09-01-10

Belevenissen in het UZ – Een beetje tipsy

  

CLNR - 000Een revalidatiegenoot, die in het centrum verbleef omdat hij een voet, onderbeen en knie was kwijtgeraakt, alle drie de lichaamsdelen gelukkig van dezelfde lichaamszijde, had mij en enkele andere revalidatiegenoten uitgenodigd om na het middagmaal in zijn kamer een glas te komen drinken.

Als ik het mij goed herinner was die man zijn ledemaat kwijt geraakt bij een arbeidsongeval. Vandaar allicht dat hij de privilege had in een eenpersoonskamer te mogen verblijven. Dat zal waarschijnlijk wel in de polis van de ongevallenverzekering van zijn werkgever zijn voorzien geweest. En de kerel kon er maar wel bij varen. Want enige privacy vermindert toch het ongemak van het verblijf in een verzorgingsinstelling.

Een uitnodiging om wat geestrijke drank in mijn lichaam te kappen, dat sloeg ik uiteraard niet af. Bovendien rekende ik erop dat het een leuk onderonsje zou worden. Het kliekje dat de brave man had geïnviteerd was gewoonlijk al een vrolijke bende. En eens we wat alcohol in ons bloed zouden hebben, werden we vast nog plezanter!

Na het eten spoedde ik me dus, al rollend uiteraard, naar die kerel zijn kamer. En kwam daar toch niet als eerste aan, want er stond al volk aan de deur. Op het punt naar binnen te gaan. Ik rolde achter hen aan de kamer in. Waar we niet in de ruimte zwommen, want onder de gasten, een vijftal, denk ik, zowel van vrouwelijke als van mannelijke kunne en van diverse leeftijden, zat het merendeel in een rolstoel. Maar enkel ik in een elektrische.

Fles Cointreau - 000Mijn maat was goed voorzien in zijn eenpersoonskamer. Hij toverde enkele borrelglaasjes uit een kast. Uit het koelkastje naast zijn bed, haalde hij ijsblokjes en uit nog een andere kast toverde hij een fles Cointreau te voorschijn. Een Franse likeur met een alcoholpercentage van 40%. Een drank die vaak als bestanddeel in cocktails wordt gebruikt. Maar wij zouden het spul puur drinken. Met, voor wie dat wou, enkele ijsblokjes er bij in het glas.

Alleen al de geur die vrijkwam bij het geroutineerd openen van de fles door onze gabber, deed ons reeds goesting krijgen. De glazen werden gevuld en er werd geklonken op de vriendschap, een voorspoedige evolutie van onze revalidatie en een goeie start van onze voor nadien geplande activiteiten.

En het werd nog beter! Onze revalidatievriend haalde uit een boodschappentas die op zijn bed stond, een zak toasten naar boven. En kwam, uit zijn koelkastje, ook met een stuk boerenpaté voor de dag. Waarvan een dikke laag op elk van de toastjes werd gesmeerd. Lekker! En welgekomen, want ik begon, van de drank, al wat duizelig te worden.

Zo zaten we daar te genieten van spijs en drank en elkaars gezelschap. En werd er honderduit gepraat over heden, verleden en vooral de toekomst. Wat onze plannen waren voor na de revalidatie. Onze hoop, verlangens, maar ook onze angst. Alles werd ten berde gebracht. De geestrijke drank, die inmiddels reeds door onze aders stroomde, stimuleerde uiteraard de openheid van ons gesprek.

Man, dat was genieten! Gezelligheid alom. Maar hoe prettig we ons samenzijn ook vonden, we dienden er een eind aan te maken, om onze namiddagactiviteiten aan te kunnen vatten. Bij mij was dat op de eerste plaats een afspraak bij de bandagist, samen met mijn revalidatiearts!

Toen ik dat aan mijn lotgenoten vertelde, barstten ze allen samen uit in lachen. Beneveld door de inhoud van mijn, door de gastheer, geregeld gretig bijgevuld glas Cointreau, was ik immers zelf ook nogal lacherig geworden, en zag ik er naar verluidt niet meer erg fris uit. Bovendien zou, volgens hen, mijn adem ook vast naar de geconsumeerde drank ruiken!

Verdorie toch! Moest ik nu juist vandaag een afspraak met de dokter hebben? Onze traktant had evenwel klaarblijkelijk ervaring in het verdoezelen van een (lichte) beschonkenheid. Hij gaf direct een stukje kauwgum aan me, om op te knabbelen, zodat alvast de drankgeur werd weggemoffeld. Maar ik at volgens hem best ook eerst nog een toastje, om die opkomende slaperigheid te verminderen. En ook eventjes buiten wat frisse lucht gaan opsnuiven zou in deze vast helpen.

