20-12-09

Vijf huizen & ander fraais op de boerenbuiten

 

Heel af en toe rij ik eens naar mijn ouders. Mijn ma en pa zijn nog steeds woonachtig op de plek en in de gemeente, waar ik mijn jeugd doorbracht. Hun huis staat meer bepaald in een gehucht van een deelgemeente van de stad waar ik op heden woon, en op ongeveer 6 kilometer afstand van het huis dat ik samen met mijn gezinsleden bewoon.

Mijn ouderlijk huis is gelegen op, zoals men placht te zeggen, de boerenbuiten. Alhoewel er daar heden ten dage niet veel boerderijen meer te vinden zijn. Veel boeren kozen eieren voor hun geld en incasseerden flink wat duiten toen grote delen van wat voorheen landbouwgebied was, een herbestemming kreeg als woonzone. Goedkope landbouwgronden, die tot dan toe dienst deden als wei- of akkerland, werden ineens waardevolle percelen bouwgrond.

Massaal werden er verkavelingvergunningen aangevraagd en werden grote stukken grond verdeeld in meerdere delen of kavels en te koop aangeboden als grond voor woningbouw. Inmiddels was in onze buurt, als ik het mij goed herinner, wat chronologie betreft, ook de ruilverkaveling in volle gang. Waarbij de plaatselijke boeren, op vrijwillige basis, hun her en der gelegen kleine blokjes landbouwgrond onderling ruilden voor stukken land welke dichter bij hun erf waren gelegen. Vaak ontstonden hierdoor grotere percelen agrarische grond, waardoor het landschap in sterke mate veranderde.

Zo herinner ik mij het bestaan van enkele kleine percelen dicht bij ons huis, die bij elkaar werden gevoegd tot één grote akker. De redelijk jonge eigenaar dempte daarvoor zelfs de tussenliggende grachten. Zodat hij het ganse terrein ineens kon ploegen, bezaaien, sproeien, oogsten... Maar vaak reed hij zich met zijn tractor bijna of werkelijk vast in de drassige stroken land waar voorheen een sloot was. Dat die greppel er daarvoor was ontstaan, of aangelegd, met een reden, dat die met name zorgde voor de afwatering, dat had die kerel blijkbaar over het hoofd gezien. Met als gevolg dat hij af en toe naar zijn boerenerf mocht lopen om vrouw of knecht op te trommelen om met hun tweede tractor, of deze van een bereidwillige collega, zijn zware tractor los te trekken uit de modder.

Later werd de verkaveling professioneler aangepakt. En werd er wel rekening gehouden met de natuurelementen, werden er verkavelingwegen aangelegd ten bate van de bereikbaarheid van de kavels voor de boeren, maar ook paden voor recreatief fietsverkeer in landbouwgebied. En hier en daar werden er nieuwe bosjes aangelegd en andere stukjes natuurgebied.

Naast het telen van gewassen voor eigen gebruik, grotendeels voedsel voor de beesten, werden er op de akkers voornamelijk suikerbieten verbouwd. Maar sinds de suikerfabriek in een naburige gemeente, zowat anderhalf jaar geleden haar activiteiten stopzette, is daar een einde aan gekomen. Vandaag de dag worden de meeste akkers door de overgebleven boeren verpacht aan industriële landbouwbedrijven. Elders verbouwen die soms maïs, maar op de landbouwgronden in de buurt van mijn ouderlijke woonst worden hoofdzakelijk aardappelen geteeld.

Niet alleen het landschappelijk uiterlijk van de buurt waar ik opgroeide is grondig gewijzigd. Daar waar er vroeger aan de straatkant veel akkers en weilanden grensden, zijn die gronden nu op veel plaatsen bebouwd met woningen, omgeven door een tuintje. En veel oude hoeves werden hetzij gerenoveerd, hetzij afgebroken en vervangen door een nieuwbouwwoning. Bovendien is de straat waar mijn ouders wonen sinds een tweetal decennia voorzien van een van de rijbaan afgescheiden tweerichtingsfietspad.

