24-06-09

Hoofddoekperikelen

 

Eergisteren ben ik op de school waar Brian les volgt, naar de laatste ouderraadvergadering van het schooljaar geweest. Veel viel daar niet te beleven. Dat was ook wel te voorspellen. Maar het was de laatste vergadering die werd voorgezeten door de huidige voorzitster. En Moslima - 001alleen al om deze dame te plezieren en uit respect voor alle tijd en werk die deze mevrouw volledig vrijwillig en onbaatzuchtig jarenlang spendeerde ten voordele van de school en vooral diens leerlingen, achtte ik het noodzakelijk om aanwezig te zijn.

Eén puntje dat werd aangehaald tijdens de vergadering, is ergens in mijn achterhoofd blijven hangen. En kwam gisteren, toen ik in de late namiddag een ritje maakte in het veld, terug aan de oppervlakte. Bij de evaluatie van de voorbije infodag op school maakte één iemand een opmerking over het feit dat er twee van de aanwezige leerkrachten een hoofddoek droegen. Dat zou immers een negatieve indruk en geven van de school.

De directrice van de school antwoordde dat er in het schoolreglement wel restricties kunnen worden opgelegd aan de leerlingen, voor wat betreft hun algemeen voorkomen, kledij, lichaamsversiering, uiterlijke kenmerken van hun religie en zo meer. Leerkrachten daarentegen zijn daar naar verluidt vrij in.

Nu blijkt dat de twee leraressen in kwestie de Islam onderwijzen. En allicht vasthouden aan hun hoofddoek als uiting van hun geloofsovertuiging. Ook op school. Nu was hun plaats van opstelling op de infodag niet echt schitterend uitgekozen. De dames zaten naast elkaar en naast een kaalhoofdige Godsdienstleerkracht. Aan de entree tot één van de schoolverdiepingen. Zodat het eerste dat de bezoekers die deze etage aandeden, zagen,  dit trio was. Wat dus blijkbaar op sommige mensen een afstotend effect zou kunnen hebben.

HolbewonerWat ik me best kan voorstellen. Want bepaalde holbewoners en sommige bosjesmensen, die normaliter hun biotoop niet verlaten, maar nu perse hun nakomelingen naar een vrijzinnige school willen sturen, komen doorgaans allicht nooit in aanraking met gesluierde vrouwen. Waardoor deze hen vreemd voorkomen, mogelijks zelfs angst inboezemen en hen er - oh wee - misschien zelfs van weerhouden hun nazaat in te schrijven op die school.

En omwille van zulke fanatici zouden die Islamitische dames dus hun hoofddoek moeten afleggen? De hypocrisie ten top. Om nog te zwijgen van de onverdraagzaamheid. Als je als school Islamlessen aanbiedt, dan vind ik dat je daar ook ten volle voor moet uitkomen. En niet enerzijds met dat gegeven leerlingen werven, maar het anderzijds voor de goegemeente proberen verborgen te houden. Men predikt diversiteit en een open, multiculturele samenleving, maar aan het in de praktijk brengen daarvan hapert er toch wel één en ander.

Die ganse polemiek rond het verbieden van uiterlijke kenmerken van iemands geloofsovertuiging kan ik trouwens niet vatten. Wat is er nu verkeerd aan dat iemand een kruisje aan een ketting rond de hals heeft hangen of dat een meisje of vrouw een hoofddoek draagt? Op de communie van mijn zonen, vorig kalenderjaar, werden onze gasten ontvangen door twee meisjes, waarvan er eentje een hoofddoek droeg. Zij was blij dat ik daar absoluut geen bezwaar tegen had en ik vond het reuze dat het Moslimmeisje  mee wou helpen aan een Christelijk feest. Verdraagzaamheid ten top!

En niemand van de genodigden nam er aanstoot van. En dat was niet omdat ze terecht konden vrezen dat ik hen terstond de deur zou hebben gewezen. Knipogen

Cool boySexy girl (short skirt)Sommige meisjes dragen graag een kort rokje en schoenen met hoge hakken om jongens het hoofd op hol te brengen. Anderen gewoon omdat ze zich daar sexy en goed in voelen. Er zijn jongens die met een afgezakte broek rond lopen omdat hun broeksriem kapot is. Maar bij de meeste van hen is het omdat ze dat cool vinden. Anderen vinden dat niet, maar doen het toch, omdat ze er bij willen horen.

