26-09-09

Leve de burka!

 

HoofddoekGelukkig is die figuurlijke wind nu wat gaan liggen, maar er is heel wat trammelant geweest rond het dragen van een hoofddoek op school. Nochtans hoeft dat hoofdbedeksel geen probleem te vormen. Op de school waar mijn zoon Austin het tweede jaar handel volgt, nemen de moslimmeisjes die daar school lopen, hun hoofddoek af, eens ze op school arriveren en gaat die weer op als ze door de schoolpoort de campus verlaten. Dat staat zo gestipuleerd in het schoolreglement, meen ik mij te herinneren, en er is, voor zover me bekend, daaromtrent nog nooit enig geschil geweest

Al de commotie rond die hoofddoeken van moslima's, heeft evenwel mijn verbeelding serieus aan het werk gezet. Niet om met zever voor de dag te komen, maar daarentegen met, althans naar mijn bescheiden mening, interessante, misschien zelfs realiseerbare fantasieën.

Het is immers zo dat ik al sinds vele jaren vaststel dat de jeugd van tegenwoordig, onder druk van leeftijdsgenoten, blijkbaar enkel nog Fashion kids - 000 (klein)tevreden is met merkkledij. Ook van kennissen met opgroeiende kinderen verneem ik eenzelfde constatering en menigmaal las ik iets in dezelfde trant op deze of gene weblog die ik frequenteer.

Zowel meisjes als jongens zijn pas tevreden met kledij en schoeisel, als het een specifiek type van een bepaald merk is. Maar geen namaak uit een derde wereldland, hé! Het moet de echte, originele koopwaar zijn! En het jong volkje heeft blijkbaar de expertise om nep van echt te onderscheiden.

Spullen uit een budgetwinkel zijn, ondanks de vaak uitstekende kwaliteit, maar door de gigantische verkoopshoeveelheid lage prijs, helemaal uit den boze! Dat is gerief voor allochtonen en bedelaars, zo gaat het in de sociale kringen van jongeren de ronde. En de echte Belgen, Vlamingen, autochtone jeugd... wenst absoluut niet met die mensen geassocieerd te worden.

MilletDit maatschappelijk klimaat is terug te vinden in alle (middelbare) scholen, van alle netten en in alle studierichtingen. Dus niet langer beperkt tot uitsluitend de zogenaamde 'elitescholen'. Zoals in de jaren tachtig bijvoorbeeld het geval was met die exclusieve ski-jassen van het Franse merk 'Millet'. Toen de arrogant elitaire motieven van die enkele 'uitverkoren' jongeren, die over zo een exemplaar beschikten, trouwens door menig persoon als schokkend werden ervaren. De dragers van deze 'Millet-jassen' voelden zich namelijk verheven boven de rest.

Gelukkig loopt het nu niet zo een vaart. Toch is het een evolutie die mijns inziens best nauwlettend in het oog dient te worden gehouden. Door zowel ouders als mensen uit onderwijskringen. Zodat tijdig kan worden ingegrepen op het moment dat een (nieuwe) rage of modetrend dreigt te ontaarden in excessen.

Nu ben ik in beginsel helemaal niet van het principe dat trends dienen te worden gevolgd. Integendeel zelfs. Maar je kind de kans te laten lopen uitgesloten te worden of je tiener zich gefrustreerd door haar of zijn jonge leven zien worstelen, omwille van je eigen principes, vind ik ook onverantwoord ouderlijk gedrag.

Schoenen (AllStars)Bij mijn zoons is de merkvereiste gelukkig beperkt tot enkel schoenen. Noodgedwongen volg ik hen in hun keuze. De afspraak is evenwel dat ze steeds een deel van de kostprijs uit eigen zak betalen. Zij zelf zitten daar niet mee in, maar ik vind het zonde dat hun zorgzaam bijeen gespaarde Euro's als het ware worden verkwist aan een simpel merklabeltje. Terwijl de inhoud van hun spaarpot naar mijn mening beter aan andere, meer interessante en nuttiger zaken zou kunnen worden besteed. Een kleurige hoofddoek voor een vriendinnetje bijvoorbeeld.

Schoolgirl wearing her uniform - 000 (klein)Als oplossing voor deze merkproductenrage problematiek opperde iemand uit mijn omgeving, de terugkeer naar het schooluniform. Waar ik helemaal voor te vinden ben. Maar daarmee los je het probleem van de merkschoenen niet op. En ook wat het kapsel betreft biedt dit geen uitkomst. Waardoor er dan een ongelijkheid blijft bestaan tussen jongeren die het zich kunnen permitteren, of juister uitgedrukt, wiens ouders het zich kunnen veroorloven dat zoon of dochterlief maandelijks het kapsalon aandoet en zij die hun kinderen slechts elke 3 maand of elk halfjaar op een bijgesneden of nieuwe coupe kunnen vergasten.

