26-04-09

REVA 2009

 

REVA - logoDonderdag jongstleden ben ik naar Flanders Expo geweest, in Gent. Daar had REVA plaats, een tweejaarlijkse informatiebeurs voor personen met een handicap en ouderen. En, zoals naar gewoonte op zulke activiteiten, reed ik, figuurlijk althans, weer een heleboel bekenden en oud-bekenden tegen het lijf.

En, zoals ook wel eens vaker gebeurt, werd ik weer een aantal keer 'herkend'. Zou ik dan toch zo een straatschuimer zijn? Zodat zo velen me kennen van ziens? Nochtans probeer ik, waarheen ik me ook beweeg, dit steeds zo onopvallend mogelijk te doen.

Mooi volk dat daar trouwens rondliep op de beurs. Als al die knappe, lief ogende jonge meisjes, de toekomstige ergotherapeuten, kinesitherapeuten, verpleegkundigen, sociaal assistenten... kortweg de komende generatie werkers in de sociale sector zullen vormen, dan blijf ik graag nog even gehandicapt. Zelfs tot op het einde van mijn leven! ;-)

thumbs-up (klein)Een beeld dat me trof was dat van een klein meisje, naar ik vermoed een jaar of 10 jong. Ze was in het gezelschap van haar mama, haar jongere zusje en een oudere dame, ongetwijfeld haar grootmoeder. Die in een manuele rolstoel zat en door dat kind werd voortgeduwd. En het meisje deed dat duidelijk met heel veel zin!

Het is maar hoe je je kinderen opvoedt. En als ouder, en bijgevolg uitermate belangrijk rolmodel, het goede voorbeeld geeft. Ik kwam dit vrouwelijk kwartet nog een aantal keren tegen. En zag zowel de mama als de kinderen geïnteresseerd kijken naar hulpmiddelen waarin oma leek geïnteresseerd. En de zusjes testten voor haar de looprekjes en andere spullen uit. Met zichtbaar plezier, getuige hiervan de brede grijns op die kindjes hun gezicht.

Stappend meisjeGrappig vond ik het zien van die blinde jongeman, voorzien van een witte geleidestok, die stevig gearmd door een knappe jongedame de beursgangen doorstruinde. Die jongen stapte daar rond in de zaal met een mokkel en de kans is groot dat die kerel niet eens echt benul had van welk een schoonheid er aan zijn zijde hing geplakt. En ik gun hem zonder meer een onontbeerlijke assistente met zulk een schoon figuurtje en mooi aangezicht. Jammer dat hij niet die jaloerse blikken van menig ziende beursganger kon waarnemen, die duidelijk ook wel dergelijk gezelschap zouden appreciëren.

Nog grappiger was mijn toiletbezoek, op het einde van mijn beursvisite. Uiteraard waren die hokjes weer te klein om mijn elektrisch aangedreven wielstoel te herbergen. Aan de mannenkant lukte het al helemaal niet, te wijten aan een wandbeugel die maar niet in opgeklapte toestand wou blijven staan. Aan de kant van de vrouwen was dat euvel er niet, maar ook daar was het hokje sowieso te klein, zodat de toiletdeur diende te blijven openstaan.

Maar daar had de hulpvaardige toiletdame een oplossing voor. Ze zei dat ze er de ADL- assistente zou bijhalen. Voor hen bij wie deze term niet bekend is: dit is een persoon die wordt ingeschakeld om mensen met een beperking te helpen. Dat kan bijvoorbeeld hulp zijn bij het uittrekken of aandoen van een jas en assistentie bij het eten of naar het toilet gaan. Die jonge ADL- assistente was nogal groot en breed gebouwd en zou door voor de openstaande deur te staan het zicht op mij kunnen ontnemen. En dat vriendelijke meisje gaf gevolg aan dat verzoek, zodat ik toch verzekerd van enige privacy, mijn blaas kon ledigen.

waving_hand (animation)Even later stond ik ook nog even in de belangstelling toen mijn aandacht werd getrokken door een levend standbeeldfiguur in een elektrische rolstoel. Jazeker, ook nieuw voor mij, maar dit fenomeen bestaat wel degelijk! Het in een net pak gestoken heerschap, met een hoge hoed op, waaronder een gezicht en haardos als zijnde van plastiek, te zien was, hengelde naar mijn interesse door met één van zijn in witte handschoenen gestoken handen naar me te wuiven. Vriendelijk als ik ben, wuifde ik glimlachend terug. Hij stak zijn duim op, waarna ik hetzelfde deed. En toen kwam die, op een pop lijkende persoon, tot net naast me gereden.