Er zijn homoseksuele medemensen die hun geaardheid onmogelijk onder stoelen of banken kunnen stoppen. Anderen kunnen dat wel, maar kiezen er bewust voor om hun seksuele voorkeur te uiten, door gedrag of kleding. Weer anderen houden het liever discreet.

Sommige hardrockfans hebben een lange haardracht en lopen dagdagelijks rond in jeans en leren jekker. Anderen hebben een korte haarsnit en houden hun tatoeages verborgen onder het maatpak dat ze als werkoutfit dragen.

Er zijn mensen die een oorring dragen waaraan een kruisje hangt omdat ze er emotioneel aan gebonden zijn aangezien het een gift betreft van een dierbare. Andere personen dragen een hangertje waaraan een crucifix bengelt omdat ze diep gelovig zijn en dat willen uiten. Daarnaast zijn er nog mensenwezens die hier of daar een kruisje aan hun kledij bevestigen uit traditie of gewoonweg omdat ze dit mooi vinden. En dan zijn er nog anderen die ergens op hun lijf of kleding een kruisbeeld dragen om één of andere, God weet welke reden dan ook.

Moslima - 000Er zijn moslimmeisjes die een hoofddoek dragen omdat ze aan elkeen hun geloofsovertuiging willen uiten. Andere vrouwelijke wezens omdat ze zich zo zekerder voelen. Mogelijks is er al eens eentje die het uit ondeugendheid doet naar de toekomstige toe. Gesluierde dames die zich met graagte door hun partner laten uitpakken. En allicht zijn er ook dametjes die dit doen om hun vader te behagen, of in het slechtste geval omdat het van de ouders of hun geloofsgemeenschap moet. En zo zijn er allicht nog Moslima's die met een hoofddoek oplopen om een andere, Allah weet welke reden dan ook.

Mijn oproep is: laat iedereen gewoon zichzelf zijn. En zolang er van extremisme geen sprake is, elkeen naar eigen goeddunken gekapt, gekleed en versierd rondstappen, -lopen of -rijden! Lachen

Commentaren

Van A tot Z.. mee eens!!
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 24-06-09

voilà goed gezegd
zolang iedereen respect heeft voor zichzelf en voor een ander
en niemand moedwillig pijn doet is het goed voor mij

maar k heb toch wel een heel klein probleemke, als ik zo eens verder nadenk ;-)
en dat is diegene die enkel zo piepgaatjes hebben voor de ogen (ja die burka)
je weet nooit wat daar achter zit, kan gevaarlijk zijn

als mijn buurvrouw dat zou dragen geen probleem, k weet wie dat is, maar zo totaal vreemd
tja dat is beetje vooroordeel k weet het
kijk dat is eentje die ik nog moet afleren
en leren vertrouwen in de burka's
maar die burka's geven zo'n beetje een grimmige sfeer
tja, k ben ook niet perfect hé

groetjes

Gepost door: fotorantje | 24-06-09

Ik denk het ook, zoals het nu gaat werkt het averechts vrees ik.

Gepost door: Geert | 24-06-09

dag Rudi je hebt het weer prachtig verwoord.. respect voor elkaar en voor jezelf hebben is de boodschap in deze maatschappij...
grts
frieke

Gepost door: frieke | 24-06-09

hallo de week is al terug in 2 en het weer die vald mee
dus wat meten we nog meer hebben
groetjes

Gepost door: @ludwig | 24-06-09

Hey :o) dat vind ik dus nu ook, laat iedereen doen, bij mij op 't werk komen ze ook met de hoofddoek, maar tijdens het werk doen ze die af, alleen de poetsdienst soms niet. Maar Frankrijk gaat het aantal boerka's tellen en aanbevelingen opstellen om de boerka terug te dringen. Dat heeft de Tweede Kamer in Frankrijk beslist nadat president Sarkozy het islamitische gewaad "geen religieus symbool maar een symbool van de onderdrukking van de vrouw" noemde.
„We kunnen niet accepteren dat vrouwen in ons land gevangenen zijn achter netten, die niet aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen en wie de identiteit ontnomen wordt”, aldus Sarkozy maandag in een toespraak. De Franse president wees er tegelijkertijd op dat het islamitische geloof net als andere religies gerespecteerd moet worden.
We hebben toch niets te zeggen dus....