Burka fashionDe door mij bedachte oplossing gaat nog net iets verder. En ik overweeg zelfs er een patent op te nemen. Dames en heren, meisjes en jongens, laat me aan jullie allen voorstellen: de 'uniseks-burka'. Geleverd door de school, in twee verschillende kleuren per school: één voor de jongens en één voor de meisjes. Dit om mistoestanden in de toiletten zoveel als mogelijk te vermijden. Alhoewel uiteraard niet valt uit te sluiten dat stouterds daar toch in zullen slagen. Of het althans zullen proberen.

Het ultieme idee vind ik evenwel het burka meegroei-exemplaar. Waarbij de naden zijn ingelegd en worden gelost navenant de evolutie van de groei van het kind. Kostenbesparend en democratisch. Gedaan met alle elitaire gedoe, ongelijkheid, discriminatie en zo meer. Is het enkel ik die voor dit briljante uitvindsel te vinden is, of volgen jullie mij hierin? Laat het me weten, ik ben één en al oor! Figuurlijk welteverstaan! Knipogen

(tip: in de marge van het bovenstaande, lijkt dit me ook wel iets. Als outfit voor de Islamlerares misschien? Knipogen

Commentaren

Waarschijnlijk waren ook in jouw tijd de scholen nog niet gemengd Rudi. Want anders ben ik er ZEKER van dat jij ook zónder burka geregeld in de meisjestoiletten zou te vinden geweest zijn.

Gepost door: Geert | 26-09-09

goeie avond Rudi ik vind het maar normaal dat ze hun hoofdoek afdoen als ze de school betreden, tenminste als dit in het schoolreglement staat hé, reglementen zijn er om gevolgd te worden !!
anders kan je hun dat moeilijk gaan verbieden natuurlijk

merkkledij, heb daar nooit aan meegedaan, ik droeg als tiener steeds datgene waarin ik me goed voelde en 't was nooit merkkledij !!
maar zoals je zegt, de meeste doen het om 'erbij' te horen
je oplossing voor dit probleem vind ik wel goed gevonden, zo'n boerka tot op de grond zodat hun schoenen ook bedekt zijn, dat probleem ook direkt opgelost :-)

zo'n lerares mag hier ook wel eens les komen geven, ja amaai !! :-)
fijne avond nog verder Rudi
grortjes

Gepost door: Borriquito | 26-09-09

Toveren met de reactie knoppen :-)

Gelukkig doet mijn dochter (nog) niet mee met die kleding- of schoenenrage. En wat die uniseks burka's betreft, volgens mij aan er zich veel 'mispakken' ...

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 26-09-09

wedden dat ze zelfs daarin merken vinden? Zelf heb ik mijn middelbaar gedaan in uniform, donkerblauwe broek of rok met lichtblauwe bloes of polo. Zelf had ik geen merken en het kon me niet schelen ook, maar ik kan je verzekeren dat zelfs in dat uniform de merken duidelijk waren! Maar dan had je natuurlijk de wel-merkers en de niet-merkers...
wat de hoofddoek betreft, ik vind het niet meer dan normaal dan dat die afgezet wordt. Als wij naar een land gaan waar die opgezet wordt en we willen er gaan wonen, dan moeten we ook één aandoen, zeker weten!
ene, wat die burka betreft, ervaring om zo bij de meisjes te raken? :-))

Gepost door: zaza | 26-09-09

Ah, het probleem gaat niet over het al dan niet verbieden van een kledingstuk, maar over het al dan niet uitsluiten van anderen op basis van wat ze dragen of hoe ze eruit zien ...
Ik koop "merkkledij" voor mijn kinderen, net zoals ik ook de H&M rijker maak ... Omdat sommige dingen wat mij betreft toch kwalitatiever zijn als het "merken" zijn (beter gestikte naden, betere kwaliteit van prints, betere kwaliteit van stoffen, ...) Maar ik zou het heel erg vinden als mijn kinderen uitgesloten zouden worden op basis van de merken die ze wel of niet dragen ...

Gepost door: Tina | 26-09-09

Hey Rudi, voor ik hier in slaap val aan mijn pcke, kom ik je nog ff een groetje brengen.
Nog een fijne zondag!

