18-03-09

De ECI sage, het tragische einde?

 

Wie zich van deze kwestie niks meer herinnert, of hier voor het eerst komt, raad ik aan om dit logje, en ook dat, eens (na) te lezen.

ECI - logoVorige week dinsdag ontving ik een e-mail van een inspecteur van de Algemene Directie Controle en Bemiddeling, Afdeling Bemiddeling van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie.

Een epistel van twee bladzijden om mij te melden dat dit een burgerlijk geschil is en deze dienst derhalve niet bevoegd is om op te treden!

Op een uiterst vriendelijke toon raadt die heer me aan om te trachten deze kwestie alsnog in der minne te regelen. En de tegenpartij, in casu eci, in eerste instantie per aangetekend schrijven in gebreke te stellen. Heel raar vind ik het dat die man me een correspondentieadres weet te melden, terwijl eci dat NIET op haar handelsdocumenten vermeldt. Wat nochtans een wettelijke verplichting is. Althans voor reguliere bedrijven. Voor firma's zoals eci gelden blijkbaar andere wetten en normen.

Als een minnelijke schikking niet mogelijk blijkt, zo vervolgt de inspecteur, dan kan ik overwegen om eventueel beroep te doen op de Vrederechter, die een verzoeningspoging kan ondernemen die gratis is. De griffier roept dan beide partijen op om te verschijnen voor de Vrederechter die zal helpen in de zoektocht naar een minnelijke regeling. De verzoeningsprocedure berust echter op vrijwillige basis: de tegenpartij is niet verplicht om deel te nemen en een minnelijke regeling kan niet worden opgelegd!

Daar heb ik ervaring mee!Weegschaal Dat is echt te gek voor woorden, want deze procedure is COMPLEET WAARDENLOOS! Als je een tegenpartij hebt die, om wat voor reden dan ook weigert om in te gaan op hetgeen jij verlangt, dan gaat die na een passage via de vrederechter geenszins ingaan op een niet bindende uitspraak van die laatst vernoemde. Integendeel zelfs! Het vergroot het conflict alleen maar. Want die tegenpartij is pisnijdig omdat je haar voor de rechter daagde!

Die inspecteur heeft in deze procedure blijkbaar ook geen goed oog in, want hij vervolgde dat, indien ook dit niet tot resultaat leidt, en ik niet in de zaak berust, er niets anders opzit dan het geschil voor de rechtbank te brengen.

De heer inspecteur was zo vriendelijk me nog mee te geven dat ik voor juridisch eerstelijnsadvies vrijblijvend terecht  kan bij een Justitiehuis. Advocaten verzekeren er gratis permanentie en beantwoorden in eerste lijn alle vragen van juridische aard.

En dit alles meldde die inspecteur me dus in naam Hamer rechtervan de Adviseur-generaal, en met de opmerking dat dit advies me werd verstrekt onder het voorbehoud van de soevereine beoordelingsmacht van de hoven en de rechtbanken. Daar wil ik het in een volgend logje ook nog eens over hebben, want dat een rechter kan beslissen dat iets zwart is, terwijl onweerlegbaar vast staat dat het wit is, dat vind ik oneerlijk, ondemocratisch en onrechtvaardig!

Inmiddels heb ik nu dus nog altijd geen oplossing voor mijn eci probleem. Moet ik alsnog toegeven? Dat is uiteraard de gemakkelijkheidoplossing waar de gehoorzame burger, ik incluis, doorgaans voor kiest. Wat ik in dit specifiek geval nu ga doen, dat heb ik nog niet beslist.

Overduidelijk toont dit verhaal alweer aan dat de gewone, brave burger steeds het onderspit moet delven. Iedereen wimpelt steeds de verantwoordelijkheid af op een ander. Gedurig worden paraplu's open getrokken. En ondertussen zijn er allerlei malafide personen, instanties en bedrijven die duchtig misbruik maken van deze situatie. Wie heeft het lef en de mogelijkheden om daaraan paal en perk te stellen? Dat zij of hij opstaat en zich kenbaar maakt. Niet enkel ik, maar veel brave burgers zitten reeds ontzettend lang op je te wachten!

