05-04-09

Rudi's overdenkingen - Apenland

 

decorationIn België trekken sommige regels werkelijk op geen kloten! Zo betaal ik bijvoorbeeld jaarlijks, omdat ik verplicht ben, trouw mijn bijdrage voor de zorgpremie. Weliswaar aan een gunsttarief, gezien mijn situatie. Maar hoewel ik aan alle voorwaarden om daar van te genieten, ruimschoots voldoe, wordt deze niet aan mij uitgekeerd!

Omdat ik een budget krijg uitbetaald om assistenten aan te werven en te betalen! Maar met dat geld kan ik niet hetzelfde doen als met het bedrag van de zorgpremie! Dat budget mag enkel en alleen worden aangewend om onder een arbeidscontract voor mij werkende personen te betalen, en tevens alle daaruit voortvloeiende kosten. En al die uitgaven moeten tot in de details met officiële documenten worden bewezen.

Gedurende het eerste jaar dat ik weer thuis woonde, na anderhalf jaar in het ziekenhuis te hebben vertoefd, maakten wij gebruik van de dienst thuiszorg van de mutualiteit waarbij we toen waren, en nu nog Monkey ANGRYsteeds zijn, aangesloten. Die mensen kwamen ons huisgezin enkele dagen per week bijstaan voor het verrichten van huishoudelijke taken en het helpen van de verpleegkundigen bij mijn verzorging.

Op een zekere namiddag werden we opgebeld door de verantwoordelijke van deze dienst. Ze had me een maand daarvoor ook al eens gebeld voor een afspraak om mijn dossier te herbekijken. Toen was die ontmoeting evenwel niet doorgegaan, want ze was ziek geworden, zoals iemand van haar dienst me telefonisch had gemeld. En nu wou ze ineens dringend langskomen. Dat vrouwmens werd warempel boos toen mijn echtgenote haar kordaat meldde dat we haar de huidige week niet meer konden ontvangen! Ja, als invalide wordt je verondersteld ten allen tijde, voor iedereen die dat wil, beschikbaar te zijn. Zieken en gehandicapten hebben toch geen plannen, noch bezigheden, zo veronderstelt men immers. Wenkbrouw ophalen

In het begin van de daarop volgende week kwam die vrouw dus op huisbezoek. Allicht van de maatschappelijk werker van de mutualiteit, behorende tot dezelfde zuil, maar dat wou ze niet bevestigen, had ze te horen gekregen dat me vanwege de overheid een integratietegemoetkoming was ten deel gevallen. Dus nu moest de ons aan te rekenen kostprijs voor de door hen aangeboden thuishulp worden herberekend. Als er (geld) te rapen valt, schiet men vlug in actie!

Monkey scratching headToen ik tijdens de voorbije zomer die vrouw contacteerde omdat ik, in de zorgsector, een door hen gehanteerde vakantieperiode van drie (3) maand, met zeer beperkte dienstverlening, toch wat al te gortig vond, reageerde ze zo snel niet. Wat zeg ik? Ze heeft daarop helemaal niet gereageerd! Omdat ze zelf ook zo een lange pauze nam misschien?

Om terug te komen op de reden van dat huisbezoek. Verrast merkte ik op dat, naar ik vernam, die premie me door de hogere overheid werd toegekend om deels de extra kosten die mijn handicap met zich meebrengt, te dekken. "En u wilt deze dus gebruiken om er uw organisatie mee te financieren?" zo stelde ik haar beleefd de vraag. Je had die moeten zien steigeren! Ze ging me dus het bewijs opsturen dat mensen zoals zij wel degelijk recht van inzage hebben in mijn overheidsdossier en haar wijze van handelen, volkomen reglementair was!

Enkele dagen later ontving ik met de brievenpost een kopietje van één of andere wettekst, uitvoeringsbesluit of zoiets, waaruit dus moest blijken dat het mens gelijk had. En het recht had de prijs per uur op te trekken tot een astronomisch bedrag. We hebben die thuishulpdienst terstond buiten gebonjourd, want voor die prijs konden we net zo goed iemand uit de privé betalen!

Commentaren

Ja hallo ben weer eens komen bijlezen ,tis erg gesteld als ge als mindervalide iets moet krijgen ,ze stellen veel voor ,maar als je het moet krijgen heb je net dat ietske teveel aan inkomen zodat ze het toch niet moeten geven ,nog een fijn weekend groetjes Marleen

Gepost door: Marleen | 05-04-09

Goede morgen yep is een apenlandje hier he, soms krijg je net genoeg om niet te sterven maar te weing om van te leven.
En als je dan soms hoort hoe men het geld over de balk smijt dan is dat om te stijgeren.

Etje

Gepost door: Etje | 05-04-09

Dat is weeral zo typisch Belgisch! Straks moeten we Jeff Hoeyberghs geloven als hij zegt dat er massa's geld van de overheid gewoonweg "verdwijnt" naar rekeningen in het buitenland, terwijl we datzelfde geld heel goed kunnen gebruiken om hier in eigen land te gebruiken! Goed dat je je niet laat doen tegenover zo'n mens!