Gepost door: Ri@ | 27-09-09

Ik ga volledig mee in jou redenering.
Leve tweedehands, de kringloopwinkel enz...Je vindt er hele leuke dingen en het is een meer dan aangenaam tijdsverdrijf (allé, mijn mening dan toch) ;-)
Ik hou mijn zuurverdiende centjes liever voor de echt "coole" zaken van het leven HA!

Kuzz van je fan!

Gepost door: nathalie | 27-09-09

goeie morgen Rudi een lekker weertje vandaag om naar de reuzenstoet te gaan kijken en de kovekens :-)
fijne zondag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 27-09-09

hoofddoeken storen mij niet
maar boerka's vind ik niet kunnen op een school en eigenlijk ook niet op straat, het gezicht is volledig verborgen
gewoon veel te gevaarlijk
en dat jij liever 'dit' bij de leraressen ziet ja daar verschiet ik niet meer van :-))
maar hoe kunnen de leerlingen zich dan nog concentreren hé

Gepost door: fotorantje | 27-09-09

HALLO RUDI KOM JE EEN HEEL FIJNE ZONDAG WENSEN. GENIET VAN HET SUPER WEERTJE DAT WE NU KRIJGEN, MAAR ZONDER BURKA DAN.

LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 27-09-09

Voila een goeie oplossing;)
Ben wel blij dat ik niet schoolgaand meer ben!

Graag gelezen (soms echt met de glimlach)
Nog een leuke zondag!

Gepost door: inge | 27-09-09

Amai een heel bericht over kledij ;-) Maar ik vind dat een goede regeling op school geen boerka, daarbuiten mogen ze doen wat ze willen! Je mag toch ook geen pet opzetten in de klas? Of met een handdoek rondlopen?

Groetjes!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 27-09-09

En te zeggen dat sommige merkkledij er nog echt afschuwelijk uitziet. Toch moeten kinderen natuurlijk wel eigentijds meekunnen. Leren keuzes maken op grond van een budget is de beste opvoedingswijze.

Groet

Gepost door: Willy | 27-09-09

ik heb je hele verhaal gelezen met de glimlach, jouw humor, toch gewoon de max! groetjes

Gepost door: Emily | 27-09-09

hihihi allemaal in een Burka, laat Geert Wilders het niet horen! Dan moet hij ook nog lijfvoddentaxs gaan innen! ;-)
groetjes en nog een fijne zondagavond!
Elmar

Gepost door: Elmar | 27-09-09

Nog een fijne zondagavond Rudi...en een prettige week gewenst.
Groetjes Natalie

Gepost door: natalie | 27-09-09

groet even een snelle edoch warme groet

yvette

Gepost door: yvette | 27-09-09

gelukkig Ik ben gelukkig genoeg gezegend met jongens die de merken rage niet bepaald volgen en die ik naar de kapper moet stampen.
John Frushiante is het idool van mijn oudste zoon en die staat er nu ook niet voor gekend voor zijn pas bijgewerkte kapsel en zijn Armani pakken.
Ik heb het gevoel dat mijn kids weten wat belangrijk is, en ik ben daar trots op.

Gepost door: pieterbie | 28-09-09

Goedemorgen ik kom je een leuke dag wensen. het ziet er mistig uit buiten maar hopelijk is het snel goed weer.

Gepost door: Zon-nebloem | 28-09-09

goeie morgen Rudi oef gelukkig je blog toch gevonden want met die ochtendnevel zou ik wel eens kunnen verdwalen in blogland :-)
fijne maandag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 28-09-09

heb je tekst weer met plezier gelezen je schrijft zeer wijs

Gepost door: daemske | 28-09-09

@Iedereen: Gisteren opgemerkt: een Marokkaans tiener(moslim)meisje mét hoofddoek én een jeansrokje aan dat zo minuscuul was dat je, terwijl het meisje rechtop stond, net niet haar slipje kon zien.

Gepost door: Rudi | 28-09-09

@Geert: denk je?

@Borriquito: met zo een lerares zou je op den duur nog in de Islam beginnen geloven, hé?!

@Zaza:; jij hebt, tussen de regels door, mijn intenties geraden! :-)

@Tina: Inderdaad, bij merkkledij ben je vrijwel zeker van kwaliteit van grondstof en naden en kleurvastheid. Voor mezelf koop ik doorgaans goedkope spullen. Wat ook zijn voordelen heeft. Zo werd mijn mooie bruine broek na enkele wasbeurten inmiddels groen van kleur en is mijn zondagse sweater niet alleen van kleur, maar ook van model veranderd. Een wijziging van outfit zonder kosten te moeten maken. :-)

@FotorAntje Leerlingen, concentreren? Misschien niet, maar ze zullen WEL wakker blijven om naar hun juf te staren!