Gepost door: Zon-nebloem | 24-06-09

hallo Rudi ben ik volledig mee eens !!
ieder beleeft zijn geloof op zijn eigen manier en daar moeten we respect voor hebben !

het is me het weertje wel vandaag hé, laat ze zo maar verder doen :-)
een fijne dag nog verder Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 24-06-09

Heerlijk stuk tekst, helemaal in Rudi-stijl, ben het in hoofd(doek)lijnen met je eens, je bent hier weer zeer genuanceerd en hebt gewoon gelijk, mooi Rudi!!

Gepost door: Danique | 24-06-09

Goede avond Rudy ieder draagt toch waar hij of zij zich goed in voelt,we zouden wat meer respect moeten hebben voor elkaar in deze maatschapij.fijne zonnige woensdag groetjes

Gepost door: dolfijntje1 | 24-06-09

VERDRAAGZAAMHEID Hallo Rudi,

Volgens mij ontbreekt het deze maatschappij gewoon aan, 'verdraagzaamheid'

inderdaad, "laat eenieder gewoon zichzelf zijn"
En het kan nog erger. Op sommige plaatsen in de wereld wordt er zelfs gemoord en oorlog gevoerd vanwege één of andere geloofsovertuiging - erg!!!

alhoewel: een leraar met een kaal hoofd! dat kan toch echt niet! - grapje!!!

nog een fijne week

Gepost door: Daniël | 24-06-09

Helamaal mee eens Rudi!
groetjes,
Elmar

Gepost door: Elmar | 24-06-09

Heel het leven draait om respect, voor alles en iedereen. Helaas zijn er mensen die dit nog steeds niet doorhebben.
Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 24-06-09

Hoi Rudi, ze doen er niemand kwaad mee, hé en dan moet dat kunnen, vind ik :-)
Goeie nacht!

Gepost door: Ri@ | 24-06-09

Rudi, Ben ik volledig mee eens.Ieder beleeft zijn geloof op zijn eigen manier en daar moeten we respect voor opbrengen.
Wens je nog een fijne en zonnige dag verder.

Groetjes.

Gepost door: Swiepke, | 25-06-09

ja een beetje respect mag er wel zijn hoor

Gepost door: daemske | 25-06-09

Voor mij geen probleem zolang het binnenhuis is maar eens dat ze buiten komen vind ik niet dat het kan..Hoofddoek is gelijk aan onderdrukking van het vrouwelijk ras in Iran en alle andere moslimlanden..Het hoort hier gewoon niet thuis..Sorry voor mijn openlijke mening

Groetjes

Gepost door: pcuser | 25-06-09

hallo Rudi een lekker zomerweertje hé
al goed aan het genieten geweest van het mooie weer :-)
fijne dag nog verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 25-06-09

Goede avond Rudy een fijne zomerse donderdag Rudy groetjes

Gepost door: dolfijntje1 | 25-06-09

Jouw oproep is volkomen terecht en oprecht, Rudi. Toch zijn er natuurlijk wederzijds gevoeligheden en dat is ook niet erg als daarover op basis van begrip en respect een concensus kan bereikt worden.

Groetje

Gepost door: Willy | 25-06-09

Rudi, De toestand nu is stilletjes zo gegroeid en alles ligt heel gevoelig . De eigen bevolking is bang voor veranderingen en dat ligt in ons verleden waarbij we dikwijls onderdrukt werden. En de mensen die naar hier komen begrijpen die reacties niet en zo gaat de bal aan het rollen. Verdraagzaamheid moet er zijn èn dialoog. Laat ieder zijn ding doen en zoek niet achter alles het negatieve.

Gepost door: magda | 25-06-09

hoofddoek Ik vind de hoofddoek discussie ook een valse discussie hoor. Persoonlijk heb ik geen enkel probleem met hoofddoeken.