Koe - 000.jpeg (klein)Ik volgde de man zijn goede raad op. En verorberde dus nog een laatste, super lekker toastje met een dikke laag, zeer smaakvolle paté en stak vervolgens een stukje kauwgum in mijn mond. De smaak van het knabbelblokje was aardbei. Dat viel dus nog best mee. Toch begin ik er  met enige tegenzin op te knabbelen, want dat kauwen laat ik doorgaans liever over aan de runderen, schapen, geiten en de overige herkauwers onder de zoogdieren.

De gasten dankten elkaar voor de fijne babbel en het aangenaam gezelschap en de gastheer daarbovenop ook voor de uitnodiging, het ter beschikking stellen van zijn tijdelijke woonplaats en de door hem geserveerde lekkere drank en belegde beschuitjes.

Ontzettend licht in mijn hoofd reed ik, na het verlaten van mijn maat zijn kamer, de gang in en trachtte in een rechte lijn naar de uitgang te rijden. Waar ik dankzij de automatisch openschuivende deuren, zonder de hulp van derden, naar buiten geraakte. Alwaar een aantal revalidatiecentrumbewoners een sigaret zat te roken. Om frisse lucht op te snuiven moest ik dus wat verder rijden, tot aan de autoweg, die binnen het universitair ziekenhuisterrein de verschillende gebouwen bereikbaar maakt.

Al kauwend reed ik een vijftal minuten later terug het centrum binnen. Iets minder licht in het hoofd, maar wel lichtjes zigzaggend. Want mijn coördinatie had toch wat te lijden onder mijn licht benevelde toestand. Maar toch geraakte ik, zonder ergens tegenaan te botsen, tot aan het dokterkabinet. Het geluk stond voor één keer aan mijn zijde. De secretaresse van de revalidatiearts meldde me dat haar overste was weggeroepen voor een dringende interventie. Waardoor ik op mijn eentje naar de bandagist mocht 'gaan'.

Drunk smiley - 000Dat 'gaan' werd een zwalpend rijden. Maar ook nu reed ik niemand onder de voet en botste ik nergens tegenaan. Nochtans niet eenvoudig in enigszins duizelige toestand en met een wazig zicht. Want in de gang die ik doormoest stonden er her en der stoelen tegen de wand, sommige met een persoon op, andere onbezet en ook nog wel wat andere obstakels, doorgaans medische hulpmiddelen. Voorts was er daar inmiddels ook al heel wat volk in beweging. Zowel residenten van het revalidatiecentrum als ambulante patiënten. Rolstoelers, personen met één of twee krukken, met een rollator...

Gelukkig hoefde ik aan het atelier niet te wachten op de bandagist, want anders was ik ongetwijfeld ter plaatse in slaap gevallen. De man was reeds aanwezig en onmiddellijk beschikbaar om met mij de reden van mijn komst te bespreken. En ik slaagde er wonderwel in om mezelf, gedurende het ganse onderhoud, wakker en deftig te houden.

Ru(sh)di(e), 9 januari 2010.

De ganse serie 'Belevenissen in het UZ', kan je lezen via deze website

Commentaren

Stel je voor Rudi, dat je moest blazen - wettelijk gezien kan dat - en dat je positief werd bevonden en dat jou aldus het recht op het besturen van enig, al dan niet gemotoriseerd, rijwiel werd ontnomen...
Hoe zou de arm der Belgische wet dit in de praktijk brengen ?
Maar Cointreau.... vroeger af en toe eens heel graag, als finaal afzakkertje. Cointreau of Amaretto, of gelijksoortige drankjes. Nu niet meer: het zijn boosdoeners die 's anderendaags op hun eentje verantwoordelijk zijn voor de hoofdpijn.

Gepost door: Geert | 10-01-10

hmmmmmmm kun je ook onder invloed in een rolstoel een verbaal krijgen?

smakelijk verhaal, dat wel..
grts

Gepost door: frieke | 10-01-10

hallo Rudi al een geluk dat je geen alcoholcontrole tegenkwam onderweg :-)
moesten ze je laten blazen hebben :-)

maar het was toch een gezellig onderonsje en dat telt !

fijne zondag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 10-01-10

Ik blijf genieten van je bloemrijke manier van schrijven, geweldig zoals je de gebeurtenissen kleur geeft. I'm impressed :-)

Fijne zondag nog!

