10-04-09

Vis

 

Sexy  Easterbunny - 004 (klein)In mijn jeugd aten wij op Goede Vrijdag steeds vis. Waarom? Omdat vlees niet mocht die dag! Waarom niet? Dat zou ik bij God niet meer weten. Als ik het ooit al geweten heb. Want dat is zeer de vraag. Vroeger werd je iets opgedragen of zelfs, om niet te zeggen altijd, opgedrongen, en dan aanvaardde je dat gewoon klakkeloos. Want als je al eens het lef had te vragen naar het waarom der dingen, dan kwam daar geheid hommeles van. Wellicht in niet geringe mate omdat degene aan wie je de vraag stelde, ook zelf geen notie had van wat het antwoord was.

Tegenwoordig liggen die zaken anders. De mensen zijn  mondiger geworden. Al stel ik nogal vaak vast dat het de overgrote meerderheid van het gepeupel, Sexy  Easterbunny - 003 (klein)dikwijls in ernstige mate ontbreekt aan lef. Maar dat is een andere discussie. Door de opkomst van het internet is er ook geen nood meer aan durf om via een mondelinge vraag iets te weten te komen. Je googelt op een term of een halve zin, en als je een beetje geoefend bent ik het uitkiezen van juiste zoekwoorden, dan heb je al snel een antwoord op je vraag.

Of meer dan één antwoord, zoals in het geval van mijn zoeken naar de herkomst van het gebruik om op Goede Vrijdag vis te eten. Wees gerust, ik ga jullie niet vervelen met ze hier allemaal op te noemen. De meest plausibele heeft te maken met de traditie van de Rooms-katholieke Kerk, waarbij elke vrijdag een verplichte vastendag was. En later gold dit enkel voor deze net voor Pasen, op de dag dat Jezus zou zijn gekruisigd. Onder de gelovigen waren er toen ook al gluiperds die een uitweg zochten om op de vastendagen, waarop de gelovige werd geacht geen vlees van de dieren van het land te eten, toch hun buikje rond te kunnen vreten. Als vlees verboden was, dan aten zij toch gewoon vis!

Commentaren

:-) Goede morgen Herinner me dat ook nog van vroeger, en bij mijn grootouders was dat zelf elke vrijdag zo.

Groetjes Etje

Gepost door: Etje | 10-04-09

wat ik me afvraag ... waarom moeten die oren erbij? en waarom altijd vrouwen ??
Maar wacht ... ik heb een tegenhangertje denk ik ... ik ga zo eens in mijn "archief" ploegen en als ik het vind ziede het wel verschijnen !!!

Lieve groetjes en nog een fijne vrijdag !!!

Gepost door: ann . | 10-04-09

:-) hij ligt al te pronken Rudi ... mijn mannelijk exemplaartje ;-) mmmmmm ...

hihi :-p

Gepost door: ann . | 10-04-09

Bij ons was het ook elke vrijdag: geen vlees. Maar vis, dat kan ik mij niet herinneren, misschien af en toe wel eens, maar niet vaak. Want het was - denk ik - duurder dan vlees, en met 5 kinderen is 't zo al kostelijk genoeg. De vrijdag aten wij dus... een ei. Nee, geen paasei.

Gepost door: Geert | 10-04-09

Rudi, Ze hebben ons destijds vanalles proberen wijs te maken. Gelukkig zijn we intussen al veel wijzer geworden.
Maar een lekker stukske vis gaat er bij mij altijd in, goede vrijdag of niet.
Groeten en een fijn paasweekend !

Gepost door: Piet | 10-04-09

voor de armen hey Rudi,
te weten dat vis vroeger het eten voor de armen was, want er was er in overvloed, of hoe de tijden veranderen, nu is vis ook al voor de rijken... voor de armen schiet precies niet veel meer over...
Trouwens, waar zijn die knappe manskerels als je op je fotokes klikt? Toeme, en ik die dacht dat we er nu uit waren... allez rudi, gun, ons vrouwen, ook wat schoon vlees é!
in ieder geval een schitterend paasweekend gewenst!
groetjes
sandra

Gepost door: zaza | 10-04-09

na een hele drukke periode (oma is ziekenhuis gedurende 9 weken, de dochter veel werk voor school - dat ik maakte voor haar - , een gecrashte pc) ben ik er weer.. en kan ik weer blogbezoekjes afleggen..; ps: wens jullie alvast een fijn paasweekend..

