19-04-09

Mijmeringen

 

Toen mijn kinderen nog kleintjes waren, zaten ze in stevige kinderzitjes die met de autogordels waren vast geklikt op de achterbank van mijn auto. Als ik dan alleen met hen in de auto zat, dan speelde ik bijna altijd een typetje: 'meneerke meneerke' genaamd.

Onder het rijden verscheen dat heerschap spontaan, of na aanroepen door de jongens. Met een apart stemmetje vroeg ik dan aan de kinderen waar hun papa was. De kleuters speelden het spelletje graag mee en antwoordden dan dat ik eventjes weg was of zo. Vervolgens stelde ik hen onnozele vragen, en de jongens respondeerden daar op. Vooraleer de echte ik, hun papa dus, terug ten tonele verscheen, vroeg meneerke meneerke hen meestal om me de groeten te doen!

Als ik dan opnieuw opdaagde vroeg ik aan die jongens met wie zij aan het praten waren geweest? "Met meneerke meneerke" was dan steevast het antwoord, waarna we een gesprek begonnen over wat dat heerschap allemaal had verteld!

Tot een paar jaar geleden sliepen de jongens in het weekend, en tijdens de vakanties al eens bij mij in de kamer. Om hen rustig en stil te krijgen vertelde ik hen dan door mezelf verzonnen verhaaltjes. Over de avonturen van Petoetje en Patatje, twee jongens die samen met hun ouders in Amerika wonen. En die als bij toeval ook een tweeling zijn en slechts iets meer dan een maand ouder zijn dan mijn eigen sloebers. Bij hoog en bij laag hield ik vol dat dit gezin echt bestaat, alhoewel de kinderen dat niet echt geloofden en mij er steeds weer op wilden betrappen dat ik alles uit mijn duim zoog!

Maar ik verzon nauwelijks iets. Want de avonturen die de Amerikaanse tweeling beleefde en de deugnietenrijen die de kereltjes uitstaken waren meestal dingen, gegrepen uit het leven van mijn eigen sloebers. Zaken die zij zelf hadden meegemaakt of uitgespookt, maar zich vaak niet meer herinnerden. Alhoewel niet altijd!

Zo verwerkte ik al eens een recente gebeurtenis in mijn verhaal. Dan zei ik bijvoorbeeld: "Weet je wat Patatje op een dag deed?" Dan zweeg ik even en vervolgde: "Die plaste plompweg NAAST de toiletpot!" En dan: "Kunnen jullie je dat voorstellen? Dat iemand zoiets doet?" Er werd gegniffeld, want onze Brian had net die dag van zijn mama een standje gekregen omdat hij bij ons thuis net hetzelfde had gedaan! 

Of tijdens het vertellen ging het over een nukkige Petoetje, en dan imiteerde ik Austin's gedrag bij koppigheid. Dat vonden de jongens best grappig! Vooral diegene die op dat moment NIET werd geviseerd!

Kinderen, ze zijn groot vooraleer je er besef van hebt! En ondanks het feit dat ik, niettegenstaande  mijn eigen noodlottig levensverloop, alle levensfases van mijn kroost heel bewust heb beleefd, is alles me nog steeds veel te vlug gegaan. Maar met dat gevoel sta ik niet alleen. Dat heb ik ook al van vele andere ouders gehoord en gelezen.

Commentaren

.. . mooi hoe jij meneertje meneertje speelde en je jongens meenam naar een gezinnetje in amerika.
En inderdaad het gaat allemaal zo ontzettend vlug, kan ervan meespreken

Gepost door: merel | 19-04-09

*** Jij kan er echt weg mee hé..Ik zou dat zo niet kunnen denk ik...
Fijne zondag
Groetjes

Gepost door: illness | 19-04-09

** aan de groei en de veranderingen van je kinderen merk je pas dat je zelf ouder aan het worden bent. Tenminste dat ervaar ik. Mijn dochter is nu net zo lang als ik maar mijn zoon is al langer...haha...Hij vindt dit prachtig en laat het niet om het iedere keer dat hij me ziet dat tegen me te zeggen...
Ik zie ze niet zo veel, want ze wonen bij mij ex..
Ik hield een dagboek bij van toen ze klein waren en daar schreef ik bijzondere dingen in, zoals een doktersbezoek of als er iets anders was gebeurd dan anders. Mijn dochter ging al letters herkennen in de krangt toern ze nog maar 4 was.. Heel leergierig toen nog ( is nu wel anders..haha)

Gepost door: Anita | 19-04-09

Een zeer mooi verhaal Rudi. Je kinderen hebben geluk met zo'n vader. Er zijn gelukkig wel meer goeie vaders, maar er zijn er jammer genoeg ook veel andere.

