18-06-09

Afkijken

 

Spieken - 000De examentijd is alweer aangebroken, of bij sommigen al volop aan de gang. Het moment om nog eens terug te blikken op mijn eigen studententijd. Zoals reeds eerder verteld, was ik in mijn jonge jaren reeds even braaf als ik nu ben, als volwassene. Af en toe eens ondeugend misschien, dat geef ik grif toe, en nooit verlegen voor het bakken van een poets, maar daar schuilt mijn inziens helemaal geen kwaad in. Integendeel zelfs, dat brengt wat leven in de ... nu ja, figuurlijk uiteraard: brouwerij.

Spieken of 'afkijken' zoals wij dat toen noemden was iets dat bij het schoolse hoorde. En bij examens een interessante methode was om, ondanks geringe studie-inspanningen, toch behoorlijke resultaten te behalen bij toetsen, tentamens of examens.

Vanaf het moment dat ik de middelbare school aanvatte speelde ook ik nu en dan gretig het spelletje mee. Maar was er niet zo bedreven in dat ik het aandurfde doelbewust, zonder er voor te studeren, uitsluitend vertrouwend op spieken, een examen aan te vatten.

Behalve die ene keer dan. We zouden van één of ander technisch vak een examen krijgen over de inhoud van een boek, waaruit we geen les hadden gekregen. Uit tijdsgebrek. De leerstof was evenwel niet zo moeilijk of onduidelijk, dus een toelichting was niet echt noodzakelijk. Aangewezen materie voor zelfstudie, dus. Maar de stof was niet erg interessant en de hoeveelheid was nogal omvangrijk.

examen afkijkenDe jongen die normaliter links van me zat in de klas, had er ook niet veel zin in. Dus samen bedachten we het, naar we toen vonden, lumineuze idee om elk de helft van het boek te lezen en grondig in te studeren! Aangezien we reeds sinds vele maanden meestal naast elkaar zaten in de klas, waren we er ook in geoefend om onopvallend te spieken.

Zo gezegd, zo gedaan. Dus las en leerde ik mijn helft van het cursusboek. Het werd een ware worsteling. Maar ik deed het toch. Die andere helft wou ik voor alle zekerheid ook even vlug doorlezen. Maar na twee bladzijden gaf ik het al op. Geen zin. En daarbij, mijn maat ging dat instuderen. En de kans dat ons plan in duigen viel omdat hij ziek was op de dag van het examen, achtte ik verwaarloosbaar klein. Boerenzoons, en hij was er één,  worden immers niet snel ziek.

Toen we elkaar de ochtend van het examen op de speelplaats ontmoetten, bevestigde de jongen dat hij zoals afgesproken zijn helft van de leerstof had ingestudeerd. We konden dus met een gerust hart de toets aanvatten.

Dat was evenwel zonder de waard gerekend. Hier in de gedaante van de leerkracht. Die het, in zijn ogen allicht lumineuze, idee had opgevat om een aantal leerlingen uit mijn klas van hun vaste zitplaats weg te halen om ze elders te laten plaatsnemen. Mijn buurman mocht blijven zitten, op de tweede rij, maar ik moest mijn stek verlaten om op de eerste rij te gaan zitten. Naast het gangpad. Dus zonder buurman aan mijn linkerkant!

Op het gemor van mij en enkele andere jongens, reageerde de leerkracht niet eens. Verdorie! Het was nu maar te hopen dat de meeste vragen uit de door mij geleerde helft van het cursusboek zouden komen. Wat jammer voor mijn klasgenoot zou zijn, maar die moest dat later dan maar zien goed te maken. Dat zou hem vast lukken, want het was een verstandige kerel.

Spieken - cartoon - 003Twee vragen kregen we slechts. Elk op de helft van de punten. Gelukkig kwam er één uit de door mij geleerde leerstofhelft. Dus deed ik mijn uiterste best om een zo compleet als mogelijk antwoord neer te pennen. Want wat ik op die tweede vraag kon antwoorden, daar had ik het raden naar, want ik had er totaal geen idee van waar die over ging.