Een opmerkelijke plek in deze straat, waar de bebouwing, zoals weleer nog steeds voornamelijk bestaat uit vrijstaande woningen en hier en daar twee huizen in een halfopen bebouwing, is één rijtje aaneen gebouwde huizen. Een locatie die in onze buurt als 'de vijfhuizen' werd aangeduid. Nochtans waren het er slecht vier. Maar niemand leek zich aan dit detail te storen. Behalve ik dan, die als klein ventje deze foute benaming belachelijk vond. Maar geen enkele persoon leek gehoor te geven aan mijn gedacht hieromtrent. Mogelijks te wijten aan het feit dat ik te 'beschaamd' was om er openlijk voor uit te komen?

Later kwamen twee van de vier huisjes in handen van één persoon, die ze samenvoegde tot één, wat ruimer huis. Dus sindsdien bestaat het huizenrijtje slechts uit drie woningen. Maar tot op de dag van vandaag worden deze aaneen gebouwde woningen, in de buurt, zowel door de mensen die er al jaren wonen, als door de nieuwkomers, nog steeds 'de vijfhuizen' genoemd!

Commentaren

herkenbaar hier in het dorp heb je ook van die benamingen waarvan je soms denkt... hoe kan het...maar goed het is zo, verankerd in de historie..

fijne dagen Rudi met allen die van jou houden om je heen en voor 2010 een berg van geluk, liefde en gezondheid
grts

Gepost door: frieke | 20-12-09

Een prachtig en zeer herkenbaar voor iedereen die nog in een dorp woont.

Gepost door: Nana | 20-12-09

mssch konden ze niet goed tellen en dachten ze dat er 5 huizen stonden ipv 4
die benamingen gaan door van generatie op generatie hé.
hier werden ook veel verkavelingen gedaan. Waar niet hé

kan je beetje genieten van het uitzicht van de sneeuw?
op weg gaan zal nu zeker niet lukken, of heb je sneeuwbanden ;-)

ik hoop dat je gezellige kerstdagen mag hebben Rudi

veel sneeuwgroetjes

Gepost door: fotorantje | 20-12-09

mooi verhaal Zoals we't van u dan ook gewoon zijn!!!
Heer eigen aan mensen van ons generatie!! Wij hebben zo'n beetje van alles meegemaakt he, de ouwe en moderne tijd!
groetjes!!!!

Gepost door: yvette | 20-12-09

Kwam even langs om iedereen fijne feestdagen te wensen. Buiten ziet het er als een sprookje uit. Een echte kerstkaartje...geniet ervan...liefs

Gepost door: Yolanda | 20-12-09

Het verleden heeft alleen nog toekomst in ons hoofd en in ons hart, Rudi.

Groet

Gepost door: Willy | 20-12-09

Prettige feestdagen Rudi... geniet van het mooie landschap.

Gepost door: natalie | 20-12-09

hallo Rudi had ik nog niet gehoord van die 'vijfhuizen'
ben dan ook maar een inwijkeling hier hé :-)

het landschap verandert voortdurend overal, dat valt je pas goed op als het een tijd geleden is dat je er eens kwam
'k zie het hier in mijn straat ook, het voetlbalveld iets verderop is ook moeten wijken voor een nieuwe wijk die bijna volledig is volgebouwd

zo verdwijnen een voor een stukjes wijde natuur ten behoeve van de mensheid die steeds maar meer wil bouwen

fijne maandag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 21-12-09

Hey :o) In Overpelt hadden we dat ook maar dat waren politiewoningen, ik vraag me nu eigenlijk af of die woningen nog bestaan....
Nog een leuke week met al die feestdagen in zicht....

Gepost door: Zon-nebloem | 21-12-09

RUDY GOEDE MIDDAG
GENIET VAN
UW PRACHTIG
ZICHT !!
VROLIJK KERSTMIS!
GROETJES
MICKEY

Gepost door: Mickey | 21-12-09

rudy goede middag... de kabouters en wij wensen u toffe dagen in een glinsterende sfeer !! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 21-12-09

Bedankt voor je berichtje op mijn blog Rudi.
Ik wens jou en allen die je dierbaar zijn een fijne eindejaarstijd!
Bloggroetjes,

Gepost door: Marjan | 21-12-09

Vroeger en nu...wat een verschil he, maar ik ben nog steeds blij om in een dorpje te wonen hoor :)

Ook voor jou prettige feestdagen!

groetjes

Gepost door: maike | 21-12-09

in Erpe-Mere is er een welbekend en zeer druk kruispunt " de vijfhuizen " genoemd...

behoudens vergissing van mijnentwege staan er daar nu slechts 3 huizen, dus "what's a name?"

