07-06-09

Verkiezingen

 

Zoals de meerderheid der Vlaamse stemgerechtigden, toog ook ik heden ochtend braaf richting stemlokaal, in een wijkschool van mijn woonplaats. Er helemaal niet van Stemmenovertuigd dat mijn stem ook maar enige impact heeft op het politieke landschap, maar me anderzijds wel heel bewust van het feit dat dit stemmen een verworven recht is waar door de generaties voor de mijne, duchtig is voor gezwoegd en afgezien. Alleen al uit respect voor de personen die hebben geijverd voor het tot stand komen van dit onderdeel van de democratie, ging ik dus toch zonder al te veel tegenzin, richting stembus.

Dat ik ook al rolstoelend vrij goed het stemlokaal binnengeraak, dat wist ik reeds van vorige verkiezingen, waarbij ik rollend mijn stemplicht vervulde. De enige te overwinnen hindernis was een dorpel aan de entree tot de gang die naar de ingang van het klaslokaal leidt, dat traditioneel als stemlokaal was ingericht. Jammer dat ze die belemmering, na al die jaren, nog steeds niet met een hellend vlakje hebben weggewerkt.

De tekst op de achterzijde van mijn oproepingskaart, met naar ik vermoed de onderrichtingen, was in een veel te klein lettertype gedrukt. Zodat ik het zelfs met mijn leesbrilletje op,  nog niet kon lezen. De informatie op de voorkant was daarentegen wel goed leesbaar. Waar gestemd moest worden, op welk tijdstip en ook voor wie. 13 leden van het Europees Parlement en 27 leden van het Vlaamse Parlement.

Zoals voorgeschreven overhandigde ik, na binnenkomst in het lokaal, mijn oproepingskaart en mijn identiteitskaartje aan de eerste bijzitter. Een andere persoon overhandigde me de twee stemformulieren. Met die flappen op mijn schoot verdween ik in het stemhokje. Achter het gordijntje, dat door alweer een andere persoon hoffelijk werd opzij gehouden, en eens ik stond gepositioneerd, achter me werd neergelaten.

KiesbriefNadat ik klaar was met mijn 'werk' reed ik achterwaarts uit het stemhok, waarbij het gordijn vanzelf aan de kant schoof. Zo leek het althans. Tenzij die hulpvaardige heer er terug voor iets tussen zat. Nochtans zag ik hem niet. Ik draaide mijn rollend gevaarte met mij erin 90° en deponeerde de papieren in de juiste gleuf. Waarna ik mijn identiteitskaart terugkreeg, alsook mijn afgestempelde oproepingskaart.

De voorzitter van het stembureau vroeg mij vriendelijk: "Is 't gelukt?" Waarop ik de man antwoordde: "Ja, het viel nogal mee. Die brief voor het Europees Parlement, dat ging best. Die te kiezen leden heb ik alle 13 bij elkaar gevonden. Maar die 27 voor het Vlaamse Parlement, dat was iets complexer. Die heb ik moeten verdelen over 2  kolommen. Anders lukte dat niet. Er stonden immers geen namen en navenant te kleuren bolletjes genoeg, in de lijst van mijn voorkeur!"

De chef van het bureau bracht een hand naar zijn hoofd, slaakte een zucht en gilde: "Maar dan stemde je ongeldig!" Je zag hem zo denken: "Met die godverdomde invaliden heb je steeds niks dan last!". Nu ja, in dit geval was deze bedenking dus wellicht niet geheel ten onrechte. Wat er daarna nog werd gezegd en/of gedaan, daar ga ik jullie niet mee vervelen, want het zou toch allemaal gelogen zijn. Verzonnen is immers ook de rest van het geschrevene in de laatste twee alinea's van dit epistel. Tong uitsteken

Nog een prettige, kommerloze, liefst droge en graag ietwat zonnige zondag toegewenst!