Gepost door: Annick | 10-04-09

Goede avond Rudi Op goede vrijdag eten we ook altijd vis.
Wens je een fijn paasweekend toe
Groetjes Rita

Gepost door: Rita | 10-04-09

rudi...goede avond weet ge dat viseten in de eeuwen al vele mensen van de hongerdood gered heeft ! Nu is vleeseten iets vanzelfsprekend, maar enkele tientallen jaren niet en dat is trouwens de reden . Zoals ik elders al opmerkte...wat is nu het beste ??? Een beetje tucht of een volledige losbandigheid ?? Ik denk dat ge de gulden middenweg moet zoeken ! In ieder geval wensen de kabouters u een zalige Pasen !! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 10-04-09

RUDI GOEDE AVOND
GOEDE VRIJDAG
BETEKENT VOOR
CHRISTENEN
NOG ALTIJD
WAT ANDERS DAN
WEL OF GEEN
VLEES ETEN
EN DAT STAAT LOS
VAN IEDERE
WERELDLIJKE
INMENGING !!
CHRISTUS HAD
GENE STEEN
OM ZIJN HOOFD
OP TE LEGGEN !
VROLIJKE EN
ZALIGE PAASDAGEN
GROETJES
MICKEY

Gepost door: MICKEY | 10-04-09

halootjes voeger was het een doodzonde als je op vrijdag vlees at,mijn ouders trouwden in 1935 op een vrijdag,en mijn pa ging vragen aan de pastoor wat ze op de menu mochten zetten,want in die tijd vis vers houden in een warme julimaand was niet evident. en de pastoor antwoorde"jongen steek 50fr in de offerblok en het is in orde!"......
maar op goede vrijdag houden wij de traditie in ere,er blijft al zo weinig over.....
vrolijke paasgrtjs...

Gepost door: guusje | 10-04-09

*** Ik ben helemaal niet religieus dus ......Ik weet het niet maar ik trek het me ook niet aan..Als ik zin in vlees heb eet ik dat ook...

Fijne paasdagen
Groetjes

Gepost door: *** | 11-04-09

Goh bij mijn ouders was dat ook altijd zo, 'k heb zelfs nog geweten dat mijn moeder een ganse vasten geen vlees én vis at. Gelukkig zijn de tijden veranderd en misschien is 't wel omdat wij niet echt gelovig zijn maar wij eten wat wanneer we er zin in hebben.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 11-04-09

ben terug in blogland maar met mijn eerste blogje,mijn ander blogje is stopgezet,dat was jennyfer met die kaartjes,radio maken vind ik leuker hahaaaaaa,en ben nog in uitzending ook,alleen de streamer downen.....groetjes en paaseitjes overhouden he morgen,hahaaaaa.....nog een fijne pasen en snoepen,liefs!

Gepost door: muziekoase | 11-04-09

Dag Rudi :-) Ik wens jullie fijne paasdagen.
Liefs :-)

Gepost door: Rosita | 11-04-09

fijn pasen bezoek ook eens de vrolijkebloggers daar staat u blog ook..groetjes boomer

Gepost door: boomer | 11-04-09

zaélig paesen..
en pedankt for
die bloemen ...Gepost door: mieke | 11-04-09

Hoi Rudi, Thuis mochten wij zeker onder de Vasten op vrijdag geen vlees eten. Dan was t vis of een eitje, zoals Geert schrijft. Wij waren met 6 kinderen, dus samen 8 personen. Een kosteliijke bedoening om iedereen van vis te voorzien, hé!
FIJNE PAASDAGEN!

Gepost door: Ri@ | 11-04-09

Hoi Rudi, Thuis mochten wij zeker onder de Vasten op vrijdag geen vlees eten. Dan was t vis of een eitje, zoals Geert schrijft. Wij waren met 6 kinderen, dus samen 8 personen. Een kosteliijke bedoening om iedereen van vis te voorzien, hé!
FIJNE PAASDAGEN!

Gepost door: Ri@ | 11-04-09

Het lijkt me echt des Katholieken om een weg om het vlees eet verbod heen te vinden! ;-)
groetjes en fijne Paasdagen!
Elmar

Gepost door: Elmar | 11-04-09

goeie avond rudi blijf een tijdje weg van de blog. mijn lieve moeke is overleden, en wordt dinsdag ten graven gedragen.

Ik wens voor jullie een fijn paasweekend toe.

lieve grtjs. anny

Gepost door: anny | 11-04-09

De commentaren zijn gesloten.