Gepost door: pieterbie | 25-06-09

Goh Rudi dit is weer zo'n rotonderwerp hé. Ik kom uit het onderwijs en jaren geleden kwam dit onderwerp ook al ter sprake tijdens één van de vergaderingen. Ik was toen één van de eerste om te zeggen dat het moest kunnen, als niet gelovige ga ik toch ook geen kruisjes om de hals van leerlingen verbieden en het kruis in de klas weg halen. Ik kreeg toen onmiddellijk de reactie van "ja maar de jongens met petten enzo zeuren want zij moeten ze wel afzetten". Ok daar wringt het schoentje dus vaak volgens mij. De ene mag dit en de andere weer niet. Als we nu eens met z'n allen wat toleranter waren en wat meer door de vingers zagen zou het leven er toch véél mooier uitzien. Geef die jonge hiphopper de kans om met z'n klak rond te lopen, laat een molima een hoofddoek dragen, laat iedereen zijn die hij wil zolang er maar onderling respect is en daar komt het volgens mij op aan. Onbekend is onbemind zegt m'n wel eens en tja zo denk ik er ook over. Zelf heb ik een grondige hekel aan die racisten die dan héél leuk verkondigen dat ze nog maar eens naar Turkije gaan en daar alles wel slikken. Zich inburgeren doen migranten écht niet met het afzetten van een hoofddoek, nee dat komt van binnenuit.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 26-06-09

Hallo Rudi Je oproep is terecht en sta er volledig achter ,laat iedereen gewoon zichzelf zijn ...
groetjes Ninne

Gepost door: Ninne | 26-06-09

HOYKES RUDI EVEN KOMEN BIJLEZEN. IK BEN HET MET JE EENS HOOR, LAAT ZIJN WIE DE MENSEN WILLEN ZIJN...IK HEB DAAR OOK HELEMAAL NIKS TEGEN..MAAR IK KOM OM JULLIE EEN FIJNE VRIJDAG TE WENSEN, EN EEN HEEL GOED W.E.

LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 26-06-09

Rudi Ik kom je ook een heel mooi en zonnig weekend wensen eentje waar een mens wat kan van genieten. Ik heb ook helemaal geen probleem hoe een mens erbij loopt met of zonder hoofddeksel of gelijk hoe, ik laat iedereen in zijn eigen waarde.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 26-06-09

ja Rudi, je hebt zo gelijk!
Overigens hoop ik dat je een fijn weekend hebt!
yvette

Gepost door: yvette | 26-06-09

Hoi Rudi, Ik wens je alvst een tof weekend!
Tot gauw ...

Gepost door: Ri@ | 26-06-09

Ik trek mij er niets vanaan, als iemand een drol op zijn hoofd wil, een bot van een afgeschoten varaan in zijn neus, of 50 sterretjes op zen gezicht wil zetten, dat ze maar doen, heb er geen last van, maar mij moeten ze gerust laten, en gangsters , verkrachters en moordenaars, is da nu een zwarte of een witte, dat moeten ze buitensmijten of afmaken.
Das mijn gedacht!

Gepost door: roysfoto | 26-06-09

Geen hoofddeksels in de klas! Om verschillende redenen ben ik daar flagrant tegen!
Om te beginnen mogen jongeren leren dat er in onze maatschappij normen en regels zijn, waar ze zich aan te houden hebben en die voor iedereen gelijk zijn. Dus in de klas: petten af, hoofddoeken af, en een verzorgd voorkomen ...
(ja, ja, ik ben ouderwets op dat punt)

En verder heb ik ook een heel nuchtere reden om te vinden dat in de klas geen petten enzovoorts gedragen mogen worden: herkenbaarheid.
Het kapsel maakt onderdeel uit van iemand zijn gezicht, en het is moeilijker om leerlingen uit elkaar te houden als ze hun haar bedekken; je zal als leerkracht dan maar vierhonderd leerlingen hebben, hou ze dan maar uit elkaar als ze vrolijk om het even wat op hun hoofd mogen zetten ...

In de vrije tijd doet iedereen wat hij of zij wil, daar maakt het me niet uit, en ik stoor me ook totaal niet aan de hoofddoek, het keppeltje, de kleurige afrojurk of het bikkemberg petje. Ik interesseerd me in de mens, niet in hoe hij eruit ziet.