Commentaren

*** Hopelijk voor de goeien gekozen hé Rudi, als die er al zijn...
Heel fijne zondag
Groetjes

Gepost door: pcuser | 07-06-09

goede morgen Rudy mijn stemplicht heb ik achter de rug,hopelijk brengt het iets op.fijne zondag Rudy groetjes dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 07-06-09

ja dat stemmen het is me wat..

ik heb ook het gevoel dat mijn stem geen verschil uitmaakt, maar dat ik wel blij moet zijn dat ik MAG stemmen dat ik daar recht toe heb..

Ja, bij ons heb ik gezien dat ze een speciale ingang voor rolstoelen hadden gemaakt met een hellend vlak, dat vond ik wel goed, die was ook breed genoeg enzo.

Nog een fijne zondag

groetjes

Gepost door: eriamel | 07-06-09

Bij ons gaat het gelukkig elektronisch, maar het zou nog leuker zijn moest het thuis kunnen via de website, dan kunnen ze die 50 man die daar hele dag moeten zitten om hun plicht te vervullen ook thuis laten.

Groetjes en nog een fijnw eekend

Gepost door: Ourlipsaresealed | 07-06-09

haha, die was goed...!!! Ik wist het al voor ik jouw laatste regels las dat je ze beet had... haha echt geweldig...
Het was me inderdaad de lap wel, bijna net zo groot als het gordijntje van mijn hokje haha.

fijne zondag nog
Gaby M.

Gepost door: Gaby M. | 07-06-09

stemmen Ha Rudi... stemmen.. ik heb het niet gedaan, dus ik heb ook geen recht van zeuren deze keer.. voor de Nederlandse stemrondes doe ik wel altijd mee.. dus Europa niet of wel... ze doen toch allemaal hun eigen ding en zin..
Regenen doet het hier nog niet, maar het zit eraan te komen... ik moet wel stiekem lachen om je verhaal hoor.. je hebt een verborgen humor in je blogje zitten..ga zo door...
Heb jij echt geen mensen om samen mee te genieten... wat eenzaam dan... hoe kan dat toch...of zie jij ze niet.. dat kan dus ook hè..
Och jongen, vechten tegen de ziektekosten verzekering.. ik heb gelukkig rechtsbijstand en die vechten voor mijn als het moet...

toch een fijne zondagmiddag en avond..dat met toch zeker wel lukken..
grts
frieke

Gepost door: frieke | 07-06-09

mijn plicht ook al vervuld

zoals je op mijn blog kan zien is het nog niet lang dat vrouwen mogen stemmen
alleen al voor die vrouwen die vroeger (en nu nog) niks te zeggen hebben wil ik graag m'n stem uitbrengen
de vrouwen van de bepaalde partijen kunnen er maar wel bij varen

groetjes

Gepost door: fotorantje | 07-06-09

Hahahaha! Goed gevonden! Er is niks aan gelogen dat de mevrouw die mij m'n stemformulier overhandigde, me vriendelijk toesprak met: 'slechts één hokje rood maken hoor!' waarop ik antwoordde: 'ja hoor, dat lijkt me ook méér dan genoeg!' Maar klaarblijkelijk zag ik er toch nog zo stom uit, dat de meneer die ook nog achter die tafel zat, me nogmaals toesprak met de woorden: 'jaaa....niet allemáál inkleuren hoor!' Waarop ik weer vriendelijk met een brede smile antwoordde: 'nee hoor...ik heb vandaag nog wel méér te doen!'
Allemachtig...klaarblijkelijk komen er daar meestal alleen de geestelijk wat minder bedeelden stemmen...hoewel...die hebben het allemaal toch ook goed voor elkaar gekregen in die stemhokjes, anders had de PVV van die eikel van een Wilders toch niet zoveel stemmen gekregen hè..!
Bah...verkiezingen, ik heb er steeds minder mee. Ik ben helemaal met je akkoord wat je eerste alinea betreft...hier is het niet eens verplicht om te stemmen...maar ik vind dat je van elk recht dat met zoveel moeite is verkregen, gebruik moet maken...dus ik stem sowieso áltijd. Of het wat uitmaakt, daarvan ben ik steeds minder overtuigd!
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 07-06-09

Hahahahahaha en wéér had je me tuk!
Net als de eerste (sorry en énigste) keer dat ik hier was en je ook zo'n geweldig verhaal had waarvan ik er aan het eind pas achter kwam dat het geheel en al uit die (beslist grote) duim van je kwam!

