01-09-09

Hogeschool anekdotes

 

NERD monkeyZoals eerder bekend ben ik eigenlijk altijd nogal een brave leerling, scholier & student geweest. Maar voor een kwinkslag of een grapje zat ik dus nooit verlegen.

Zo volgde ik na mijn middelbare studies een voorbereidende cursus Wiskunde aan een Vlaamse industriële hogeschool. We zaten in de klas met een 50 à 60 studenten, afkomstig uit allerlei studierichtingen en woonachtig in de ruime regio van de stad waar we deze cursus volgden.

Op een gegeven moment was onze docent bezig met een omvangrijke vergelijking. Een ingewikkelde berekening, waar integralen en differentialen aan te pas kwamen. Het gigantische krijtbord stond vol gekriebeld met formules en voor leken onduidelijke tekens.

Plots werd aan de deur geklopt en kwam er iemand van het secretariaat het lokaal binnen. De man fluisterde onze leerkracht wat in het oor. Waarna deze laatste ons meldde er even vandoor te moeten gaan, maar dat hij zo meteen terug zou zijn. En vervolgens samen met de boodschapper het leslokaal verliet.

Ik wipte terstond van mijn stoel en liep naar het krijtbord toe. Waarop ik simpelweg in de laatst geschreven berekeningslijn één cijfertje wijzigde, waardoor de docent nooit meer tot een juiste oplossing kon komen.

BlackboardNog maar net had ik haastig mijn plaats terug ingenomen, of daar was onze leraar al terug! De man verontschuldigde zich voor de korte onderbreking en toog terug verder aan zijn arbeid, zijnde de wiskundige vergelijking op het bord.

Hij bezag zijn laatst geschreven regel en ging daarop verder met zijn berekening, waarbij hij ons middelerwijl van de nodige kundige uitleg voorzag. Enkele minuten later hield de docent evenwel ineens op met schrijven. Hij zei: "Hier klopt iets niet!"

Hoewel ik op de eerste rij zat, voelde, of beeldde ik me in, dat iedereen naar mij keek. En toen de docent het gewijzigde karakter had ontdekt, en het lokaal inkeek, speurend naar de dader, proestte ik het uit. En mijn medestudenten lachten vrolijk mee. Met een, van schaamte en ingehouden spanning, bloedrood aangelopen hoofd, bekende ik schuld! En moest erkennen dat de docent, wat Wiskunde betreft, goed van wanten wist, aangezien de man heel snel doorhad dat er ergens met de cijfers was geknoeid. Of was het vooral zijn ervaring met guitige studenten die daar aan ten grondslag lag?

Female studentNu ja, de man kon een grapje klaarblijkelijk wel appreciëren. Dat hij me bij het verbeteren van de proef, aan het einde van de cursus, weinig punten gaf, werd dan ook helemaal niet veroorzaakt door deze deugnieterij. De reden daarvan was ontegensprekelijk elders te vinden. In plaats van vlijtig te studeren spendeerde ik mogelijks te veel mijn vrije momenten door met mijn maten te kaarten. En tijdens de lessen verloor ik misschien wat al te veel aandacht voor de leerstof door het loeren naar die massa knappe wijven in mijn groep.

Omdat ik als modelstudent vooraan in het lokaal zat, op de eerste rij voor dat enorme krijtbord, moest ik trouwens steeds achterom kijken om een glimp op te vangen van mijn vrouwelijke medestudenten. Om eerlijk te zijn was dat vooraan zitten trouwens ook enkel om reden van de slechtziendheid van één van mijn maten.

Toen de cursus zo goed als ten einde was, vroeg één van onze docenten, zo langs zijn neus weg, wat onze verdere plannen waren. Welke school en opleiding we wilden volgen.

Sommige van mijn medecursisten waren al ingeschreven op de school waar we les volgden, anderen op deze met eenzelfde studieaanbod, maar van een ander onderwijsnet. Er was een jongen die het aan de universiteit ging proberen en twee meisjes die een opleiding waarin Wiskunde een belangrijk vak is, toch niet meer zagen zitten en een andere richting wilden uitgaan.