Groetjes, Nanette

Gepost door: Nanette | 10-01-10

Prachtig verhaal Rudi!
Maar het was natuurlijk slimmer geweest als jullie 's vonds aan de Cointreau gegaan waren! hihihi!
groetjes en nog een fijne zondagavond!
Elmar

Gepost door: Elmar | 10-01-10

Kauwgum met pepermuntsmaak... wordt hier meer gekauwd als er iets aan de adem verdoezeld dient te worden. Vandaar dat aangehouden automobilisten die naar pepermunt ruiken altijd méér aandachtig gecontroleerd worden dan die die gewoon naar drank stinken hahahahaaha! Mooi verhaal Rudi..ben je nog wel weer wakker terug op je eigen kamer aangekomen...of vond je jezelf de volgende dag ergens op een gang terug?? haha!
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 10-01-10

hey Rudy dat moet kunnen hé Rudy,een feestje bouwen onder elkaar,zo leer je andere mensen kennen en hoeft er niet enkel over pijn en revalidatie gesproken te worden,gelukkig moest je onderweg naar het kabinet niet blazen,dat zou wat teweeg gebracht hebben.nog een fijne avond en een fijne start van een nieuwe week
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 10-01-10

Geweldig dat je je na zo'n partijtje drank en toast nog wakker kon houden.
Al zal de bandagist waarschijnlijk wel een reukje hebben geroken aan je adem ;-)

Gepost door: Mamapippa | 10-01-10

moet kunnen Klinkt zoals: making the best of a bad situation.

Gepost door: pieterbie | 10-01-10

hahaha, o ik had dat willen zien lieve Rudi!!

Gepost door: Danique | 11-01-10

dag Rudi, Oei gelukkig is dat goed afgelopen ! of vertel je ons niet alles,hahaha! Man man,cointreau daar kun je echt dronken van worden en ziek achteraf!
Gelukkig geen arm der wet tegengekomen toen je even buiten was anders kon je ergens gaan uitrusten tot je weer nuchter was!

Gepost door: magda | 11-01-10

Hoi Rudi, belofte maakt schuld, dus ben ik hier nog s komen lezen.
Die drink met alles er op en eraan, moet kunnen hé! Je kan er maar plezier aan beleefd hebben.

Gepost door: Ri@ | 11-01-10

jaja.. cointreau dat kennen we, dat loopt goed binnen, hé...
Annick
http://www.bloggen.be/levensgenieters

Gepost door: Annick en Chris | 12-01-10

hey samen genieten, je goed voelen, daar hoort een borreltje en wat lekkers bij, je hebt genoten en dat neemt niemand je af.

Gepost door: Zon-nebloem | 12-01-10

heel mooi verteld...

gezelligheid in het uz, moet zeker kunnen!

Gepost door: willy | 12-01-10

moet kunnen in het u gezellig zijn .prachtig gebracht

Gepost door: daemske | 12-01-10

hihi de Rudi wordt deftig door cointreau te drinken, die moeten we onthouden.
straf spul diene cointreau en al goed dat er daar geen verkeersregels bestaan in het centrum

Gepost door: fotorantje | 12-01-10

D TEEF Dit verhaal heb ik met plezier en pretlichtjes in mijn ogen gelezen. Zelf ben ik ook verzot op cointreau! En dat loopt er zo zoetekes binnen....
Die D TEEF moet een vergissing geweest zijn want ik heb helemaal geen hond!
groetjes!

Gepost door: Martine | 13-01-10

Bedankt voor je lieve wensen. Graag wil ik jou ook al het geluk toewensen. Het geluk valt soms als papiersnippers uit de hemel, tracht enkele snippers op te vangen en stevig vast te houden, dan kan 2010 zeker niet meer stuk.
Heel veel liefs.

Gepost door: Anita | 13-01-10

Dag Rudi Dag rudi,ik heb niets tegen alkoholgebruik ,en drink er ook graag eentje maar ga niet met alkohol op achter het stuur,je zou zo maar eens een kind doodrijden in die toestand zeg,nog veel groetjes uit Terneuzen en tot ziens he',Paolo.

Gepost door: paolo | 13-01-10

Hahahha en of 't gezellig geweest zal zijn betwijfel ik niet maar 'k kan me nog véél beter voorstellen dat het niet zo simpel was om naar die dokter etc te gaan. Enfin gelukkig was ik niet in jou plaats want van 2 pintjes sta ik al op m'n kop dus wat moet dat met wat cointreau niet zijn :-)))

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 13-01-10

hahahaha, ik zie het voor me: links, rechts,... daar gaat je dieet van die dag! maar ik ben onder de indruk dat je effectief op dieet gaat. zelf zou ik ook beter wat meer opletten op mijn voeding...
hoe was het met de spruitjes? heeft het gesmaakt? wie weet kweek ik er dit jaar toch en stuur ik ze dan op naar jou, want hier is het maar mijn vriendje die er eet... of die ze stiekem in de hutsepot doet...
groetjes!