Gepost door: willy | 21-12-09

weer knappe tekst altijd fijn voor hier de lezen

Gepost door: daemske | 21-12-09

oeie Door jouw bezoekje aan mijn blog valt mijn nikkel dat ik jouw vorige post afdrukte om op de trein te lezen. Had de tijd niet meer om het thuis te lezen vooraleer mijn trein vertrok. Het zit wellicht nog ergens in een binnenzak van één van mijn jassen, ongelezen. Ik ga subiet mijn achterstand inhalen.

Wat je hier verteld komt ietwat bekend over. Mijn ouderlijk huis was aan de rand van de stad. Nog één rij huizen achter die van ons en dan velden tot aan de autosnelweg. 200 meter verder in onze straat: kasseien waar je alleen nog met een traktor over zou rijden. Maar de rand van het stad is intussen uitgedeind. Mijn ooit zo stille straat waar je vrij kon voetballen is precies een autosnelweg geworden.
En de weiden achter het ouderlijk huis? Daar vind je nu 1200 apartementen.

Gepost door: pieterbie | 21-12-09

hallo Rudi er is vannacht weer wat sneeuw bijgekomen
gelukkig niet zoveel als de vorige dagen
ben benieuwd of er morgen op de markt veel kramers en bezoekers gaan opdagen
fijne dinsdag Rudi en hou het warm hé
groetjes

Gepost door: Borriquito | 22-12-09

nog even komen piepen
al sneeuwballen naar je hoofd gekregen van de jongens?

Gepost door: fotorantje | 23-12-09

Gouden pen! Alles verandert soms niet steeds ten goede maar je kan er weinig aan doen he.
Maar de geschiedenis blijft gelukkig hier en daar hangen en dat is dan best leuk!
Ik kom hier graag bij lezen omdat je een zéér goeie pen hebt!

Liefs

Inge

Gepost door: Inge Deconinck | 23-12-09

Hoi Rudi, Ik kom je Fijne Feestdagen wensen! Geniet ervan, samen met de mensen waar je van houdt!

Gepost door: Ri@ | 23-12-09

Dag Rudy, Kom hier ook nog eens binnenvallen om ook jou fijne kerstdagen te wensen. Groeten en tot blogs.....

Gepost door: menier | 23-12-09

De lijst vol feestende Kerstbloggers is er, maar jouw kerstfeestje kan er nog bij! Laat weten hoe jij Kerstmis viert en maak het overzicht nog langer. Formidabel kerstfeest!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 24-12-09

Prettige feestdagen en veel plezier in 2010.
Groetjes Natalie

Gepost door: natalie | 24-12-09

Rudi, Ondanks de crisis, schieten huizen overal als paddestoelen uit de grond en verdwijnt er steeds meer landbouwgrond en natuur. Straks is er nergens nog boerebuiten te vinden.
Ik wens je een heel fijne Kerst toe !
Groeten !

Gepost door: Piet | 24-12-09

een heel fijne kerst een warme, gezellige kerst gewenst!

Gepost door: zaza | 24-12-09

Goedenavond :o) Ik wens je een kerstmis zo bijzonder,
met telkens weer een ander wonder....

Gepost door: Zon-nebloem | 24-12-09

In de straat... waar mijn ouderlijk huis staat, werd 2 jaar geleden gernoveerd...slechts het uitzicht vanuit het huis is lichtjes veranderd, er zijn een paar huizen aan de overkant gesloopt om dwars op de straat wat grotere koopwoningen te bouwen. Voor de rest is daar al 50 jaar alles hetzelfde...en ik kan het weten want vlak na mijn geboorte gingen mijn ouders daar wonen en ze wonen er nog...nou ja...mijn pa woont er nu alleen, sinds mijn moeder afgelopen maandag ineens vaarwel zei...ik kan het nog steeds niet bevatten eerlijk gezegd...
Maar ik wilde joú hele fijne feestdagen wensen...met hopelijk wat minder zorgen aan je hoofd dan de afgelopen tijd het geval was hè.
Groetjessssss!

Gepost door: mizzD | 24-12-09

De commentaren zijn gesloten.