Je schrijft op een manier die heerlijk is om te lezen Rudi, daar moet je iets mee gaan "doen"!!

Groetjes uit een grijs maar droog Twente!
beuzeblaadje

Gepost door: beuzeblaadje | 07-06-09

Hallo Wat ik zo lachwekkend vind, is dat er nog steeds op elke muur van de stemlokalen A4-tjes hangen met de tekst "niet aan het potlood likken"! Hilarisch gewoon!
Wat dat slapmen betreft, voor mij vanaf volgende week elke dag heel vroeg uit de veren daar mijn shift in Zaventem start om 5 uur en ik op 60 km daar vandaan woon!

Fijne zondagavond nog.

Ikke

Gepost door: Ikke | 07-06-09

alé Je hebt je burgerplicht ook al weer achter de rug.

OT: ja, ik geef toe, foto's maken van Manon Vervaeke geeft je al 50% kans op een mooie foto :-)
Maar gisteren heb ik foto's gemaakt van rolstoelers. Gisteren kroop ik zelf in een rolstoel en speelde ik een partijtje badminton tegen een échte rolstoeler.
Voor mij een heel nuttige ervaring, zo kan ik mij beter inleven wanneer ik rolstoelers begeleid in de sport. Alhoewel het niet hetzelfde is, natuurlijk, ik kan er uit stappen na afloop.
Kan je mij eens een plezier doen met een antwoord op mijn reactie op jouw vorige post als je dat zou willen? Mag je ook per email doen hoor.
Ik meen wat ik zeg, 't is gene zever.
Ik ontmoet regelmatig politici, al is het maar da'k moet zeveren tegen hen, 'k kan da goe.

Gepost door: pieterbie | 07-06-09

Knap uitgerold Je hebt je wedervaren knap uitgerold! Leuke tekst. Het is goed dat je aantal problemen ivm bereikbaarheid van zaken voor rolstoelers met je zonnige kijk aanhaalt. Het wordt licht vergeten dat naast wij, steltlopers :-) er ook nog mensen wielsgewijs door het leven voortbewegen. Ik hoop je stem je ten goede komt. Het is nu al wat later op de avond, een zonnige dag kan ik je niet meer toewensen, dus hou ik bij "nog een fijne avond en een goede nachtrust". Tot blogs in ieder geval!

Gepost door: Vrijdenker | 07-06-09

Kan je in 't vervolg op voorhand verwittigen vanaf waar het verhaal verzonnen is, want ik was weer helemaal mee in het verhaal ! :-)

Nog een fijne avond !

Gepost door: Mamapippa | 07-06-09

Fijne zondag verder ... ZONdag, alhoewel het hier goed geregend heeft. We zijn net voor de middag gaan stemmen (dik tegen ons goesting), bij de ingang stonden een paar mensen met een smile van hier tot Tokyo ... je kon ze er zo uithalen ... die op de lijst stonden ... haat ik die commerciele smile ... toen we de zaal binnen kwamen, kon ik m'n ogen niet geloven, er waren 4 lokalen, in 3 ervan was niemand en in lokaal 12 (waar ik moest zijn!) stond een file, niet te doen, ik heb bijna 45 min aangeschoven ... ik haat verkiezingen .... en nu nog de ganse avond die zever op tv en radio, en daarna gaat alles weer z'n gewone gangetje ...
Ik wens je een gezellige voortzetting van deze niet al te zomerse juni-zondag! Groet.

Gepost door: Chris en Kelly | 07-06-09

Dag Rudi :-) Nog een fijne zondagavond.

Voor straks ... slaap lekker.

Liefs :-)

Gepost door: Rosita | 07-06-09

Eindelijk zullen we nu weten hoe de zetels verdeeld gaan worden in Europa, ik ben benieuwd!
groetjes,
Elmar

Gepost door: Elmar | 07-06-09

En ik maar denken, haha, leuk stukje, ik heb niet gestemd.