Met een vingertop raakte hij mijn arm aan. Een piep weerklonk. Vervolgens drukte die figuur met zijn wijsvinger zachtjes elders op mijn arm. Weer een piep! Toen gaf hij een tikje op mijn schouder. Maar nu weerklonk er geen geluid. De man keek verbaast en haalde zijn schouders op. Ik volgde zijn voorbeeld. Vervolgens raakte hij, met een verwachtingsvolle blik, nogmaals met zijn vinger mijn bovenarm aan. Weer klonk een piep! Dat toverde een glimlach op het plastic gezicht, en de man stak zijn duim op. Ik deed, zachtjes lachend, hetzelfde.

bigmouth (klein)Toen haalde hij, met een houterig gebaar, een snoepje uit de borstzak van zijn vest. En vroeg met gebaren of ik daar zin in had. Ik knikte van ja. Waarna die kerel het bolvormige snoepje van zijn doorzichtige verpakking ontdeed. Eens hij daar klaar mee was, gebaarde hij me om mijn mond te openen. Wat ik gewillig deed. Vervolgens kneep hij één oog dicht, en nam een pose aan alsof hij dat, naar inmiddels bleek, roodkleurige snoepje, in mijn mond wou gooien.

Ik sloot lachend mijn mond, maar dat kolderiek personage gebaarde me toch weer de mond te openen. Gedwee gaf ik daaraan toe. Waarna hij vanuit alweer dezelfde, op gooien lijkende houding, met het tussen duim en wijsvinger gehouden snoepje, in een boogbeweging het bolletje zoetigheid tot aan mijn lippen bracht, waar ik het dankbaar op mijn tong liet deponeren en vervolgens liet verdwijnen in mijn mond.

Blijkbaar was dit schouwspel interessant genoeg om er foto's van te nemen. Want ik merkte enkele lichtflitsen op van camera's. Dus verschiet niet als je me één dezer dagen met wijd open mond aantreft in een of andere publicatie.

Commentaren

goeie morgen Rudi ik kijk al uit naar een naar snoepjes happende Rudi :-)
dat mokkel van die blinde man kon een assistente zijn die hij gekregen had hé Rudi, niet noodzakelijk zijn eigen madam :-)

het zal een regendag worden vandaag zo te zien, jammer, heb liever het zonneke
zag je nog die dame van gisteren op mijn blog staan als eerste? raar om 9.15 verschijnt automatisch iets nieuws
fijne zondag Rudi, helaas met regen
groetjes

Gepost door: Borriquito | 26-04-09

Die foto willen we alvast voor geen geld missen !
Het ligt er idd aan hoe je je kinderen opvoed en of ze ervaring hebben met iemand met een handicap. Mijn kinderen reden enkele jaren geleden ook met mij rond zonder er een probleem van te maken. Op die manier kon ik gelukkig nog zelf boodschappen enzo doen. Sindsdien kijken ze er ook totaal anders naar, voor hen is het niets meer speciaals. In de vriendenkring van mijn ouders hebben ze een kind met het downsyndroom. Op een gegeven moment gingen we samen met hen weg naar de markt. Mijn dochter zal toen een jaar of 9 geweest zijn. Plots hoorden we luidop iemand zeggen "zie dat mongooltje daar lopen". Nog voor iedereen van de schok bekomen was hoorde we mijn dochter zeggen :" Hela dat is wel Paulake hé en dat is geen mongool maar een lief meisje". De mensen wisten toen wel even niet meer waar kijken maar ik was toch ergens fier op mijn dochter :-)

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 26-04-09

ik benieuwd naar je foto je schrijft zeer mooi hoor

Gepost door: frank | 26-04-09

. . . misschien ben je mijn jongste zoon wel tegengekomen, hij was er op donderdag namiddag .
Hij zal vooral vertoefd hebben in de omgeving van hulpmiddellen voor blinden en slechtzienden

Gepost door: merel | 26-04-09

*** Je hebt je daar flink geamuseerd lees ik..Ik wens je nog een heel fijne zondag
Groetjes

Gepost door: illness | 26-04-09

Rudi Ik kom je spijtig genoeg is het een beetje een natte zondag, fel regent het niet maar het is ook niet echt droog.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 26-04-09

Kind van een jaar of 10.
Ik denk dat ik het jou ooit eens mailde: iemand met een handicap in de familie is zeker en vast een meerwaarde in de opvoeding. Alleen is het natuurlijk doodjammer dat er daar een gehandicapte voor nodig is.