Doordat ik op de voorste rij zat kon de leerkracht mij goed observeren. De man zag dat ik op de tweede vraag nog niet eens trachtte een antwoord te formuleren. Dat was hij niet gewoon van me. En het leek hem te irriteren. Want hij vroeg me of ik dat boek dan misschien niet had gelezen. Als naar gewoonte sprak hij me aan met mijn familienaam. Wat mij dan weer irriteerde. Want ik kon er niet bij dat wij onze leraars met het voorvoegsel 'mijnheer' moesten aanspreken, terwijl zij naar ons toe niet hetzelfde deden.

Maar kom, dat is een andere discussie. Mijn resultaat op het bewuste examen was dus 50%. Mijn klasgenoot had 60%. Die had het geluk gehad een glimp op het blad van zijn linker buurman te kunnen werpen. Zodat hij ook iets had kunnen schrijven onder de vraag die niet uit de door hem geleerde boekhelft kwam. Vandaar het bewuste resultaat.

We hebben uit het voorval onze lessen getrokken. Maar het heeft er ons uiteraard niet van weerhouden om, zo de gelegenheid zich voordeed, en we het geluk hadden naast elkaar te mogen zitten voor een toets, elkaars weergave van de kennis nopens de leerstof, aan te vullen door middel van een portie afkijken. 

PS: zij die pas dit jaar lezer zijn geworden van mijn blog, kunnen hier een eerdere log van me lezen rond 'Spieken'.

Commentaren

Rudi Een goede avond gewenst , maar van dat spieken dat is gevaarlijk , als die andere waar u bij spiekt het mis heeft hebt u het ook mis , natuurlijk u moet spieken bij een slime die alles weet.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 18-06-09

Tja Rudi, da was ook nie echt slim hé. Maar allé de helft was toch genoeg om er door te zijn zeker?!
Nog een fijne avond!

Gepost door: Ri@ | 18-06-09

Leuke anekdote in elk geval. Maar over onze schooltijd valt dan ook veel plezants te vertellen.
Maar ... je bent niet echt meer mee Rudi; uw eerste zin bewijst dat. Inderdaad, ij hadden examens tot 29 juni, 30 juni was er 's voormiddags een "klasfeestje" en tegen de klok van 12 kwam de directuer de uitslagen meedelen. En we waren verdorie nog blij dat we op 30 juni een halve dag vrij hadden ook.
Vandaag zijn we 18 juni 2009. Ik denk dat de meeste examens gewoon volledig achter de rug zijn. De leerkrachten hebben tijd nodig om te verbeteren.
En binnen enkele maanden: 1 september. Wie gaat er nu nog naar school op 1 september ? Wij wel vroeger, nu beginnen ze er niet meer aan of 1 september moet op een maandag vallen, anders is't de moeite niet. En dan nog: 1 september is alleen voor de eerstejaars. De 2-de jaars op 2 september, en de rest op 3 september. Als het op een maandag valt.

Gepost door: Geert | 18-06-09

Hey :o) tja, 50% is juist geslaagd hé!
Ik durfde vroeger niks, dus zeker niet te spieken, maar goed dat ik veranderd ben...

Gepost door: Zon-nebloem | 18-06-09

Dat durfde ik niet, hoor.

Gepost door: els | 18-06-09

Voor mijn zoon is het al allemaal achter de rug (die moet zich nu al een poosje 'zien bezig te houden' op school). Mij dochter heeft nog examens tot dinsdag en haar vriend heeft vandaag zijn laatste examen.

Zo heb ik ooit een vriendin laten afkijken, zij had ook een gedeelte niet geleerd. Zij had 10/10 op dat gedeelte en ik...0! Toen ik achteraf aan de lerares zei dat ik niet begreep dat ik op dat gedeelte een 0 had (ik kon moeilijk zeggen dat ik had laten afkijken) bekeek ze de taak opnieuw en vertelde ze doodleuk dat ze het blad vergeten om te draaien was. Een flauw excuus, want het waren voorgedrukte bladen die ze zelf had opgesteld. Ik had achteraf dus ook een 10/10 op dat stuk, maar op mijn rapport is alles hetzelfde gebleven. Zo heeft die leerkracht 3 keer met mijn punten geknoeid, en nadat ik hiervoor de inspectie op haar heb afgestuurd zei ze plots geen 'goeiendag' meer. :-)