Gepost door: Danique | 08-06-09

Goede morgen Rudi was er weer met beide voeten ingetrapt hoor,
wanneer ga ik het toch eens leren ;-)

Groetjes Etje

Gepost door: Etje | 08-06-09

Nog met potlood en papier daar hier zijn we weer elektronisch gaan stemmen, ondanks de geruchten dat daar mee geknoeid zou kunnen worden, het was toch goed gevonden hoor van jou dat mopje dat zou toch een beetje leven brengen in dat saaie gedoe van die stemlokalen.

Gepost door: Patrick | 08-06-09

Goedemorgen Leuk verhaal!
Ik wens jou ook nog een prettige, kommerloze, liefst droge en graag ietwat zonnige maandag.

Gepost door: Zon-nebloem | 08-06-09

Hallo Rudi Bij ons geen formulieren gewoon met computer , een tik tegen het scherm en oeps het was gebakken ,geen commentaar achteraf dus ,en het ging vrij vlot vooruit :-)
Nu maar hopen dat ze er in Brussel wat van bakken Groetjes Ninne

Gepost door: Ninne | 08-06-09

Rudi Wij hebben hier ook nog met potlood gestemd, wij hebben niet moeten aanschuiven en alles ging vlot. Het is te hopen dat het wat opbrengt dat ze al die mensen hebben op de baan gejaagd om te stemmen.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 08-06-09

Lap hier nummerke zo veel die er met 2 voeten samen is ingelopen :-)) Wel leuk verteld.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 08-06-09

Spannend Het is je weer eens gelukt het spannend en humoristisch neer te zetten!

Gepost door: inge | 08-06-09

hey Rudy ... :-)))) was weer heel leuk om te lezen allemaal. Mét de nodige humor neergepend . Helaas...
wat ik in het postje hieronder allemaal las: is gewoonweg ONBEGRIJPELIJK !

Veel rijplezier wens ik je toe met je nieuwe (dure ! ) wagen !

Tot zieeeeeeeeeeeeens ... :-))) !

Gepost door: klaverke | 08-06-09

Goede middag Rudy een fijn begin van een nieuwe week Rudy groetjes dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 08-06-09

Hallo Rudy ! En nu maar afwachten wat ze met onze voorbeeldige stemmen zullen aanvangen. Of komt er weeral niet van in huis ?


Beste groeten.

Gepost door: Jeroen | 08-06-09

Oh Jeroen de tjeven nemen daar hun tijd voor, hé! De vorming van een federale regering duurde de laatste keer, met wat tussenstappen, een jaar zeker? Of was het langer?

Misschien dat ze dat op Vlaams niveau wat sneller doen... ;-)

Gepost door: Rudi | 08-06-09

weer zeer mooi geschreven altijd genieten hier

Gepost door: daemske | 08-06-09

hoi, jij hebt dezelfde soort humor als mijn vader;die vertelde ook zo'n soort grappen,mischien daardoor dat ik ze rapper doorheb,geniet er daarom niet minder van hoor!
het is ook uit respect voor diene mens dat ik nog altijd trouw blijf aan zijn partij,ze hebben in het verleden heel veel voor den werkmens gedaan,jammergenoeg zijn er dat al veel vergeten,en daarmee bedoel ik niet de jonge generatie maar gepensioneerden die dank zij hen nu een schone oude dag hebben!!!en liever voor een kwiestenbiebel stemmen met veel wind in zijn broek en nog niks bewezen heeft;...
grtjs...

Gepost door: guusje | 08-06-09

LOL
leuk verhaal

Gepost door: els | 08-06-09

Rudi Mooi uitgelegd dat wel , maar ik heb blanco gestemd ik heb voor niemand gedaan , en als ze daar nog eens mee afkomen , dan ga ik zelf niet meer , dat is wat ze gezegd hebben de vorige verkiezingen , waren er 600.000 die niet geweest zijn , en nu zijn er 700.000 die niet geweest zijn , en die krijgen zelfs nog geen boete , het Parket zegt dat ze daar geen tijd voor hebben , ze zullen die kiesplicht nog wel af schaffen , want België is het énige land waar dat verplicht is.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 08-06-09

. . . Weer een pareltje, ik hou van je humoristische schrijfsels.

