ik mijn hoofd van links naar rechts en keek al die pummels recht in de ogen. Tot ik opeens de stem hoorde van mijn maat zijn vriend. Die zei me dat die jongens tegenover ons niet de slechteriken waren, maar klasgenoten van hem en mijn buurjongen. En dus aan onze zijde stonden. Zo stond ik daar dus mooi voor aap. Belachelijk stoer te doen tegenover de verkeerde personen.

Maar ik liet die blunder niet aan mijn hart komen. En zag het grappige van de situatie wel in. Zo ook de rest van het groepje. Door dit incident was ineens ook alle spanning van ons afgevallen. En reden we in groep, gemoedelijk babbelend, huiswaarts. Die boelzoekers kwamen we op onze weg niet tegen. Waren die van op afstand getuige geweest van mijn optreden? En hadden ze daarom wijselijk beslist niet het risico te lopen slaag te krijgen van de toentertijd potige mij? Of waren ze bang van de grootte van onze groep en vreesden ze hoe dan ook het onderspit te moeten delven? Deze vragen zullen steeds onbeantwoord blijven. Het voornaamste feit was evenwel dat mijn buurjongen nooit meer van hen heeft last gehad.

*****

Datzelfde jaar heb ikzelf trouwens ook eens boel gehad met een jongen. Overigens niet zo verwonderlijk in een gemeenschap waar vele honderden jonge mannen in wording, bij wijze van spreken zitten opeengepakt.

Op de koer van de school, voor het traliehek dat het schoolterrein scheidde van het nabij gelegen park, stonden een aantal houten zitbanken. Uiteraard veel te weinig om alle leerlingen die in deze onderwijsinstelling les volgden, de mogelijkheid te bieden om er tijdens de pauzes op te verpozen.

Op een zekere dag in de lente kwamen mijn klasgenoten en ik tijdens de namiddagpauze als eersten naar buiten. Samen met een tweetal andere jongens nam ik plaats op de bank die stond opgesteld tegenover de deuropening van het schoolgebouw waar we net door waren naar buiten gekomen.

Even later kwamen ook tientallen andere kinderen, deels in groepjes, langs die deur en via de hoofdingang, de koer op. Vele onder hen, druk babbelend. En sommigen elkaar speels duwend. Eén groepje kwam recht op ons af. De twee jongens naast mij stonden direct op. Eén van de jongens die op ons waren afgestapt, keek me met zijn lelijke kop aan en sommeerde me op te krassen. Want die bank was voorbehouden voor hem en zijn maten.

Met die jongen had ik een jaar eerder in de klas gezeten. Na de zomervakantie was hij op school gearriveerd met een inmiddels lange haardos en een ring in zijn linker oor. Wat toen erg in was. Vooral bij hardrock en heavy metalfans. Van stadsgenoten van die gast had ik gehoord dat hij tijdens de zomer in aanraking was gekomen met de politie en het gerecht. En zelfs een tijdje had vast gezeten! Maar of dat waar was of (deels) verzonnen, daar heb ik het raden naar.

Nu was het mij inderdaad reeds opgevallen dat die sukkels nogal vaak op en om die bepaalde zitbank rondhingen. Maar ik was totaal niet van plan die kerel zijn bevel op te volgen. Dus antwoordde ik hem dat die bank er stond voor alle leerlingen. En ook ik dus het recht had er op uit te rusten.

Tegenspraak was dat gastje blijkbaar niet gewoon. Want zijn gezicht kleurde rood van woede. En hij stuurde een rochel richting mij. Wat ik dan weer geenszins apprecieerde. Ik veerde recht en stapte op die speekselproducent af. Welke achteruit deinsde. Dat er iets op til was, had al vlug een deel van de zich op de koer aanwezige scholieren door. Er vormde zich een ganse groep kijklustige tieners om ons heen. Opnieuw spuwde die kerel naar mij. Het slijm belandde op mijn jas. Boos trachtte ik mijn aanvaller op een wederkerige slijmsliert te trakteren. Maar spuwen was geenszins mijn specialiteit. Dus produceerde ik niet veel meer dan wat druppels mondvocht die, als uit een zeef, alle kanten, uitvlogen.