Groetjes en nog een fijn weekend!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 05-04-09

De échte misbruiken zitten natuurlijk voor een groot deel elders: mensen die onterecht steun trekken, mensen die onterecht al te vaak ziek zijn, hospitalen die maar al te graag veel te veel onderzoeken uitvoeren om hun toestellen afbetaald te krijgen, dokters die schaamteloos dubbele, driebubbele (of nog meer) honoraria aanrekenen, enz enz. Zodat er te weinig overblijft voor wie het wél echt nodig heeft.
Ik wil hier geen politiek discussie beginnen, maar de staatshervorming gaat heus om meer dan BHV, en is dus broodnodig. En solidariteit moet er zijn, met iedereen, maar iedereen moet eerst een vegen voor eigen stoep, schoon schip maken met misbruiken, en dan zien waar ze uitkomen. En dan wil ik solidair zijn, met een brede glimlach zelfs.

Gepost door: It is I, .... | 05-04-09

het is te triest voor woorden, bureaucratische ellende, wens u ondanks dat alles een fijne zondag toe.

Gepost door: Danique | 05-04-09

Ja als je in een apen land leeft hé!
Mijn schoonvader zijn rechtervoet hebben ze,
toen hij twaalf jaar oud was moeten amputeren.
Hij kreeg vorige maand een brief om naar een specialist te gaan,
om te zien of hij nog recht had op speciale schoenen
die zo'n 1480 euro kosten en waarvan hij 1200 euro terug krijgt.
Alsof in die 58 jaar zijn voet zou teruggegroeit zijn????
Zoals in jou situatie, begrijp wie begrijpen kan?
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 05-04-09

Pff... ik vind het allemaal maar vreemd geregeld daar bij jullie hoor. Maar eerlijk gezegd weet ik absoluutniet hoe dat hier gaat...misschien trekken hier de langdurigzieken en gehandicapten zich ook wel de haren uit het hoofd door alle misstanden in de zorg...! Weet wel dat die zorg elke regeringsperiode verder uitgehold wordt....eerst met veel bombarie ingevoerd en dan nu als melkkoetje gebruikt om tekorten op te vangen...maar ja, dat is met álles hè...en die kredietcrisis heeft het er allemaal niet beter op gemaakt...rotzooi!
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 05-04-09

Pfff hier snap ik dus gene bal van hé ! Gewoon schandalig dat ze je die dingen ontnemen of zo opslaan. Soms maakt het me razend als ik er aan denk dat we zo veel geld hebben voor onbenulligheden en dat de gewone mens niet eens geholpen kan worden. Snappen wie snappen kan dus :-(

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 05-04-09

Ik kan je wel volgen in je redenering, maar tevens denk ik toch ook wel dat er ergere apenlanden bestaan.

Niet dat het iets bijdraagt tot de discussie, maar mijn regels trekken ook op geen kloten.

En dat algemen denken dat andersvaliden de hele dag thuis op hun bank zitten weg te kwijnen, mag je gerust doortrekken naar iedereen die geen voltijdse job uitoefent. De goegemeente schijnt nogal dikwijls te denken dat het leven enkel uit lang en actief werken bestaat.

Gepost door: zapnimf | 05-04-09

Rudi Als er het op aan komt dat een mens ergens recht op geeft zijn ze wel rap hé om ales uit te spitten als ze het niet terug kunnen afpakken.Ik wens je nog een heel mooie avond toe en voor morgen een goede start naar een nieuwe week toe.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 05-04-09

Al die bureaucratie en regeltjes, die de overheid in zijn eigen richting gebruikt als ze de kans krijgen, je zou er een sik van krijgen!
groetjes en houd de moed er in!
Elmar

Gepost door: Elmar | 05-04-09

bezoekje uit Oostende Ongelooflijk verhaal, maar voor de rest mag je het zelf wel uitzoeken hoe je rondkomt iedere maand. ’S morgens hoor je de vogeltjes fluiten, een echt concert, prachtig gewoon! De lente is in aantocht! Tijd om wat lekkers klaar te maken in de paasvakantie, zoals pannekoeken, verloren brood of wafels. Ik ga hier nog wat rondkijken en na een woordje in je boekje ga ik dan weer verder. Groetjes en een prettige week toegewenst.

Gepost door: Jenthe | 05-04-09

België Belgen zijn racisten .
Ze kunnen belgen niet uitstaan .
De belg mag alles, maar , ze maken er zoveel beperkingen op, dat er niets van overblijft .
De belg zorgt voor zijn mensen .
Maar , ze zorgen voor zoveel regeltjes, dat er niets van overblijft .
En dat zal je overal terugvinden naar de kleine man toe .
Want die met poen, die voldoen toevallig altijd aan de eisen .

De regering dichter bij de kleine man ?
Waarom zouden ze ?

Gepost door: Siberx | 05-04-09

Ik begrijp je volkomen zit beetje int zelfde geval alleen dan heb ik geen kids en partner, maar ben ook zwaar mindervalide, heb ook budget voor men personeel en trek die zorg niet ... Ohja er is zoveel oneerlijk in dit apenland! Tot ze zelf eens iets mankeren dan moet heel lokeren en omstreken het weten e.

Gepost door: Maggy | 08-04-09

De commentaren zijn gesloten.