Gepost door: merel | 09-06-09

hey Rudi,

ik kan mij de manier waarop je bent gaan stemmen, weer levendig voorstellen - het is opnieuw beschreven en geschreven in je typische droge humor stijl, die ik echt de moeite vind

zo te lezen viel het nogal mee - behalve dat ene hellend vlak, dat blijkbaar al wat jaartjes op zich laat wachten - misschien volgende keer??? mijn gevoel in mijn dikke teen zegt dat er veel kans bestaat dat we dit jaar misschien nog wel eens moeten gaan kiezen - voor de federale regering dan (???) zou het niet?

ik wil toch nog iets kwijt over die stemplicht die ons landje nog steeds oplegt

zelf maak ik gebruik van mijn stemrecht, net zoals jij - en zal dat altijd blijven doen
- ik heb echter alle respect voor mensen die helemaal geen interesse hebben voor politiek en tegen hun zin gaan kiezen - dat is geen goede zaak voor hen zelf en ook geen goede zaak voor de verkiezingsuitslag - als mensen die de politiek helemaal niet volgen ofwel altijd voor dezelfde partij kiezen ofwel zo maar voor een partij kiezen, waarom zou een coalitie die de macht heeft dan nog moeite doen om goed te besturen - aan de verkiezingsuitslag verandert er toch niks
in de omliggende landen waar geen stemplicht is, merk je dat elke fout van het bestuur, bij een volgende verkiezing, meer dan de helft van de stemmen kost voor die coalitie - in België daarentegen???

Rudi, ik wens je nog een fijne week

Gepost door: Daniël | 09-06-09

Hopelijk maakt men het eens niet verplicht dat stemmen,zou nogal een zicht zijn aan dat lokaal,geen drukte meer,maak er een fijne week van Rudy,maar vergeet je paraplu niet het zal nodig zijn
grt,Fred

Gepost door: Fred | 09-06-09

hoi ben hier nog eens geraakt ..boven mijn kop dondert het hard ....wat een weertje ineens vandaag ....waar is toch dat zonneke waar we zo aan gewoon zijn geraakt....

Gepost door: mieke | 09-06-09

Bijzitter Ik had de 'eer' van bijzitter te zijn en ik moet zeggen dat het schooltje waarin moet gestemd worden niet echt rolstoelvriendelijk is. Jammer.
Iemand die kwam stemmen had z'n leesbril vergeten en vond de namen van de verkiesbaren te klein. Gelukkig heb ik dan ook altijd een loep in m'n portefeuille zitten ;-).

Gepost door: maaike | 09-06-09

Hey Maaike Zoals in de bib, waar je een leesbril kan lenen als je die van jou vergeten bent, zou er eigenlijk ook in elk stemlokaal minstens één exemplaar, of een loep, moeten aanwezig zijn.

Ik gaan eens uitzoeken wie verantwoordelijk is voor de logistiek en vragen of die zich bewust is van dit mogelijk probleem en het voorstel tot anticipatie hierop, door het voorzien van bril/vergrootglas, ziet zitten.

Gepost door: Rudi | 09-06-09

Heerlijk droge schrijfstijl :-) , een kleine anekdote: Ooit, toen ik nog een rakker van 19jaar was, heb ik eens door een weddingschap met vrienden, mijn gitaar meegebracht naar het 'stem' hokje. 'k heb daar zeker 10 minuten 'gestemd', maar geen enkel bolletje gekleurd. Tot de veldwachter (ja, dat bestond toen nog) me zenuwachtig kwam vragen om de 'stemlokalen' aub te verlaten. Nu ja, die weddingschap had ik toen gewonnen, mijn ouders gegeneerd en kwaad op mij , amai ni. Ik twijfel of ik het nog zou durven :-)

Gepost door: Dirk | 10-06-09

De commentaren zijn gesloten.