Het volgende moment kreeg ik een harde duw van dat arrogant ventje. Waarmee die kerel naar mijn normen helemaal te ver ging. Elkaar kietelen door het uitdelen van klappen met de vlakke hand, was niet aan mij besteed. Dus haalde ik uit met mijn rechtervuist en trof die kerel, met een flinke mep, vol op de kaak. Hij duizelde even en schudde zijn hoofd. Dan pas zag ik dat ik die kerel had geraakt op een plaats, net onder zijn linkeroog, waar zich net een korst had gevormd op een genezende wonde. Die nu terug bloot lag en bloedde.

Toen die kerel dat doorhad, werd hij woest. En wou me te lijf gaan. Maar ik zag zijn maten hem wijzen op de flink aangegroeide cirkel toeschouwers rondom ons en de naderende toezicht houdende studiemeesters. Hij gromde nog snel me na schooltijd aan het station te verwachten om het conflict af te handelen en verdween toen in de menigte. Toen ik om me heen keek zag ik dat minstens de helft van de schoolbevolking getuige was geweest van dit, voor mij toch, vervelend gebeuren.

Gedurende de overgebleven minuten van de rustpauze en zelfs tijdens de resterende twee lesuren van de dag, diende ik voortdurend te aanhoren dat men een spektakel verwachtte 's avonds aan het station. En op weg naar de fietsstalling werd ik ook, tot vervelens toe, geattendeerd op 'mijn' afspraak aan het treinstation. Nu lag die plek helemaal niet op mijn route naar huis toe en was ik totaal niet van plan mijn rijroute te wijzigen om die brutale medeleerling te plezieren. Als hij wou vechten, mij niet gelaten, maar dan wel op het schoolterrein!

Wat zulke kerels uiteraard niet doen. Want die hebben vaak al heel wat op hun kerfstok. En staan doorgaans al op een niet al te best blaadje bij de directie. Dus heb ik van die kerel achteraf geen last meer gehad. Dit ondanks het feit dat ik die namiddag gewoon huiswaarts ben gereden. Dit in tegenstelling tot een groot aantal schoolgenoten, die tevergeefs aan het treinstation mijn komst hadden afgewacht. Om me aan te moedigen? Bij een nederlaag uit te lachen? Wat kon mij dat schelen.

Die jongen zag ik daarna nog vaak. Zowel binnen de schoolpoort als daarbuiten. Stevig rokend en steeds met grieten in de buurt, die vielen op zijn type. In elk geval zag ik die jongen niet als een potentiële vriend en liet ik me dan ook niet in met hem en zijn activiteiten.

Bijna twintig jaar later heb ik die kerel nog eens terug gezien. Als klant in mijn winkel. Hij bleek toen al jaren chauffeur te zijn. Van internationaal transport. En zelfs in mijn buurt te wonen. Hij herkende mij evenwel niet meer. Maar ik hem des te meer. En ik herinnerde mij zelfs zijn naam nog. Zijn lange blonde haardos was nog intact. En er zat ook nog steeds een ring in zijn linker oorlel. Maar ze had het gezelschap gekregen van enkele piercings in de oorschelp. Ik kon in het uiterlijk van die kerel  nog steeds dat ruige ventje van weleer herkennen. Alleen was zijn huid nu versierd met allerlei tatoeages. Het plaatsen van dergelijke kunstwerken op andermans lichaam bleek overigens een activiteit te zijn waarmee hij zich in zijn vrije tijd bezig hield. Als bijverdienste. En uit ons gesprek kwam ik te weten dat hij ook nog steeds nicotineverslaafd was. Het kan inbeelding zijn geweest, maar op de door het roken verschraalde opperhuid van 's mans gezicht meende ik op zijn linkerwang, net onder het oog, een overblijfsel op te merken van het bijna twee decennia eerder voorgevallen schoolkoer incident.

Commentaren

oewist Oewist moat met je....
De groetjes uit Nieuwpoort

Gepost door: Luc | 29-04-10

agressieve kerel die je hier beschrijft, daar kan je niet veel goeds van verwachten
maar ja mssch werd die hard opgevoed, dan krijg je dat hé

hier donderslagen en ferme regenbui, de zomerse dagen zijn voor even voorbij
ik hoop dat je er van hebt kunnen genieten Rudi

Gepost door: fotorantje | 29-04-10

tof verhaal, een mens moet in zijn jeugd toch wel veel gevaren trotseren, groetjes

Gepost door: emily | 30-04-10

hallo Rudi in elke school vind je zo wel iemand die denkt dat hij de baas is of het zou moeten zijn
daar heb ik gelukkig tijdens mijn schooltijd geen last van gehad
meestal binden die wel in als ze zien dat je je niet laat doen en weerwerk bied

fijn weekend Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 01-05-10

Amai, een echte action hero !