Commentaren

Dag Rudi Een heel vervelende kwestie en blijkbaar is het de gemakkelijkste manier om toe te geven, maar jou kennende (en zo zit ik ook wel ineen hoor) zal je dat niet doen.
Heb je al eens contact opgenomen met testaankoop.
Ik weet niet of zij je gaan kunnen helpen maar ik ben daar lid van en zij hebben mij al een paar maal kunnen helpen bij zaken die verkeerd liepen.

Je zaak staat nu wel al een stuk verder en ik weet natuurlijk niet of zij er nog kunnen in tussenkomen.

Ik hoop dat je als brave burger dit wint...want zoiets kan natuurlijk niet.

Maar ik denk dat het schering en inslag is, maar de meesten vinden het misschien allemaal te omslachtig en betalen dan gewoon voor het boek dat ze niet bestelden.

Eén ding weet ik wel...als ik zoiets aan de hand heb, dan ga ik het niet met mail proberen oplossen, maar een aangetekende brief versturen, maar of dat veel verschil zou gemaakt hebben...

Gepost door: Veerle | 18-03-09

Mja... denk toch dat het tijd is je verlies te nemen hoor...ben je ervan af! Of in ieder geval...van dit speciale geval...ECI-lidmaatschap hopelijk ook snel!
Die hele club bevalt me niet...heb er nooit wat van willen hebben. En nee...je wint het nooit van die lui...anders bestonden ze nu toch al lang niet meer, met alle klachten die je over hen hoort!
Groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | 18-03-09

Rudi, ik denk dat je veel meer bereikt via testaankoop en dito organisaties. Firma's als ECI houden er niet van als hun wanpraktijken in de media uitgesmeerd worden. Dus proberen via consumentenorganisaties of -programma's op tv.

Gepost door: Moeder Overste | 18-03-09

Onterrrecht Perk en paal stellen ?
Met al de onterrechte klachten die het met zich zal meebrengen, als het allemaal zo eenvoudig zou gaan .
Ik denk niet, dat dit in het voordeel van de consument zou zijn .
Nu ook niet; maar anders, nooit niet .
Wat niet wilt zeggen, dat je het moet opgeven .

Gepost door: Siberx | 18-03-09

Rudi, Ondanks alle mooie woorden van de adviseur-generaal zit je nog steeds met de gebakken peren.
Het is reeds jaren dat ECI erin slaagt om op zo'n manier mensen te pesten. Blijkbaar is er niemand die daar iets kan aan doen.
Misschien moet je maar eens proberen om de zaak in de media te brengen. Daar zijn ze meestal allergisch voor.
Het zou handig zijn indien je nog andere gedupeerden van ECI kon contacteren. Tegenwoordig kan je ook in groep naar de rechter stappen.
Hopelijk komt er toch nog een positieve afloop.
Groeten !

Gepost door: Piet | 18-03-09

Rudi, De hele vertelling van die inspecteur brengt je zeker niets of bijna niets op. Jaja het is allemaal correct wat hij vertelt maar of het iets opbrengt daar twijfel ik sterk aan.Ik werkte dicht bij justitie.
De Vrederechter is ook niet helemaal gratis ,maak je maar geen illusies.En als er maar één partij afkomt sta je daar ook voor schut!!
Zoals mizzd zegt laat het zoals het is ,dan ben je er vanaf, al laat je fierheid dit niet toe.

Gepost door: magda | 18-03-09

De kleintjes moeten STEEDS het onderspit delven, hé! De reden dat ik tot op heden volhard in mijn verzet is omdat ik enerzijds onrechtvaardigheid haat en anderzijds van mening ben dat als iedereen op haar of zijn kop laat zitten, er nooit iets verandert.

Test aankoop verwijst naar de Economische Inspectie, dus daar loop (rijd ;-) ik ook met mijn hoofd tegen de muur.

De media? In zulk een klein zaakje hebben die geen interesse! En op zoek gaan naar andere slachtoffers om één front te vormen, daar heb ik helemaal geen zin in.

Misschien dat ik toch enkele politici kan sensibiliseren om initiatieven ten nemen die een einde maken aan dit soort van machtsmisbruik.

Oh ja, van mijnheer de minister van justitie kreeg ik een vriendelijk briefje met daarin de melding dat de 'scheiding der machten' hem niet toelaat tussenbeide te komen!