Gepost door: Nadia | 19-06-09

bij dat spieken kan er altijd iets mislopen
k denk dat ze nu niet meer twee aan twee zitten bij de examens
of toch
zelf deed ik dat niet dat spieken, die zouden dat gewoon aan mijn gezicht gezien hebben

Gepost door: fotorantje | 19-06-09

spieken en zo tegenwoordig spiek ik ook nog hoor.. als ik net even iets zeker wil weten.. maar nu mag het.. op mijn examen VO kon ik niet spieken.. ik lag toen in het ziekenhuis en kreeg alles daar of mondeling.. toen ik op de universiteit zat jaren later was ik weer zo ziek dat ik niet naar het examen kon komen.. dus ik kreeg mijn examen per mail... het zelfde examen dat de anderen gewoon kregen..onnodig te zeggend at ik met een 9 slaagde..
Feitelijk ben ik een voorstander van het toestaan van spieken en afkijkbriefjes...vaak blijkt namelijk dat het toestaan daarvan het gebruik vermindert..enne wat heb je nu aan feitenkennis als je het zo kunt opzoeken.. als je weet waar het staat..ze kunnen beter naar inzicht vragen...helaas.. dat is een nog steeds niet gewonnen standpunt....
grts
frieke

Gepost door: frieke | 19-06-09

goeie morgen Rudi die leerkracht had jullie liggen :-)
spieken, allemaal goed en wel, maar als er dan naast je iemand zit die ook van plan was om te spieken heb je het ook zitten natuurlijk :-)
fijne vrijdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 19-06-09

dag rudi MOOI VERHAAL OVER DA SPIEKEN.MAAR IK WAS NE BROEKVEGER, ALS IK IETS NIE KON DAN LAPTE IK DA GEWOON AAN MIJN LAARS.IK WAS 14 TOEN IK BEGONNEN WAS MET WERKEN. MAAR VOOR MANNEN LIGT DA NTL ANDERS. WANT ZONDER DIPLOMA'S KOM JE NERGENS MEER HE. IK WENS JE EEN HEEL FIJNE VRIJDAG EN EEN AANGENAAM W.E.

LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 19-06-09

Hey Rudi,

Spieken, altijd en beetje pokeren hé - en voor de kick het ook eens proberen - we wilden ook niet als saaie strevers overkomen hé! - ooit een spiekbriefje niet durven uit mijn cowboylaars halen, omdat de leraar zich pal voor mij had opgesteld... waar is de tijd... hahahaha!

een fijn weekend

Gepost door: Daniël | 19-06-09

Spieken Spieken het is van alle tijden en je hebt dat weer mooi op "papier " gezet.
De juf geeft je een 10 !!!
En dat kan tellen ik "was" juf...voor ik ziek werd.

Ik wens je een leuk weekend met of zonder spieken;)

Gepost door: inge | 19-06-09

Rudi, Ik vond dat ook niet echt slim.
Maar de helft was genoeg om verder te gaan.
Nog een fijne donderdag.

Groetjes.

Gepost door: Swiepke, | 19-06-09

Goede avond Rudy spieken is niet zo slim hoor,als de persoon die naast jou zit en de vraag niet juist heeft,dan ben je ook gezien natuurlijk,zelf heb ik dat nooit gedaan,maar dan zat er ook niemand naast mij.een heel fijn weekend Rudy groetjes dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 19-06-09

Och... ik was zo'n braaf meisje op school...ik spiekte nooit...echt waar! Maar één keer probeerde een meisje dat naast mij zat bij míj te spieken...en zij werd betrapt en kon haar werk meteen inleveren...ik schrok me dood...had het helemaal niet in de gaten gehad! Nope, niks voor mij om m'n cijfers zo van een ander af te laten hangen hoor...ik leerde liever zelf wat harder! Echt braaf hè...ik zei het al! hahahahaha!
Jij ook een heel fijn weeeknd Rudi!
Groetjessssssssssss!