Gepost door: Tina | 26-06-09

Goede avond Rudy even komen piepen om je een fijne vrijdag en een goed weekend te wensen groetjes dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 26-06-09

Helemaal mee eens...fijn weekend Rudy

Gepost door: Yolanda | 26-06-09

Wie ben ik? Ik had vroeger iets tegen mensen met tattoo's. Niet dat ik er nu gek op ben, maar ik klasseerde hen meteen in een hokje (en niet het mooiste hokje). Tot ik iemand leerde kennen wiens armen vol stonden met tatoeages. Ik had niet meteen een goede indruk over hem...tot ik hem beter leerde kennen. Hij was een pracht van een mens die ik meer en meer leerde appreciëren. Ik besefte dat ik naar de verpakking keek en niet naar de mens die erin zat.
En weet je wat het strafste is...mij hebben ze destijds ook in een hokje gestoken omwille van de verpakking...ik heb de punktijd meegemaakt.
En nu zie ik er zo niet meer uit (het is gemakkelijker de zeep uit je haar te wassen dan een tattoo te verwijderen), maar ik heb nog steeds dezelfde gedachten van toen, alleen niet meer zo oppervlakkig. Ik heb mijn oogkleppen afgegooid.
Wie was ik om op uiterlijk te selecteren...

Maar om nu op hoofddoeken te komen: ik heb er niets op tegen dat ze gedragen worden. Ik ben atheïst, maar ik vind dat iedereen recht heeft op zijn eigen godsdienst zolang ze er geen anderen mee lastig vallen. En ik ben nog nooit aangevallen door een hoofddoek (ook niet door een tattoo hoor :-) ) Ik heb trouwens niet de indruk dat enkel onderdrukte vrouwen (zoals door een welbepaalde politieke partij wordt beweerd) een hoofddoek dragen. Persoonlijk vind ik: eigen hoofddoek eerst!, en ik ben gek op hoeden :-) (sinds mij haar niet meer recht staat toch).
Maar serieus nu: ik ben volwassen geworden onder de vreemdelingen, waaronder Marokkanen, echt toffe gasten, maar als ik mijn dochter bezig hoor (en ze is absoluut niet rascistisch opgevoed) dan is de mentaliteit veranderd. De jongeren van tegenwoordig hebben meer dan ze nodig hebben (en missen wat ze wel nodig hebben), en kansarmen (zoals allochtonen) voelen zich uitgesloten. Er wordt je nu eenmaal van alles opgedrongen, en ook al voelde ik me goed als (zelfgekozen) buitenbeetje, de meeste mensen voelen zich daar niet zo goed bij. Volgens wringt daar het schoentje…

Gepost door: Nadia | 27-06-09

goeie morgen Rudi het zonnetje schijnt vandaag weeral !
dat zal genieten worden op 'lokoda' vandaag met dat prachtige zomerweer :-)
fijne zaterdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 27-06-09

En er zijn mensen die lak/leer dragen omdat ze fetish zijn of aan SM doen, en er zijn mensen die aan SM doen waar je het helemaal niet van verwacht en elke dag in spijkerbroek of lange mooie jurken lopen of wat dan ook...

En was de hoofddoek in de sixties niet een HOT ITEM dankzij Brigitte Bardot? Ik zie telkens die grote rode hoofddoek over de suikerspin heen met enorme sunglasses.. hmmmmm

XXX

Gepost door: Morgaine | 27-06-09

Zolang het niet om een burka gaat, want dan zie je niks meer van de mens die eronder zit, heb ik ook geen enkel probleem.
Weet je, mijn haar wordt alsmaar dunner en er lijkt geen onmiddellijke oorzaak te zijn. In doemdagen denk ik wel eens: wat als alles uiteindelijk uitvalt, moet ik dan met een kaal hoofd op straat gaan. Want als een hoofddoek niet meer mag, dan zal ik het ook niet mogen dragen, zij om een wel heel andere reden. Niemand kan hier nog iets van de ander verdragen, daar komt het op neer. En dat hoofddoekenprobleem, is daar maar één facetje van.

