21-01-10

De fietser fietst verder

  

Bibliotheek - 000Vorig weekend ben ik nog eens naar buiten gekomen. Na al sinds meer dan een week de vier muren van mijn multifunctionele verblijfsruimte niet te hebben verlaten, ten gevolge van de ongunstige weersomstandigheden en staat van de weg. Zaterdagochtend reed ik naar de bibliotheek om er een voorraad stripverhalen en boeken op te slaan, als leesvoer voor mijn kroost. Een assistente vergezelde mij, want in mijn eentje kan ik in de bib maar bitter weinig uitrichten. Bovendien moest ik warm ingeduffeld worden vooraleer mijn goed verwarmde leefruimte te ruilen voor de koude buitenlucht.

Mountainbike rider cartoon - 000Op onze terugweg werden mijn achter mij fietsende assistente en ikzelf voorbijgestoken door een zich snel voortbewegende  mountainbike berijder. Hij was, om zijn snelheid niet te hoeven verminderen, op een strookje gras gaan rijden, dat het fietspad scheidt van de parkeerstrook naast een drukke rijbaan. Onder het ons passeren zei hij iets dat ik evenwel niet verstond. En een meter of twee verder bleef de sportieveling met één van de wielen van zijn fiets steken in de greppel naast het betonnen fietspad en vloog van zijn rijwiel. De man, die gelukkig een helm droeg, kwam na een rolbeweging van zijn lichaam over de betonstrook, in foetushouding in de andere grasstrook naast de fietsbaan terecht en net niet in de gracht ernaast.

Ik hield halt en vroeg de man onmiddellijk naar hoe het met hem was gesteld. Hij antwoordde evenwel niet, maar veerde op, onder het slaken van een vloek, die ik echter hier niet ga herhalen. Wegens nogal godslasterend. En ik wil mijn gelovige lezers eens een keer ontzien. Die fietser stond dus recht, boog zich terstond over zijn rijwiel, dat daar werkloos het fietspad versperde. Doch slechts heel even, want de eigenaar zette het recht, schudde er eens duchtig aan, sprong gezwind op het stalen ros en reed er snel mee vandoor. Om evenwel slechts enkele meters verder terug van zijn nog bollende mountainbike te springen. Gehurkt aan trapper en achterwiel te rutselen en vervolgens opnieuw het stalen ros te bestijgen. Waarna de, in een bij deze sport horende outfit uitgedoste fietser, vrij snel uit ons gezichtsveld verdween.

Angry cyclist - 000 (klein)Dat een fietser valt, waarbij zij of hij zichzelf doorgaans bezeerd en waarna er vaak ook materiaalpanne is, dat wens ik niemand toe. Maar ik stel vast dat er vele fietsers zijn die de valpartij zelf uitlokken, het onheil opzoeken. Dat kinderen onveilig rijden, daar is, hoe zeer ik zulks ook schuw, de verschoningsgrond van hun jeugdigheid en onervarenheid. Maar volwassenen die met hun vrijetijdsfiets geen geduld hebben om een andere fietser op een daartoe geschikte plek te passeren, maar hun fietsbel laten rinkelen en verwachten dat hun voorligger terstond naar rechts uitwijkt, zodat zij deze, zonder vaart te minderen, ongehinderd kunnen passeren, dat vind ik arrogant, onveilig en bijgevolg ontoelaatbaar!

Er is ook het fenomeen van de wielrenners of mountainbikers, amateurs of professionelen op training, die zich tegen hoge snelheid over de fietspaden voortbewegen en gedragen alsof zijn er de alleenheerser over zijn. En van iedere andere weggebruiker verwachten dat die baan ruimt op het moment dat zij in aantocht zijn. En onbeleefde opmerkingen maken tegen degene die dat niet doet, of niet snel genoeg. Als ik die domme, onbeschofte kerels, want het zijn doorgaans mannen, bezig zie, dan hoop ik steeds dat ze geen ongeval veroorzaken. Waarbij, door hun onbehoorlijk rijgedrag, onschuldige slachtoffers vallen.

Hoffelijk fietsen - 000 (klein)Om af te sluiten met een positieve noot wens ik op te merken dat er ook veel hoffelijke personen zijn onder de verschillende types van fietser. Mensen die elkaar spontaan ruimte bieden, fietsers die degene die voor hen rijdt vriendelijk verzoeken om deze te mogen passeren, fietsers die degene die hen vrije doorgang verlenen danken, waarop de andere antwoord dat met graagte te hebben gedaan... Situaties waarbij ook ik soms één van de personages ben in het scenario. En wees eerlijk, je door het leven bewegen en je medemens bejegenen op een niet opgefokte manier, maar daarentegen beschaafd, gemoedelijk en aardig, is toch voor alle partijen de meest aangename omgangsvorm?