@Elmar: da’s nog een gedacht: Geert Wilders & Filip De Winter van mijn idee op de hoogte brengen!

@Pieterbie: Euh, dienen John… inderdaad geen Armani_pakken, noch een net kapsel, maar da’s wel een ex-junk hé?! En ik ben niet zo zeker van die ‘ex’ ;-)

Gepost door: Rudi | 28-09-09

Goede avond Rudy even binnenwippen om je een fijne maandag te wensen
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 28-09-09

Hmm... ik zal er maar om lachen zeker? Ik vind die hele discussie bij jullie over die hoofddoekjes echt zúilke onzin...alsof iemand dáár last van heeft...het lijkt me voor de leerkracht alleen maar handig, je gezicht is met zo'n hoofddoekje véél beter te zien dan onder een klep van een cap of vanachter lang haar. Bovendien...als ieder schoolkind een hoofddoekje droeg, kwamen we eindelijk ook eens van de hoofdluis af die al eeuwen lekker zijn gang kan gaan op de scholen! Misschien is die boerka van jou dan nog niet eens zo'n gek idee...alleen dan wel met het gezicht vrij en de handen eruit!! :P
Erbij moeten horen met merkkledij...ook zoiets belachelijks!! Ouders doen dat hoor...niet de kinderen...als die konden zeuren tot ze blauw zagen en dan nóg die dure onzin niet kregen, was dat gedoe algauw verleden tijd! Maar nee...sommige ouders willen opscheppen...ook met hun kinderen en wat die dragen...en dan krijg je dat competatieve gedrag van de kids vanzelf. Jammer, want de verpakking, dat is toch wel het minst belangrijke hè!
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 28-09-09

goeie morgen Rudi vandaag ben ik op pad in blogland met het zonnetje
het schijnt lekker hier in onze stad
trouwens, als het zo'n hete dag is zoals we gehad hebben deze zomer, moeten die toch geweldig zweten onder zo'n burka?
fijne dinsdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 29-09-09

Als mijn budget het toelaat ga ik voor merkkleding, of combineer het met iets merkloos. Op scholen is het echt vreselijk!

Gepost door: Danique | 29-09-09

Tja ik pleit schuldig, ik liet me ook al meermaals meeslepen om bepaalde merken te kopen voor mijn pubers. Stom want eigenlijk vind ik dat mensen er moeten bij horen om wie ze van binnen en niet van buiten zijn. Dat probeer ik hen ook bij te brengen maar jammer genoeg kom ik zelf uit het onderwijs en weet ik maar al te goed hoe wreed kinderen tov elkaar kunnen zijn. Velen zijn daar jammer genoeg niet tegen opgewassen. En knap dat de meisjes bij jullie bij aankomst hun hoofddoek uitdoen. Het zal een héél lange, zware discussie worden en ik vrees dat het niet zo maar opgelost zal geraken. Doet m'n er goed aan om moslimscholen tem aken ? Hmm volgens mij niet, op die manier leren de immigranten immers nooit al onze gewoontes. Onze kinderen krijgen de kans niet meer om die van hen te leren kennen, hoe kunnen we elkaar dan leren begrijpen en fatsoenlijk met elkaar samen leven ?

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 29-09-09

Even een berichtje totaal off-topic, maar ik vind ze te leuk om niet met jullie te delen : de band "Boys on wheels".
Kijk hier op youtube voor een supersong van hen : http://www.youtube.com/watch?v=Lc6KUW9bT6A&feature=related

Gepost door: Moeder Overste | 29-09-09

Goeiemiddag! Alweer een leuk verhaal gelezen hier!
Persoonlijk heb ik er niet zoveel problemen mee,of ze al of niet een hoofddoek dragen.
Het is hun keuze,en hun geloof.
Wat ik wel jammer vind,maar daar kan je uuuuuuren over discussieren,dat is dat als wij naar hun landen gaan,Turkeye of Marokko,wij ons wel moeten aanpassen aan hun levensstijl.
Maar ik ben zeker geen rascist en ieder is vrij te doen wat ze willen.
Als ik zonder broek wil lopen,dan doe ik dat toch ook???
Whoeoeoeoehaaaaaaaaaaaaaaaaahahahaha!!!

Groetjes en tot op face-book!

Gepost door: Els | 30-09-09

Heykes Je zou inderdaad je er allemaal niets van mogen aantrekken...ieder zijn ding maar helaas heb je altijd meelopers ... het is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven vermoedelijk...