Gepost door: Rudi | 18-03-09

Rudi Een goede avond gewenst , maar ik zou het niet opgeven zeker weten , ik zou het eens proberen via testaankoop , daar heb je gratis advokaten en die kennen alle rechten en wetten , ik ben daar ook nog bij geweest ik weet het , en die publiceren dat in alle bladen , en die zullen zeggen waar ECI het recht haalt /en of het recht in eigen handen neemt , en die advokaten bij testaankoop zijn allen zoons en dochters van ministers , want die werken samen.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 18-03-09

Wat balen zeg dat die inspecteur je niet helpen kan!
Hopelijk komt er toch een rechtvaardige oplossing!
groetjes,
Elmar

Gepost door: Elmar | 18-03-09

Amai, is deze miserie nog niet opgelost geraakt ? Straf ! Toegeven is natuurlijk de gemakkelijkste weg, en de kortste, maar je staat toch recht in je schoenen zou ik zo denken.
Hopelijk komt er alsnog een oplossing uit de bus, in plaats van miserie in je bus ...
Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 18-03-09

dat van de vrederechter wist ik reeds en eerlijk is het zeker niet. Kan nu wel zeggen dat je verdere stappen moet ondernemen, maar denk dat het niet makkelijk zal worden voor je.
Is hier nog altijd zoals vroeger : de sterkste (rijke) trekt altijd aan het langste einde. En dan maar beweren dat iedereen gelijk is voor de wet, maar vraag me al lang af welke wet dat dan feitelijk is.

Groetjes Etje

Gepost door: Etje | 19-03-09

goeie morgen Rudi die grote firma's voelen zich sterk in zulke gevallen
die denken toch dat de gewone man zich niet gaat bezighouden, met in hun ogen, futuliteiten
hopelijk voor je komt er alsnog een oplossing uit de bus
succes !!
fijne donderdag
groetjes

Gepost door: Borriquito | 19-03-09

Heykes Zo is dat in België...de kleine man trekt steeds aan het kortste eind...en er tegenin gaan kost u alleen maar veel geld om niks te bereiken..

Hebben wij helaas ook uit ervaring moeten leren.

Groetjes x

Gepost door: Vrouwtjelief | 19-03-09

hallo Rudi het is er het weer voor ons eens buiten te komen nu hé
geniet er maar van
groetjes

Gepost door: Borriquito | 19-03-09

Tja met zijn uitleg geraak je dus al niet veel verder hé. Ik wil je niet bang maken maar let aub op met ECI. Een vriendin van mij heeft problemen gekregen met een incassobureau etc door hen. Het is wel goed dat je voor jezelf en voor anderen die niks durven zeggen, zoals ik, wilt opkomen maar maak je er niet nog een groter slachtoffer van aub. Bovendien denk ik dat je een proces héél moeilijk tegen zo'n firma kan winnen.

Gepost door: Chris, Laika en Cheko | 19-03-09

jaja als ik dit lees heb ik weer een extra reden om aan de verleiding te weerstaan en vooral NIET in te gaan op hun voorstellen... weer zo typisch en ze weten dat! Gewoon wraakroepend!
groetjes

Gepost door: zaza | 19-03-09

Rudi Het is echt weer om te genieten van de zon ,hopelijk blijft het nog enkele dagen zo.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 19-03-09

Rudi, Wat jammer zeg dat die inspecteur je niet helpen kan.
Hopelijk komt er toch een rechtvaardige oplossing voor je..!
Nog een prettige dag.

Groetjes.

Gepost door: Swiepke, | 19-03-09

Dag Rudi Ik denk niet dat je het van politici zal moeten hebben...dat zijn precies psychopaten. Ze doden de tijd en beschikken altijd over een alibi ;-))

Ik dacht toch echt dat testaankoop meer deed.
Ik ga daar toch eens iets over melden.