Gepost door: mizzD | 19-06-09

Spieken hoort er denk ik gewoon bij, wie zegt nooit te hebben gespiekt liegt! ;-)
groetjes en een fijn weekend!
Elmar

Gepost door: Elmar | 19-06-09

Je kan het! Hey Rudi, zonder af te kijken of te spieken heb je hier wel een mooi resultaat neergepend! Je krijgt van mij een grote onderscheiding! Nog een prettig weekend!

Gepost door: Vrijdenker | 19-06-09

Ik durfde gewoon niet te spieken, was altijd bang dat ik dan betrapt zou worden, ik was dus een engeltje :-)

Gepost door: Mamapippa | 19-06-09

hey rudy beter laat dan nooite zegge ze altijd:-)
dus wij wensen jullie een heerlijk weekende toe en hale er alles uit wat jullie kunne! doene wij ook!:))))

pootje en likie van ons ;-)

Gepost door: prins & gizmo en chantal | 20-06-09

spieken... ik zal er vandaag niet moeten aan denken, aan de andere kant heb ik geluk, een open-boek-examen... maar toch, het zal toch zweten worden denk ik!
een heel fijn weekend, haal niet te veel kattekwaad uit, maar geniet er toch met volle teugen van!
liefs uit roeselare

Gepost door: zaza | 20-06-09

:-) zo lang ge dan het juste afschrijft is er niets aan de hand he Rudi ;-)

Lieve groetjes en nog een fijn weekend !!

Gepost door: ann . | 20-06-09

Goede morgen Rudi Hahaha , dat is het toppunt want heb namelijk met mijn buurman juist hetzelfde gedaan. Wij mochten wel naast elkaar zitten en het resultaat was er dan ook naar hij 86 % en ikke 84 % , maar de leerkracht begreep het niet want was niet de gewoonte dat we zoveel hadden.

Gepost door: Etje | 20-06-09

oh wat erg, maar ja zo is de wereld ook tjidens examens, altijd op jezelf vertrouwen, daarom mocht ik van mijn moeder altijd juist spiekbriefjes maken, en weet je? Ze wist gewoon doordat ik ermee bezig was om die briefjes te maken, moet je toch de stof doornemen, overschrijven of een manier vinden om kwijt te kunnen zonder gepakt te worden, maar dan zat ik in mijn toets of examen.... en dan wist het zo al, had ik ze niet meer nodig, hahahaha

XXX

Gepost door: Morgaine | 20-06-09

prettig weekend

ps: nikske typisch, 2e foto goed bekeken?
de grote heeft twee kleintjes gekregen
beetje doordenken hé ;-)

Gepost door: fotorantje | 20-06-09

Dag Rudi kom je een fijne, warme, liefdevolle weekend wensen.
liefs, lucie

Gepost door: Lucie | 20-06-09

Rudi Ik kom je een heel leuk en gezellig weekend wensen, tracht er wat van te genieten, hier gaan wij dat zeker doen.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 20-06-09

hallo Rudi zonnig?
de zon nog niet gezien vandaag zulle
die hangt alleen boven je eigen huis zeker :-)
't zal een bewolkte en grijze dag worden vandaag vrees ik, jammer toch
fijne zaterdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 20-06-09

Jouw helft van de cursus kon je wel heel goed, 50%, maar eigenlijk 10/10 hé!

Gepost door: Leen | 20-06-09

ja ik zou dat ook geturfd hebben spijtig dat het een beetje mislukt is

Gepost door: daemske | 20-06-09

Ik heb het nooit gedaan Ik heb geen enkele keer afgekeken vroeger.. Ik was daar veel te bang voor.. haha!

prettig weekend! x

Gepost door: eriamel | 20-06-09

spieken... Spieken
straks krijgen we proefwerk.
ik heb niets geleerd.
ik moest naar een feestje.
dat gaat dus verkeerd.
wat moet ik nou doen?
zal ik spieken of niet?
ik ben er wel bij,
als de meester het ziet.
ik heb al een briefje
daar staat alles op.
nog eventjes kijken:
k' ent haast uit m'n kop!
k'ant ook zonder.
wat maak ik me druk!
toch nog een voldoende
met een beetje geluk
© caro tierliers
Superleuk verhaal, Rudi!
OT: waarom zou je weekend NIET superleuk zijn? Ik hoop dat alles goéd met je is!