Ook ik stak mijn hand op en toen het mijn beurt was om te zeggen waar ik was ingeschreven, antwoordde ik al gekscherend: "Bij den RVA!" De ganse zaal lag plat van 't lachen! Docent incluis!

Ru(sh)di(e), 20 juni 2009

Commentaren

Zozo.. Rudi..Jij zat zeker niet voor een grap verlegen..Was wel een knappe docent als die dat bijna meteen zag zeg..Amaai...

Fijne dinsdag

Gepost door: pcuser1961 | 01-09-09

Goedemorgen Bij den RVA :o)
Een goed antwoord van je, want ik denk dat iedereen daar wel ingeschreven was.

Gepost door: Zon-nebloem | 01-09-09

Hoi Rudi. ik moest even googelen voor RVA.. tja dat heb je met je noorderburen hè.. maar ik heb he gevonden.. ik neem aan dat je het arbeidsbureau bedoelt....tja kattenkwaad...wie heeft dat niet uitgehaald,. maar iets op een bord veranderen.. nee, dat was voor mij echt een brug te ver......terwijl nu: ik draai mijn hand er niet voor om....

grts

Gepost door: frieke | 01-09-09

@Frieke & anderen Sorry dat ik even over het hoofd zag dat den 'RVA' niet bij iedereen bekend is.
Als je toentertijd zei dat je ingeschreven was bij de RVA, dat begreep men onmiddellijk dat je er op uit was, om na de voorziene wachttijd, een werkloosheidsuitkering (dop) te ontvangen.

Gepost door: Rudi | 01-09-09

goeie morgen Rudi 'k zou dat niet gedurfd hebben zo'n getalleke gaan veranderen op het bord :-)
die inschrijving bij den rva was wel een goeie :-)
fijne dinsdag Rudi, ondanks de motregen, hier toch :-(
groetjes

Gepost door: Borriquito | 01-09-09

hihi, k dacht dat dat eerste fotoke jij was in je apejaren :-)
toch beetje de clown van de klas hé, maar daar verschiet ik niet van

straks zullen er twee thuiskomen met verhalen over de nieuwe leerkracht
dus zet je schrap

prettige dag

Gepost door: fotorantje | 01-09-09

Hey Rudi, altijd tof als je zo iemand in de klas hebt, vooral voor de medeleerlingen dan, of de leraars daar altijd blij mee zijn, weet ik nie ;-) t Zat er dus van jongsaf aan al in dat grappen bij jou, hé!
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 01-09-09

Geef het maar toe, Rudi. Je was een durfal om die knappe grieten te imponeren. :-) Een heel grappig studentikoos verhaal als troost voor velen bij het nieuwe schooljaar.

Groeten

Gepost door: Willy | 01-09-09

Rudi, Je bent zo te lezen altijd wel nen sloeber geweest. Maar je grapje met de 100 was wel een beetje anders uitgedraaid dan je had verwacht hé ? Hahaha.
Groeten !

Gepost door: Piet | 01-09-09

je bent een durver !

goeie prof had jij

Gepost door: willy | 01-09-09

hey Rudy jij bent toch altijd te vinden voor een grap,dat is wel leuk voor de klas,dan breekt de stilte eens en kan er eens gelachen worden.fijne avond liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 01-09-09

zo braaf toch ook niet, hé Rudi! hahahaha!

groetjes

Gepost door: Daniël Depireux | 01-09-09

hahahahah een fars manneke he gij :D:D

Gepost door: Blah | 02-09-09

school Jij kan over knappe medestudentinnen spreken. Da’s boffen. Ik riskeer nu natuurlijk gehaat te worden als enige van mijn medestudentinnen dit ooit zou lezen, maar ik vrees dat ik daar weinig over kan meepraten.
Zeker niet toen ik school liep aan de middelbare school. In gans mijn schoolcarrière springen twee meisjes er uit. Iets meer sjans had ik toen ik naar de hogeschool ging, maar ook niet dat het de moeite waard was om veel over mijn schouder te kijken.