Gepost door: zaza | 13-01-10

hallo Rudi ben ook thuis gebleven deze voormiddag, geen marktbezoekje vandaag :-)
zou er trouwens wel veel volk geweest zijn, of marktkramers met dit winterse weer?
wie niet echt moet zal wel thuisgebleven zijn vermoed ik
fijne woensdag nog verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 13-01-10

Ook Gezellig feestje met gelukkig een goeie afloop.
Graag gelezen vooral omdat je het zo vlot beschrijft alsof de lezer het ook beleeft !
En voor vanavond nog een Cointreau?

Gepost door: Inge Deconinck | 13-01-10

HEY RUDI K'MOET HIER OOK NOG HEEL VEEL KOMEN BIJLEZEN, MAAR IN IEDER GAVAL HEB JE DAAR EEN TOFE NAMIDDAG GEHAD ONDER ELKAAR....EN DAT MOET AF EN TOE TOCH WEL EENS KUNNEN HE...IK WENS JE EEN FIJNE AVOND VERDER.

LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 13-01-10

Haha... je hebt helemaal gelijk met je reaktie bij mij over die reünies...ik heb eigenlijk dat idee ook als ik wel eens mensen hoor over Facebook..dat ze daar zoveel mensen terugvinden die ze uit het oog verloren waren...ik vraag me dan altijd af: zou dat geen reden hebben gehad???? hahahahaha!
Jij ook welterusten Rudi...hopelijk niet teveel zorgen aan je hoofd hè!
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 13-01-10

Ik kom morgen nog eens bijlezen...welterusten

Gepost door: Yolanda | 14-01-10

Leuk verhaal! Wat leuk om te lezen!
Je zal je wel geamusseerd hebben,haha!
Ja,das straffe specie,zenne!
Maar hebt groot gelijk!
Wel geluk dat je geen ademtest moest afleggen?
Rijden onder invloed? ;-) ai ai!

Groetjes

Gepost door: Elsje en Remy | 14-01-10

hahahahahaha en had die niks door???? hahahaha! wat een prachtig verhaal!

Gepost door: Blah | 14-01-10

rudi goede middag... werkelijk een meesterlijke vertelling en aangenaam om te lezen !! Ja jongen, op de revalidatie wordt er wel degelijk verbroederd . Toen ik daar was met mijn gebroken knie, hebben we daar wat afgelachen .
En onderschat het verplegend personeel niet, want die lusten die drankjes ook enne...dat goede loopt zoet binnen, maar hoho die kop later hé !! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 14-01-10

RUDI GOEDE MIDDAG
ALS HET VOOR
DIE MAN EEN
WERKONGEVAL
WAS DAN
BETEKENDE DAT
TOCH EEN PLEISTER
OP DE WONDE !
SAMEN STERK
LUIDT HET
EN ZO IS HET
LAAT HET SMAKEN
SAMEN MET
MATEN !!
GROETJES
MICKEY

Gepost door: Mickey | 14-01-10

Goedenamiddag Rudi Je zal je wel geamusseerd hebben.
Wel een geluk dat je geen ademtest moest afleggen
op je terugweg.
veel liefs Rita

Gepost door: Rita | 14-01-10

hoi! heb de indruk dat ik dat al eerder eens gelezen heb,maar het blijft llachen...
:-) grtjs...

Gepost door: guusje | 14-01-10

Hallo ! Goed genoten van je leuk verhaal... in jouw ondertussen bekende boeiende verteltrant !

Beste groeten.

Gepost door: Kamiel | 14-01-10

Cointreau Als je er maar van genoten hebt.

Gepost door: Gidsjoris | 14-01-10

Ahzooo... dit is dus je wonderbaarlijke dieet dat je nu al een tijdje volhoudt. Je lazarus (allé, ja, gow, beetje overdreven, maar zo ben ik wel haha) drinken om dan nie meer te denken aan eten ed. :-D

Fijn weekend!

Je fan, x

Gepost door: nathalie | 15-01-10

Zouden er ook flesjes gekraakt worden als het nieuwe revalidatiecentrum af is? ;)

Groetjes

Gepost door: Ourlipsaresealed | 16-01-10

De commentaren zijn gesloten.