Groetjes x

Gepost door: Vrouwtjelief | 30-09-09

goeie namiddag Rudi de man met de zon :-)
we hebben weer een mooie dag vandaag, zou je niet gedacht hebben vanmorgen
fijne dag nog verder Rudi
groetjes

Gepost door: borriquito | 30-09-09

hey Rudy van het weer mogen we toch echt niet klagen de laatste tijd,het is gewoon genieten en dat doen we hoor.een fijne woensdag
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 30-09-09

hier zitten we nog bij de burka's

slaapwel Rudi

Gepost door: fotorantje | 30-09-09

goeie morgen Rudi helaas is de zon afwezig vandaag, er vallen regendruppels :-(
al lijkt het nu net wat op te kalren en meer blauw te voorschijn te komen, in de lucht bedoel ik hé nie op straat :-)
toch een fijne donderdag je toegewenst Rudi
groetjes en hou het droog

Gepost door: borriquito | 01-10-09

EN zwemmen in de Burkini ?

Gepost door: els | 01-10-09

Nog een fijne avond Rudy

Gepost door: Yolanda | 01-10-09

goeie morgen Rudi en wat voor dag gaan we vandaag krijgen, zon of regen?
voorlopig is het toch nog droog, zoveel te beter zulle
ga deze namiddag weer eens op pad, naar Dendermonde met den tsjoek tsjoek
je zit dan wel droog tijdens de rit maar daarna hé, dus laat het maar droog blijven
fijne vrijdag Rudi
groetjes

Gepost door: borriquito | 02-10-09

dag Rudi, wat heb je dat mooi verteld en dan die oplossingen die je naar naar voor brengt. Ik zie de jongens en meisjes al lopen allemaal in een soort burka,wwwoooeeeaaahhh! Dan hebben jou boys ook geen merkschoenen meer nodig,hahaha! O en laat die turnlerares met haar sexy outfit maar niet los hoor. De jongens zouden ze onder hun burka kunnen trekken,hahahaha!

Gepost door: magda | 02-10-09

Très funny :-) Ah, Millet was om te skiën en niet om te stoefen? Zo zie je maar, een mens is nooit te oud om te leren :-)

Ik vond die mannekes in Millet iets hebben van Michelin-mannekes. Als het dan nog de guide geweest was :-)

Goesting is koop zeggen ze bij ons.

Gepost door: Nadia | 02-10-09

Goedemorgen Ik kom effe langs om je een prachtig weekend te wensen...

Gepost door: Zon-nebloem | 03-10-09

goeie morgen Rudi en wat voor een weer gaan we vandaag krijgen?
voorlopig ziet het er niet naar uit dat de zon gaat langskomen
we zullen dan maar zelf het zonneke in huis zijn hé :-)
fijne zaterdag Rudi
groetjes

Gepost door: borriquito | 03-10-09

Goede avond Rudy ik kom hier even binnenvliegen om je een fijn weekend te wensen.met zoveel wind kan dat wel eens gebeuren hé.
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 03-10-09

Goedenavond Rudi. :-) Lang geleden, hé.
Voor jou ook een fijn weekend.
Liefs :-)

Gepost door: Rosita | 03-10-09

Hallo :-) Tuin ... zou het niet weten, Rudy.
Het is wel een hele mooie tuin en ben er graag, maar kan altijd niet.
Fijn weekend.
Liefs

Gepost door: Aphrodite | 03-10-09

O heerlijke ironie! Hier heb ik van genoten Rudi!
En... wat dacht je van een tent? Daar kleeft zeker en vast geen enkele bijgedachte aan...
*wink, big smile*
Merciekes voor je fijne reactie, en maak er een superdeluxe zondag van hé!

Gepost door: gerdaYD | 04-10-09

Vervelend om later klasgenoten te herkennen met een Burka aan op de klasfoto Rudi.... Amor Fati wenst je een aangename Zondag toe!

De tijd en de ruimte zijn oneindig en toch heeft men er nooit genoeg van....

Er zijn drie dingen die nooit terugkeren: de afgeschoten pijl, het gesproken woord en de gelegenheid die je hebt verzuimd

Gepost door: Amor Fati | 04-10-09

goeie morgen Rudi de zondag doet zijn naam eer aan, het zonnetje schijnt !!
fijne zondag hé
groetjes

Gepost door: borriquito | 04-10-09

heel knap ironisch schrijfsel !

Gepost door: willy | 04-10-09

De commentaren zijn gesloten.