<<< Klik, na het lezen, ook eens op de afbeeldingen Lachen >>>

Commentaren

ik kan je daar goed involgen hoor soms word ik met mijn brommer voorbij gereden door een fietser die dan zeer gevaarlijke dingen doed

Gepost door: daemske | 21-01-10

Eerst even OT, lieve Rudi: ook ik ben geheelonthouder want ex-alcoholist. Daarom kan en màg ik er ook een beetje om lachen hé?
*wink, big smile*
No offence hoor, het was inderdaad een goed bedoelde grap...
En wat dit log betreft: overschot van gelijk, je hebt het puik verwoord!

Gepost door: gerdaYD | 22-01-10

Rudi een fijne weekend hé.
lieve groeten.

Gepost door: lucie | 22-01-10

Wat zei die nou Rudi, die fietser, hahaha...

Gepost door: Danique | 22-01-10

Tja... je hebt in alle soorten en lagen der bevolking plurken en lomperikken...maar ik woon samen met iemand die af en toe ook graag mountainbiket en dat kan ook heel netjes hè..het hóeft niet zo lomp als die meneer deed...en die kreeg meteen ook z'n trekken thuis! ( soms denk ik ineens wel eens dat er tóch een God bestaat hahahahahaha!)
Btw Rudi...die links aan die plaatjes, die kun je ook in een nieuw venster laten openen hè...dan zijn we niet elke kaar erna jouw blogje kwijt hè! Even op de hyperlink 'openen in nieuw venster' aanklikken ipv ' openen in huidig venster' te laten staan!
Groetjesssss!

Gepost door: mizzD | 22-01-10

hallo Rudi heel herkenbaar, ben zelf ook al bijna eens van mijn fiets gereden door zo'n 'haastige' wielertoerist
de meesten denken idd dat de weg alleen van hen is
ik zou me toch niet kunnen ingehouden hebben moest ik die zo zie duikelen vrees ik
die zou nog veel bozer geweest zijn dan

fijne vrijdag Rudi
groetjes

Gepost door: borriquito | 22-01-10

Ha Rudi, goedemiddag!

Allereerst, dank voor je reactie op m'n weblog; leuk dat je eens op bezoek kwam!

Verder kan ik me heel goed vinden in je verhaal!
Leuk geïllustreerd!

Dag, fijn weekend, groet, Ineke

Gepost door: Ineke | 22-01-10

hey Rudy je slaagt de nagel op de kop Rudy,hoffelijkheid, kennen de mensen dat nog onder de wielertoeristen,
soms hoort je ze niet aankomen, ze willen passeren zonder te bellen,dan kan je wel verschieten hoor of wel roepen ze iets,een belletje kan de fiets geen kilo's meer wegen zeker
een heel fijn weekend
liefs

Gepost door: dolfijntje | 22-01-10

Fijn weekend en voor nu welterusten

Gepost door: Yolanda | 22-01-10

hallo Rudi het is een regendag vandaag
een dag om niet veel buiten te komen
toch een fijn weekend je toegewenst
groetjes

Gepost door: borriquito | 23-01-10

Bedankt Voor je bezoekje sorry voor de late reactie maar de berichten van skynet stonden bij spam,en ik was daar niet gaan zien ,groetjes Marleen

Gepost door: marleen | 23-01-10

hoi Rudy.... herkenbaar hoor.. die fietsers die maar door douwen... en ze zijn vaak niet eens de jeugd maar de 60 plus...oudere mensen menen dat ze overal voorrang hebben.. tenminste... heel veel...waar komt dat idee toch vandaan...zo'n oude knar op een fiets die zonder zich aan de verkeersregels te houden gewoon kaminkaze voor jouw vooertuig speelt..
ach....uit beleefdheid schel(d) ik niet... en het halat toch niets uit..
grts

Gepost door: frieke | 23-01-10

Volgens mij... ben ik zojuist aan m'n 51e levensjaar begonnen hoor...we tellen achteruit nietwaar...na het hele eerste jaar ben je 1...dus daarvóór ben je aan je eerste levensjaar bezig..en begin je na je eerste verjaardag aan je 2e! Dus nu ik 50 jaren heb gehad, begin ik aan m'n 51e! hahahahahahaa!
Fijn weekend Rudi!

Gepost door: mizzD | 23-01-10

En die laatste is ook de minst pijnlijke omgangsvorm, Rudi.

Groet

Gepost door: willy | 23-01-10

Hoi Rudi, Zelf verplaats ik me meestal met de fiets en constateer heel vaak dat t een hele kunst aan t worden is om heelhuids uit t verkeer te komen!Respect voor mede-weggebruikers is vaak zoek :-(

Gepost door: Ri@ | 23-01-10

Veel van die wielertoeristen denken dat ze alles mogen, lappen verkeersregels aan hun laars en beginnen bij het minste te schelden. De zogezegde wannabe sporters zouden zich beter wat hoffelijker en geduldiger gedragen.