Gepost door: Geert | 19-04-09

Is zo... alle kinderen worden véél te snel groot...maar als ze maar gezond zijn en gelukkig hè! Ik heb er geen, maar ik herken dat verhaaltjes vertellen wel...ik vertelde zo mijn broertje toen hij klein was ( wij schelen 12 jaar) verhaaltjes over een jongetje dat verdacht veel op hemzelf leek hahaha! Was altijd dikke pret zo net voor het slapen gaan!
En later vertelde ik natuurlijk verhaaltjes aan de kinderen in mijn groep in de peuterspeelzaal waar ik 10 jaar werkte...ook dikke pret...ik hou van verhaaltjes vertellen...en kinderen gaan daar altijd heel leuk op in en in op!
Leuke herinneringen hè Rudi...koesteren!
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 19-04-09

Inderdaad de tijd gaat véél te snel en tja soms je bepaalde dingen toch wel als ze ouder worden. Zoonlief is er nu bijna 17 en mijn dochter 15, soms heb ik echt heimwee naar de tijd dat zij nog klein waren.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 19-04-09

Rudi
Ik stem er volledig mee in. Ik betrap mezelf erop dat ik soms met heimwee naar ouders kijk met een kinderwagen of een buggy met peuter/kleuter en dan denk aan de periode dat de mijne zo klein waren. Als je ze op de arm kon nemen en troosten of verhaaltjes vertellen. Als jij hun grote beschermer was. Nu trekken ze zich los en voelen zichzelf al stoer genoeg.

Gepost door: stefanie | 19-04-09

kleine kindjes worden inderdaad veel te vlug groot, en in deze jachtige wereld lopen we onszelf soms voorbij. groetjes

Gepost door: emily | 19-04-09

Veel te snel Zelf heb ik geen kinderen, maar zie die in onze famillie aan een razend tempo opgroeien .
Straks zijn ze al zo oud als mij ;-)

Gepost door: siberx | 19-04-09

Blijkbaar worstelen veel ouders met datzelfde gevoel. Ik heb er vandaag ook een postje over gezet. Ik, als mama, ben niet klaar voor het opgroeien van mijn dochter, ik geef het eerlijk toe. Maar ik ben blij te lezen dat ik niet alleen ben ...

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 19-04-09

Goede morgen Rudi gaat idd veel te vlug dat de kids groot worden,
nu kunnen we nog eens aan die tijd denken
en misschien ooit met de kleinkinderen hetzelfde doen.

Groetjes Etje

Gepost door: Etje | 20-04-09

Rudi, Kinderen, ze zijn groot voor je er erg in hebt. Maar ik ben er zeker van dat jouw kinderen nog vaak aan meneerke meneerke zullen terugdenken.
Groeten !

Gepost door: Piet | 20-04-09

goeie morgen Rudi het gaat veel te vlug voorbij hun kindertijd
toch leuk zoals je die verhaaltjes vertelde en hun eigen belevenissen er in verwerkte
da's pas genieten voor beiden !!
fijne maandag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 20-04-09

Hey Rudi, Kleine kinderen worden inderdaad groot, en wel heel snel.
Probeer maar te genieten van alle momenten samen, want hoe groter ze worden hoe schaarser deze momenten zulllen zijn.
Heel leuk hoe je met je verhalen jouw jongens kan boeien! Goed gevonden, maar het is bij jou wel eerder een gave, als je t mij vraagt :-)
Nog een fijne maandag!

Gepost door: Ri@ | 20-04-09

Goede middag Rudy kleine kinderen worden heel snel groot zonder dat we er erg in hebben,wat gaat de tijd snel.fijne maandag groetjes dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 20-04-09

Mijn "kindje" wordt volgende maand 20 lentes...zucht...Het gaat inderdaad heel snel!!
Maar ik troost me dat het "kind" in mezelf nog lang niet weg is :-D

Fangroetjes,
Nathalie x

Gepost door: Nathalie | 20-04-09

Fantasie Je hebt een vlotte pen, Rudi.
Ik heb het meer dan graag gelezen.
Je nam me mee in je verhaal, een leuk verhaal dat boeiend is geschreven.
En fanatasie is iets dierbaars en onmisbaar ook in mijn leven.