Eén jaar, het vierde van de middelbare school, moest ik van onze klastitularis verplicht naast een niet onknappe rosse zitten. Dat was omdat het kind gekend was als een onverbeterlijke babbelaar en een spiekster. Dus haar naast een “brave” jongen zetten (als mijn vrouw dit leest vergaat ze van het lachen) moest voor haar een straf zijn. Mode, make-up en jongens interesseerden mij niet en mijn interesse voor lingerie zal wel op een andere golflengte gezeten hebben dan die van Martine, dus op conversationeel gebied waren wij redelijk incompatibel.
Ik moet zeggen dat het voor mij een week of 3 balen was tot ik ontdekte dat ze eigenlijk wel lief was. Wanneer ze dan dat ene jaar voor een andere school of richting koos, miste ik haar wel. Ah, ja, gezien haar fantastische reputatie zat ze op de eerste rij en werd ik veroordeeld om haar daar te vervoegen. De twee laatste jaren mocht ik daar dan lekker blijven zitten en door gebrek aan Martine kreeg ik het homootje van de klas naast mij. Een heel toffe kerel waar ik geen negatief woord over kan zeggen en waarmee ik een vriendschapsband bouwde. Hij bracht ook het grootste gedeelte van het eerste jaar in hoger onderwijs samen met mij door, alleen zag hij het eindexamen niet zitten, tegen dan was hij tot de conclusie gekomen dat hij zich daar niet kon vinden. En zo moest ik opnieuw naar iemand anders zoeken om mijn bank mee te delen.

Gepost door: pieterbie | 02-09-09

goeie namiddag Rudi dan heb je toch nog iets gezien vandaag :-)
heb er ook nog vele zien passeren hoor vanaf mijn bankske :-)
fijne dag nog verder Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 02-09-09

Dit dacht ik al dat jij een kapoen was..in elk geval toch een alerte leraar...fijne avond

Gepost door: Yolanda | 02-09-09

En dan noem je jezelf een brave student :-)

Gelukkig voor die docent dat die het ontbrekende deel redelijk rap ontdekte, anders was zijn reputatie weg !

Groetj (sorry, iemand heeft de 'es' weggeveegd ...)

Gepost door: Mamapippa | 02-09-09

Met jou op school zitten moet voor je medestudenten echt top geweest zijn, wat een leuk stukje weer.

Gepost door: Danique | 03-09-09

als ik hier kom en je blogs lees krijg ik altijd een goed gevoel dank daarvoor

Gepost door: daemske | 03-09-09

goeie middag Rudi we krijgen vandaag alles, regen, zonneschijn en vooral veel wind !!
pas maar op als je de baan op moet dat ze je niet in de zijkant blazen hé :-)
groetjes

Gepost door: Borriquito | 03-09-09

ben er even weer :-) was er niet deze voormiddag, net thuisgekomen
dus geen kans gezien om dat getalleke te pakken :-)
groetjes

Gepost door: Borriquito | 03-09-09

boef boef, wat kan jij schrijven zeg!

Gepost door: yvette | 03-09-09

Haha, die leerkracht moet wel even met de handen in het haar gezeten hebben..

Grtjs

Gepost door: Fairytalegirl | 03-09-09

seg seg "wijven, wijven.."

Een beetje respect he!

:p

Ahzo.. Ik heb precies nooit van die stoten uitgehaald op de hogeschool ;) ..

groetjes!

x

Gepost door: Eriamel | 03-09-09

Goede avond Rudy een fijne donderdag Rudy,het was herfstweer vandaag,hopelijk geven ze toch beter weer voor zondag op de gordel te Brussel liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 03-09-09

hahahaha! Mooi verhaal Rudi!
Gelukkig had die wiskunde leraar een goed gevoel voor humor!
groetjes,
Elmar

Gepost door: Elmar | 03-09-09

Glimlach Alweer met de glimlach gelezen.
Sympathieke lesgevers gezien ze er konden mee lachen: leuk!
Je was wellicht ook een sympathieke leerling, denk ik!