Groetjes

Gepost door: Ourlipsaresealed | 24-01-10

Een beetje hoffelijkheid in het verkeer niet gek zijn.
Helaas zijn er maar al te veel mensen die denken dat ze alleen op de weg (mogen) zijn en menen dat iedereen maar voor hen op zij moet gaan.
Maar zoals je zegt zijn er gelukkig ook mensen die heel vriendelijk zijn en laten we daar met zijn allen maar voorbeeld aan nemen!
groetjes en nog een fijne zondag!
Elmar

Gepost door: Elmar | 24-01-10

Ik heb daar ooit ook eens een stukje over geschreven Rudi. Die wielertoeristen die op zondag denken en willen dat de baan voor hen alleen is, en dat zelfs de auto's moeten wijken, dat zijn dezelfde mannen (meestal) die tijdens de week in hun B De soort die vloekt op iedereen die hen een strobreed in de weg legt. Het verkeersreglement ? Dat is er voor iedereen, behalve voor hen.

Gepost door: Geert | 24-01-10

Ik ben terug in blogland.
Wifi weg en powerline in de plaats.
Hopelijk zijn hiermee alle problemen van de baan en wordt mijn internet niet meer opgesoupeerd door anderen....
Eindelijk kan ik hier weer komen lezen en ...bijlezen.

Gepost door: els | 24-01-10

.......... ze kunnen me razend maken...maar goed jij niet...liefs
yvette

Gepost door: yvette | 24-01-10

hallo Rudi de nieuwe week is weer begonnen
ze geven weer een winterprik deze week las ik vanmorgen in de krant
we zullen weer kou lijden als we woensdag naar de markt gaan
fijne maandag
groetjes

Gepost door: borriquito | 25-01-10

hallo rudi Je hebt mensen en mensen,dus fietsers en fietsers,ze zullen het nooit leren anderen een helpende hand toe te steken,de meesten zijn zo egoistisch
lieve groetjes

Gepost door: watervrouwtje | 25-01-10

Ik kan je alleen maar gelijk geven in wat je schrijft over de houding van vele fietsers en hun rijgedrag.
En eerlijk dat de vallende fietser niks antwoordt op je vraag hoe het met hem was; zegt veel over zijn respect voor jou!

Gepost door: Inge Deconinck | 25-01-10

dag Rudi, Het is gevaarlijk met de auto maar het is ook gevaarlijk met de fiets.Je moet de weekends eens met je fiets onderweg zijn en er komt dan zo' "sportief groepje" Maak je maar aan de kant want ze zouden je overhoop rijden.
Een bel hebben ze niet want dat maakt de fiets "zwaarder".Sommigen roepen zelfs "aan de kant" en als je dat niet doet duwen ze je wel bijna de gracht in of ze verwensen je.
Kan er ook geen cursus gegeven worden in hoffelijkheid vooraleer je op de fiets mag rijden ?

Gepost door: magda | 25-01-10

hey Rudy we zijn weer een nieuwe week gestart en januari is bijna ten einde,stap voor stap gaan we naar de lente,maar eer we daar aan toe komen mogen we nog wat koude trotseren deze week
we leven stilaan op hoop
liefs en een fijne maandag

Gepost door: dolfijntje | 25-01-10

en gelijk heb je hier op de Schelde en Rupeldijken komen we ze ook tegen.V
Vloekend en tierend omdat de rolstoel,van een zondagsschilder ,alhoewel aan de kant , toch nog in de weg staat wanneer ze met twee nasst mekaar moeten paseren.
groetjes
ludo

Gepost door: ludo | 26-01-10

hallo Rudi brrr wat is het weer koud
nee geef mij de zomer maar hoor
fijne dinsdag en hou je warm hé
groetejs

Gepost door: borriquito | 26-01-10

ja sommige vlammen nogal eentje, als voetganger ben je niet veilig op bepaalde paadjes

en nu ga ik eens op de afbeeldingen klikken, ik hoop dat het veilig is :-))

Gepost door: fotorantje | 26-01-10

hallo Rudi ik kom niet buiten vandaag, is me veel te koud
juist eventjes om mijn beesten te voederen en dan weer lekker binnen :-)
fijne woensdag en hou je warm hé
groetjes

Gepost door: borriquito | 27-01-10

Hallo Rudi, Sommigen zijn echt door het dolle heen. Ik heb dat juist achter mij meegemaakt....een gekkin, die gesticuleerde, omdat zij meende dat ik niet genoeg aansloot met mijn auto en haar zo hinderde. Die vrouw had duidelijk STRESS, en nog geen beetje!!!!
Hoffelijk zijn is juist zo aangenaam, maar toch zo ver te zoeken!
Nog vriendelijke groetjes,

Gepost door: Denkertje | 27-01-10

hey Rudy een fijne woensdag,veel te koud om lang buiten te zijn vandaag,dus binnen blijven,daar is het lekker warm
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 27-01-10

wij noemen ze in plaats van wielertoeristen wieler-terroristen. Pas op, veel zijn hoffelijk, maar als je er met je wagen kilometers achter moet sukkelen omdat de heren niet willen achter elkaar rijden ipv naast elkaar, dan zou je toch wel door het lint gaan é! En wat kost vriendelijkheid nu? niet zo veel, maar je krijgt er zo veel meer van terug...
hihi, maar eigenlijk zie ik het voor me en ik gun het die man van harte dat hij viel!
groetjes

Gepost door: zaza | 28-01-10

De commentaren zijn gesloten.