Gepost door: Geert | 26-04-09

weer veel info hier...een fijne dag verder rudy

Gepost door: mieke | 26-04-09

Ook herkend Ik heb je daar ook gezien. Ik herkende je van de foto op de blog hier. Ik stond er als standhouder en was druk aan de praat met geïnteresseerden. Zo kon ik dus niks komen zeggen en toen het wel kon, was je verdwenen.

En ja, die toiletten daar, een ramp, he!

Gepost door: veerle | 26-04-09

Haha wel grappig allemaal om te lezen ;-) en vooral bijzonder lief van die kleindochters dat ze zo vrolijk met hun oma naar die beurs meegingen!

Groetjes en nog een fijne zondag

Gepost door: Ourlipsaresealed | 26-04-09

ik hou de kranten in de gaten hoor!!!!!!!!! en ja toch fijn dat er nog vele mensen sociaal voelend zijn. groetjes

Gepost door: emily | 26-04-09

Leuke belevenis daar in Gent...je hebt er blijkbaar van genoten. Knap verhaal er rond gemaakt terug.

Gepost door: natalie | 26-04-09

Rudi Een goede en fijne zondagavond gewenst , en dit is intresant om lezen , en zo ziet u wel dat er nog velen u kennen , maar u had meer oog voor de mooië dametjes , en het is een rotweer en het zal gans de week zo zijn.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 26-04-09

Wat een mooi verhaal Rudi!
groetjes,
Elmar

Gepost door: Elmar | 26-04-09

Hallo Rudi, ik was vrijdag op de reva-beurs, maar als ik geweten had dat jij er donderdag was, ging ik een dag vroeger.

Gepost door: Moeder Overste | 26-04-09

Goede morgen moet daar druk geweest zijn want je bent niet de eerste die ik over de beurs hoor praten. En zoals gewoonlijk heb je er een knap verhaal van gemaakt.

Groetjes Etje

Gepost door: Etje | 27-04-09

Rudi, Leuke belevenis daar in Gent,je hebt er blijkbaar van genoten.
Benieuwd naar je foto..!
Nog een fijne maandag.

Groetjes.

Gepost door: Swiepke, | 27-04-09

goeie morgen Rudi op dit ogenblik haalt het zonnetje te bovenhand :-)
al blijft er wel een donkere wolkenhemel ronddrijven
hopelijk houden we het toch droog vandaag
fijne maandan hé
groetjes

Gepost door: Borriquito | 27-04-09

rudi....goede morgen in ieder geval geen negatieve dag ! En dat is heel belangrijk ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 27-04-09

RUDI GOEDE MORGEN
DAT SNOEPJE
HEEFT EXTRA
DEUGD GEDAAN
EN UW OGEN
WERDEN BLIJKBAAR
HEEL GOED
VERWEND !
GROETJES
MICKEY

Gepost door: MICKEY | 27-04-09

Leuk! Die foto komt toch op je blog,hé?
Leuk geschreven.
Ik heb je een stokje gegooid,maar ben niet zeker of je het kan vangen. Ik kan niet goed zien hoelang je blogje al bestaat,daarmee!
Ik wens je toch nog een fijne maandag,al of niet een droge,want hier is het lichtjes aan het regenen! Bweuhhh!

Groetjes!!!

Gepost door: Elsje | 27-04-09

Goede middag Rudy je zal er wel een leuke namiddag gehad hebben Rudy,en dat is toch het voornaamste.nog een fijne maandag groetjes dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 27-04-09

Goedenacht Slaap lekker, Rudi.