Gepost door: inge | 03-09-09

Hallo Rudi Fijn te lezen dat je de zin voor humor hoog in het vaandel draagt ...

Wat je reactie beterft... Tja, ik snap er totaal niets meer van en sta op instorten momenteel... toch bedankt hé...

Lieve groetjes van Luc

Gepost door: Luc | 03-09-09

:-)) een hele dikke merci voor de lieve verjaardagswensen :D En dat lees ik vandaag, op ne vrijdag, mijnen dag kan ni meer stuk: vrijdag én een compliment krijgen, hahahaha!

Gepost door: Blah | 04-09-09

Hey Rudi! Wat is het toch altijd aangenaam lezen bij jou!
Kan me best voorstellen dat het steeds leuk was om in jouw klasgroep te zitten.
Ik wens jou verder een heel fijne avond en een mooi weekend en veel farmplezier hé! ;-)
Grtz,
Bibi

Gepost door: Bibi | 04-09-09

Hoi Rudi! Was blij te lezen dat je weer een klein beetje kon smilen op je verjaardag door m'n postje...jóúw gedicht zei veel...en het was geen verrassing, want tja, ik snap sowieso al niet hoe je die bekende moed er zo in kunt houden hoor! Maar wat ik dus al schreef, verlies 'm nooit helemáál en hou je humor, zonder dat is het leven helemaal niks waard, voor niemand!
Wat deze post betreft, ik was een hele stille braverik en zou dat allemaal nooit gedurfd hebben wat jij deed hahaha! En RVA heb ik op moeten zoeken hahahahahaaa maar dat was wel een goeie mop ja! :-)))
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 04-09-09

Zonder die fratsen zou het schoolleven ook maar prut zijn.

Gepost door: zapnimf | 04-09-09

goeie morgen Rudi en het ziet er goed uit hé, het zonnetje schijnt !!
laat ze maar doen er staan ons nog donkere dagen genoeg te wachten
fijne zaterdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 05-09-09

Jij bent er toch altijd voor een grap hé Rudi en dat was toen al zo. Ze gaan je nu niet meer veranderen denk ik.
Zo zag ik eens op tv dat ze aan iemand vroegen wat hij deed. "Rechercheur" klonk het in het Frans. Waarop de presentateur vroeg "En wat zoek je?" "Werk!!" antwoordde de candidaat met het nodige geschater van het publiek, natuurlijk. Helemaal jou stijl Rudi.
Dat geval in je postje hieronder is er ook een staaltje van.
Grappig maar zo zie je wel dat je op hen mag rekenen in de kortste tijd.
Nog een fijn weekend en tot kijk.

Gepost door: emmy | 05-09-09

hey Rudy een heel fijn weekend kom ik je wensen,eentje waar de zon je gaat toelachen liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 05-09-09

Hey Rudi!
Hoewel ik niet altijd reageer, kom ik heel trouw je epistels lezen hoor. Het is een "leuke" gewoonte geworden, net als elke dag de krant lezen...

Kuzz van je fan x

Gepost door: nathalie | 05-09-09

Bonsoir Mooi verhaal Rudi en een prettig weekend

Gepost door: tons | 05-09-09

goeie morgen Rudi de zon weet nog niet wat ze gaat doen vandaag denk ik
af en toe komt ze eens piepen :-)
fijne zondag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 06-09-09

:-) grappige toestanden.

Ik wens je een heel fijne zondag toe !!!

Lieve groetjes

Gepost door: ann. | 06-09-09

Heel fijne zondag gewenst Rudi....

Groetjes

Gepost door: pcuser1961 | 06-09-09

en? job gevonden bij de rva,of toch nog verder gestudeerd.....
grtjs...

Gepost door: guusje | 06-09-09

Je was me der eentje zeg...prachtig verhaaltje terug. Nog een prettige avond Rudi.

Gepost door: natalie | 06-09-09

Je hebt lef en je hebt humor en volgens mij heb je je daar wel onvergetelijk gemaakt.

Gepost door: Stefanie | 06-09-09

De commentaren zijn gesloten.