Gepost door: stefanie | 27-06-09

Goedenavond Rudi. :-) Ik stop een tijdje met bloggen.

Maak er een fijne zonnige vakantie van.

Liefs :-)

Gepost door: Rosita | 27-06-09

Godsdienst Je hebt maar weer eens bewezen hoe goed je schrijft en dat je niet zomaar wat schrijft.
Je schrijft degelijk over het onderwerp (je hebt alles gewikt en gewogen en bekeken aan elke kant: je weet waarover je spreekt.En zo heb ik het graag.
En ik geef je gelijk in het standpunt dat je in neemt!
Allen tegen boerka's ben ik echt en die zie je hier soms in mijn stad.Eerlijk ik vind dat akelig.
En het is bij wet verboden ....

Gepost door: inge | 28-06-09

Voor nu welterusten en voor straks een fijne maandag

Gepost door: Yolanda | 29-06-09

Dinsdag het grote moment..Dan weet ik of de transplantatie al dan niet gelukt is..Stress dus ....

Heel fijne en zonnige maandag gewenst Rudi
Groetjes

Gepost door: pcuser | 29-06-09

Goedemorgen Een leuke week hé

Gepost door: Zon-nebloem | 29-06-09

Ondanks we in een democratisch land wonen doe of zeg je toch niet zomaar wat je wil dat zal wel nooit veranderen.

Gepost door: Patrick | 29-06-09

goeie morgen Rudi ik ben gisteren niet weg geweest
ik had bezoek en dus maar thuis gebleven :-)
het is weer een mooie zomerdag vandaag
fijne maandag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 29-06-09

mooi geschreven ik heb niks tegen Islammeisjes of hoofddoeken maar wel op bepaalde plaatsen, zoals in de klas, waar er een neutraliteit moet zijn. Zij hoeven dit trouwens helemaal niet van hun geloof enkel buiten op straat. Ook bij ons werken moslimmeisjes die zowel een hoofddoek dragen en geen maar niet op het werk. Enkel als ze het werk verlaten. Om de neutraliteit en de vrije keuze te bewaren kunnen hoofddoeken dus in de klas niet en om dan solidair te zijn, dienen andere tekens zoals kruisjes ook niet zichtbaar gedragen worden in de klas. Op de speelplaats daarentegen mag dit geen probleem vormen. Het is trouwens helemaal niet waar dat die hoofddoek een specifieke uiting is van hun geloof (zelf vernomen van een moslimvrouw). Zij dragen het eerder om respect af te dwingen van de jongens om zo kenbaar te maken dat ze moslima zijn en ze door de moslimjongens niet zouden lastiggevallen worden. Ook vernomen van een moslimavrouw.. Dus het is larie en apenkool dat de hoofddoek moet als uiting van Islamitisch geloof net zo trouwens met het kruisje bij de Christenen. Nergens staat geschreven dat je dit moet dragen om een echte Christen te zijn. Dus dient het enkel als uiterlijk vertoon en ijdelheid om racistisch te laten zien ,benader me enkel en alleen maar als je ook Islamiet of Christen bent.

Sinds ik die informatie van een Moslimvrouw heb gekregen zijn mijn ideeën iets verandert i.v.m. hoofddoek. Het mag geen symbool worden om enkel respect te krijgen van hun gemeenschap als zij de hoofddoek wel dragen en de andere meisjes dan niet want dan creëer je juist racisme en dwang binnen eenzelfde gemeenschap.

Is het trouwens niet droevig en schrijnend, dat hier die meisjes van hun oren maken als ze het op bepaalde plaatsen niet mogen dragen en in de landen waar het verplicht is die vrouwen eerder op straat komen om de verplichting af te schaffen. En dan hebben we het over dezelfde Islamitische geloofsovertuiging.
Islam

Gepost door: life angel | 29-06-09

Ik zou graag eens willen weten of het echt in de koran staat dat hoofddoeken verplicht zijn of niet, dat zou al veel ophelderen!

Groetjes !

Gepost door: Ourlipsaresealed | 29-06-09

goeie morgen Rudi wat een prachtig zomerweer hebben we toch hé
echt om van te genieten
fijne dinsdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 30-06-09

De commentaren zijn gesloten.