Gepost door: Veerle | 19-03-09

Waarschijnlijk... zijn er wel eerder mensen opgestaan om te proberen hun recht te krijgen...maar dit soort grote bedrijven hebben juristen in dienst, die weten precies wat ze wel en niet kunnen doen en hebben altijd het recht aan hun kant! Daar sta je gewoon machteloos tegenover! Het beste zou zijn als gewoon helemaal niemand meer in die onzin zou trappen...massaal allemaal het lidmaatschap opzeggen en klaar. Maar er zijn altijd mensen die het wel fijn vinden hè, zo'n boekenclub. Ik snap het niet, want in deze computertijd kun je bij diverse internetsites boeken bestellen...gewoon zelf uitzoeken, niks geen opgedrongen 'kroonuitgaven' als je niet op tijd bestelt ( want er is geen 'op tijd'...je kunt bestellen wanneer je wilt en hoe vaak je wilt) en bovendien ook nog eens tegen scherpe prijzen! En dan worden ze ook thuisbezorgd! De dagen van ECI zouden geteld kunnen zijn...denk dat ze dat zelf ook wel weten..!
Ik zou het zonde van m'n energie vinden om me druk te maken om dat afleggerige schorriemorrie! :-))) Die zaak van dat personeelslid die jullie hele handelsinventaris meenam, vind ik veel gekker eigenlijk...ik snap niet dat de politie dáár geen werk van gemaakt heeft...belachelijk gewoon!
Groetjes weer!

Gepost door: mizzD | 19-03-09

Goede avond Rudy ik kom je een heel fijn donderdagavond wensen Rudy,heb je al een beetje van het lentezonnetje genoten liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 19-03-09

Hoi Rudi,

bedankt voor je lieve berichtjes op mijn blog, heb een nieuw postje gezet, alles is gelukkig goed met me, kan nu morgen gaan genieten van het zonnetje
groetjes Sabine

Gepost door: sabine | 19-03-09

Yow! Dag Rudi

't Komt er meestal niet van, maar nu is 't gelukt: ik ben hier nog eens, sé.

Tja, wat kan ik zeggen? Euh, veel plezier met je donkere nachten, zeker!?

Groetjes
Moi

Gepost door: Black Wolf | 20-03-09

Waar ze heilige schrik van hebben, is negatieve publiciteit. Waar wacht je nog op om diverse lezersbrieven te schrijven naar de pers?

Gepost door: zapnimf | 23-03-09

ECI grrrrrrrrrr

Op 13/02/2009 ontving ik de combo "het weerzien" en "De indringer", ik heb dat dan 29,15€ betaald. Een tijdje erna kreeg ik een rekening van het boek "De indringer" terwijl ik dat boek al in die combo betaald had en ik dit geen tweede keer besteld had, heb toen, als brave burger dit nog eens betaald aan hun advocaat aan meer dan 124€.
Nu heb ik vandaag weer een brief gekregen van hun advocaat dat ik de hoofdsom van 25€ niet betaald heb en nu moet ik 700% van die 25€ betalen, nl. 175,19€!!! Het markante eraan is, dat ik geen kwartaalselectie ontvangen heb, en ik ben dit eerlijk gezegd kotsbeu!
Toen ik aan die advocaat (van Advius) vroeg om het bewijs van die tweede bestelling van het boek de indringer, heb ik dit niet gekregen, ik vind dat echt waar malafide praktijken, maar wat kan ik eraan doen?
Die brief begint dan nog met de zin:
Ik ben, zoals u weet, de raadsman van NV ECI België
zoals u weet, wa is da met diene gast, mij nog ne keer uitlachen omdat ze mij bij mijn pietje hebben???
kben altijd al content geweest, maar dit vind ik erover 2 keer lappen ze mij dit nu al, maar behalve mijn contract opzeggen, wat kan ik eraan doen?

Gepost door: carla | 16-09-10

ik maak momenteel iets héél bizar mee met advius,ze sturen me een dagvaardiging omdat ik nog een zogezegd openstaand saldo heb bij eci,ik heb nooit besteld bij eci,ze kennen mij daar zelfs niet,geen gegevens gevonden klonk het in hun mail,heb advius dan ook direct gemaild dat ze de zaak direct moeten laten vallen,anders vervolg ik hen voor laster en eerroof,word vervolgd,grt van Eddy

Gepost door: boni | 27-06-11

EXACT hetzelfde probleem hier!!!! Aan de telefoon klinkt het van ECI uit " als u de wetgeving kent " gaat u maar door eh...

Gepost door: Dieter Raes | 30-06-11

De commentaren zijn gesloten.