Gepost door: inge | 20-04-09

RUDI GOEDE AVOND
ALLE AANGENAME
ERVARINGEN
ZIJN STEEDS
TE VLUG VOORBIJ
GROETJES
MICKEY

Gepost door: MICKEY | 20-04-09

rudi...goede avond ja jongen...daar zit veel waarheid in en soms vliegt de tijd toch zo snel ! Als ge maar veel positiefs hebt bijgebracht !! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 20-04-09

Ja Rudi, 't gaat inderdaad rap, ze zijn groot voor je het weet, hé!

Gepost door: Leen | 20-04-09

Heykes De mijn zijn nog niet groot maar ik begrijp je al helemaal!!!

Leuk zo'n papa met veel fantasie :-)

Groetjes x

Gepost door: Vrouwtjelief | 20-04-09

Het gaat inderdaad vlug Rudi. Mijn man was zo bang dat hij onze zoon niet zou zien groot worden, omdat hij bij de geboorte al 50 was, en nu is hij er toch nog en wacht ongeduldig tot hij een kleinkind zou mogen krijgen.
Leuk dat je zo'n verhaaltjes aan die jongens vertelde. Petatje en Petoetje, heel leuk.
Vriendelijke groeten Rudi.

Gepost door: Emmy | 20-04-09

Rudi Een goede avond gewenst , en zo te lezen kon u goed met u kinderen opschieten , jammer dat die kindertijd vlug voorbij gaat hé.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 20-04-09

Mijn zoon (16) mis vanmorgen richting Engeland vertrokkken, de jongste (bijna 15) reist zelfstandig heel einden met de trein en de oudste (17) geeft regelmatig leiding aan Scouting kampen. Dat terwijl het nog gisteren lijkt dat ik ze naar school bracht.
groetjes,
Elmar

Gepost door: Elmar | 20-04-09

goeie morgen Rudi een nieuwe dag is weer aangebroken en het ziet er naar uit dat we weer een stralende lentedag krijgen
fijne dinsdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 21-04-09

*** Hey Rudi..Alles goed joh ??
Het was vandaag warm buiten, ongeveer 25 graden.Zo zou het een hele zomer moeten zijn hé..
Fijne dinsdagavond nog
Groeten

Gepost door: illness | 21-04-09

ja, een mens beseft maar pas,als ze groot zijn hoe gelukkig men was ,met de klein mannen.
komt terug als je kleinkinderen krijgt,door dat besef komt het,denk ik,dat er je meer van geniet..
ik voel dat nu met mijn kleindochter..
grtjs...

Gepost door: guusje | 22-04-09

DAG RUDI HALVERWEG DE WEEK VANDAAG, EN ZAL HET RAP WEER W.E. ZIJN..MOOI VERHAAL RUDI...JE GEEFT OM JE KINDEREN EN DAT VIND IK ECHT FIJN..NIE VEEL KINDEREN, ZELFS ALS ZE GROOT WORDEN KRIJGEN NIE DIE LIEFDE VAN HUN OUDERS...
ANDERS ALLES IN ORDE MET JE????

LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 22-04-09

goeie middag Rudi ben een beetje later vandaag, even naar de markt geweest hé :-)
en ja je komt al eens iemand tegen en slaat een praatje :-)
fijne dag verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 22-04-09

Rudi, wat een buitengewoon liefdevol stukje!!!!

Gepost door: Danique | 22-04-09

Heel herkenbaar.

Gepost door: els | 22-04-09

Dag Rudy een heel fijn woensdagavond Rudy,het was vandaag weer mooi weer,zo mag het hele jaar zijn groetjes dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 22-04-09

Grappig en herkenbaar! Ze worden vaneigens vlug groot!
Te vlug naar mijn zin,want ze worden redelijk mondig ook!
Maar dat hoord erbij,en soms is het leuk om een gesprek met ze aan te gaan,zeker met de oudste van 11. Dan blijft hij bij hoog en laag beweren dat hij "alles" al meegemaakt heeft. hahahaha,best grappig! Ik geef hem maar gelijk,anders blijven we discusiëren! hihi.

Nog een aangename woensdagavond!!!
Groetjes!

Gepost door: Elsje | 22-04-09

hoe herkenbaar... zo mooi verteld en zo herkenbaar... sloebers groeien veel te snel! Toen we zelf klein waren vonden we de tijd te traag gaan, want we wilden de wereld zo snel mogelijk veroveren... maar wat gaat de tijd toch snel... ouder zijn is moeilijk, maar zo fijn!
liefs

Gepost door: zaza | 23-04-09

De commentaren zijn gesloten.