Gepost door: els | 01-05-10

Je vond ze vroeger, die kereltjes die denken dat ze de wereld aan hun voeten hebben, je vindt ze nu waarschijnlijk ook nog.
Zolang ze maar van mijn dochter afblijven is 't voorlopig in orde ;-)

Gepost door: Mamapippa | 01-05-10

Ik denk dat er zo wel veel gevallen zijn, zoals die type jongens die je daar beschrijft. En zie, echt goed komen ze niet terecht he.

Fijn weekend!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 02-05-10

een mooi verhaal, iedereen komt zo wel eens van die types tegen...

maar liefst niet te veel!

Gepost door: willy | 02-05-10

Bonsoir Rudi wat een verhaal, jij kan er wat van. En de lezers genieten ervan!

Gepost door: Tons | 02-05-10

Dit was een boeiend verhaal...fijne zondagavond

Gepost door: Yolanda | 02-05-10

dag Rudi, mooi verhaal,ik bedoel mooi opgetekend en zo iets vergeet je ook nooit hé! We toevallig dat je die zovele later nog een sontmoet hebt..
Ik denk dat er nog steeds zulke kerels rondlopen hoor .Stoer doen om innerlijke zwakte te verdoezelen.Het is best dat je daa rneit op ingaat.

Gepost door: magda | 02-05-10

Zoals david op vtm altijd zeg;
Ruzie is niet goed ;-)

Grtjs

Gepost door: fairytalegirl | 02-05-10

hallo Rudi pff wat een weer, we blijven binnen vandaag
toch een fijne maandag je toegewenst
groetjes

Gepost door: Borriquito | 03-05-10

Heykes Fijn dat we zo mogen meelezen in uw jeugdjaren...en zelfs spannend hihi!

Groetjes x

Gepost door: Vrouwtjelief | 03-05-10

goed geschreven, je weet de spanning er in te houden..

Gepost door: Annick en Chris | 03-05-10

hey Rudy wat een agressieve kerel,die denkt ook zeker dat hij de man is,dat de wereld aan zijn voeten ligt.van zulke mensen moet ik niet hebben,dat ze dan vechten tegen de muren,dan doen ze hun eigen pijn.
een fijn begin van de triestige week
liefs

Gepost door: dolfijntje | 03-05-10

:-) Sommige dingen blijven je toch altijd bij he Rudi.

Lieve groetjes en nog een fijne dinsdag.

Gepost door: ann | 04-05-10

ik kom even een zonnekesgroet brengen
allé een paar straaltjes zon, meer is er niet te zien
t is maar frisjes
we zullen zelf voor zon moeten spelen
geniet toch maar van deze dinsdag

Gepost door: fotorantje | 04-05-10

RUDI GOEDE MIDDAG
IN IEDER GEVAL
HEEL GOED
GEREAGEERD !
GROETJES
MICKEY

Gepost door: Mickey | 04-05-10

rudi goede middag... eens temeer het bewijs dat je niet sterker, maar slimmer moet zijn ! fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 04-05-10

.... spannend tot het einde

Gepost door: merel | 04-05-10

Spannende jeugdverhalen Rudi!
Heb je die oud schoolgenoot en opponent nog verteld wie je was jaren later?
groetjes,
Elmar

Gepost door: Elmar | 05-05-10

hallo Rudi kom hier ook nog eens binnenvallen, BONK :-)
en ik heb de zon meegebracht, ook al is het maar een flauw zonnetje
fijne donderdag
groetjes

Gepost door: Borriquito | 06-05-10

van waar tof geschreven die verhalen ik zou het direct niet kunnen, blijf vooral vlot met de pen he!
mvg

Gepost door: patrick | 06-05-10

boys boys will be boys, zeggen ze dan.
Gekend scenario, ik ben ook al met zo'n onozelheden geconfronteerd geweest.

Gepost door: pieterbie | 08-05-10

De commentaren zijn gesloten.