Gepost door: gerdaYD | 21-06-09

Hallo Heb wel eens ooit een gespiekt
Al bij al een hele mooie avond
Groetjes

Gepost door: Perzik | 21-06-09

bonsoir Rudi, even terugkomend op de ,,dieven ,, in jouw rozenstruiken laat die maar zitten, ik denk dat dat nieuwe loten voor volgend jaar zijn. En dan kun je wel eens zonder bloemen zitten, als je die er uit haalt. een prettige avond

Gepost door: `tons | 21-06-09

tof verhaal, heb weer genoten en eventjes gedacht aan vroeger, toen ik ook spiekte, ik droeg met het examen altijd een rokje, zo kon ik mijn boven benen vol schrijven met de moeilijk te onthouden formules van scheikunde, en ja ik heb het daardoor altijd gehaald, en ben nooit betrapt!!!!!!!! groetjes en al de studenten veel examenplezier.

Gepost door: emily | 21-06-09

Ik denk dat bijna elke student zich al eens heeft schuldig gemaakt aan spieken..Ik ook dus,haha..

Groetjes

Gepost door: pcuser | 22-06-09

Heykes Jawadde, breng ze hier nog wat op gedachten zeg :-)

Mijn vader had ook ooit gespiekt van de slimste van de klas...maar die jongen wist één vraag niet en die wist mijn vader wel :-)...dus mijn papa had de volle 10/10 en die slimme maar 9/10 , zo zie je maar hihi.

Groetjes x

Gepost door: Vrouwtjelief | 22-06-09

goeie morgen Rudi hier ben ik weer, goed uitgerust na het feesten :-)
een paar kilokes zwaarder van het lekkere eten

gisteren genoten van je ritje hoop ik :-)
ik denk dat je de zon omgekocht hebt om alleen in jouw deel van Lokeren te schijnen :-)
ik zie ze weer niet deze morgen
toch een fijne maandag je toegewenst Rudi
groetjes
ps. nu ik dit schrijf komt ze toch wel piepen zeker :-)

Gepost door: Borriquito | 22-06-09

Goede middag Rudy een fijne start van een nieuwe week Rudy,groetjes

Gepost door: dolfijntje1 | 22-06-09

Hallo Het weekend zit er op!
Voor mij geen examens, maar druk, druk, druk, maar gelukkig hebben we het zo graag, maar nu toch een beetje slaap inhalen!
Slaap ze!
ikke

Gepost door: Ikke | 22-06-09

goeie morgen Rudi alhoewel, het is al bijna middag, ben wat later op pad in blogland :-)
een lekker zonnetje vandaag, dat wordt een mooie zomerdag
een dag om eens een toerke te maken na de middag :-)
fijne dinsdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 23-06-09

Hoi Rudi... Beetje lang geleden, maar we komen hier toch weer eens binnenwaaien en we hebben genoten van de laatste postings...
Wat dat afkijken betreft, elkeen denkt dan wel eens terug aan de eigen tijd. met zeer spitsvondioge trucjes slaagden we er links en recht toch wel in om "iets te forceren". Ik heb de indruk dat het nu op dat vlak ook allemaal wat meoilijker geworden is....

groetjes en tot de volgende

Gepost door: Luc van het Moerhofke | 23-06-09

Rudi, ik durfde niet spieken,ik was veel te bang dat ze het zouden merken.Maar ik schreef wel eens dingen die ik niet goed kon onthouden op een klein papiertje ,maar durfde dat dan weer niet uit mijn pennezak halen! Ik heb in het vervolg maar goed mijn best gedaan en véél geleerd.Och dat heeft me gene kwaad gedaan hoor.hahaha

Gepost door: magda | 23-06-09

Lieve Rudi is alles goed met je?

Gepost door: Danique | 30-06-09

De commentaren zijn gesloten.