Liefs :-)

Gepost door: Rosita | 27-04-09

Hoi Rudi, Toffe dag dus :-)
Hopelijk heb je er ook interessante dingen ontdekt.
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 27-04-09

Hallo Rudi, Mooi naar voren gebracht ,want als valide denk je er niet aan zo'n beurs te bezoeken en in feite zouden we dat moeten doen om te beseffen hoe het is als je op hulpmateriaal of hulpmiddelen aangewezen bent.
Al met al leek het voor jou wel een leuke dag. Smaakte het snoepje ook? Je hebt die fototrekkers toch gevraagd om een foto naar je op te sturen hé?

Gepost door: magda | 27-04-09

Rudi Een goede avond gewenst , en toch hé altijd naar de mooië meiden kijken , en dat u groot gelijk hebt ze lopen daar toch.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 27-04-09

Goedemorgen je hebt genoten van die dag, want je hebt er een mooi verhaal van gemaakt...
Nog een leuke dinsdag

Gepost door: Zon-nebloem | 28-04-09

zo te lezen heb je ook een leuke donderdag achter de rug. Groetjes en nog een prettige week

Gepost door: keano en mama | 28-04-09

goeie morgen Rudi net even buiten geweest om mijn beestje eten te geven en gemerkt dat het aan het druppelen is
zullen het dus vandaag waarschijnlijk niet droog houden
toch een fijne dinsdag je toegewenst
groetjes

Gepost door: Borriquito | 28-04-09

... Ik ging vrijdag naar reva, zag die pipo ook maar bij mij deed die niet zo dus reed door. Naar toilet gaan op verplaatsing is voor mij helemaal niet mogelijk ookal zijn de hokjes groot, kan niet uit de stoel en kan me niet omkleden en een man heeft het voordeel een fluitje te hebben wat een vrouw niet heeft.

Gepost door: Maggy | 28-04-09

dank u vore complimentje, bloemekes rieke ooke hele goed zenne!
pootje en likie van ons :-)

Gepost door: prins & gizmo en chantal | 28-04-09

amai, je hebt daar blijkbaar wel wat meegemaakt. Amusant geschreven
tof

Gepost door: johan | 28-04-09

Mooi verhaal!
Zonnige (allé, toch even nu) groeten vanuit Ieper

Nathalie

Gepost door: Nathalie | 29-04-09

Prachtig verhaal Rudi! Je hebt je zo te zien wel goed vermaakt.
Dat ze nu ook speciale dames hadden om voor de wc te staan wist ik niet ;-))
Er kan wel eens mee gelachen worden maar voor personen met een hanicap is het niet altijd zo rooskleurig.
Ik denk wel dat ik jou ook zou herkennen als ik eens naar jou stad op een terras koffie of een biertje zou komen drinken. Dan drinken we er een samen hé.
Groetjes Rudi.

Gepost door: Emmy | 29-04-09

Goede middag Rudy een fijne zonnige woensdag gewenst groetjes dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 29-04-09

welwel zo worde zonder het te willen nog nen BV hé Rudi :-)
Ik ben benieuwd of we dat fotoke met wijdopen mond ooit ergens gaan tegenkomen ;-)

Lieve groetjes

Gepost door: ann . | 29-04-09

hallo Rudi ben maar laat vandaag, blijven plakken na mijn marktbezoekje deze voormiddag :-)
het was zeer druk vandaag, mooi weer hé :-)
fijne dag nog verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 29-04-09

Nen echte BV dus.
Of ne BB bekende blogger ?

Gepost door: els | 29-04-09

Rudi Een goede avond gewenst , en volgens ik gezien heb gaat het terug mooi weer worden , en het is hier juist kermis , van vrijdag 1 mei tot maandag en met dat mooi weer zal er veel volk zijn , waaronder ik natuurlijk ja er staat daar een grote tent , en overdag is daar van alles te doen en te zien , en tegen s'avonds komen er zangers , ik weet niet wie er allemaal komt zingen , want ik heb de affiche nog niet gezien , maar ik zal dat ginder wel zien , en een terrasje dat zal ik ook niet afslaan , maar dat is in de namiddag tot met mooi weer s'avonds , ja ik zal 4 dagen blogpauze moeten nemen hé wegens kermis.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 30-04-09

hopelijk zien wij de foto ergens, we liggen op de loer :-)))

Ene, ik hou ook van een net huis hoor, maar het mag niet té net...

Gepost door: zaza | 30-04-09

leuk geschreven verslagje van je beurs-bezoek.

Gepost door: Annick | 30-04-09

De commentaren zijn gesloten.