09-03-09

Vrijheid, blijheid!


 

Elke dag is er wel een blogger die één of meerdere foto's publiceert, waarop haar of zijn hond staat afgebeeld. Dikwijls zijn dat beeltenissen van hun trouwe viervoeter, terwijl die zich 'ongebonden' in de vrije natuur voortbeweegt.Honden aan de leiband

Vaak vraag ik mij dan af of zij nooit problemen hebben met bos-, veld- of parkwachters, die perse willen en zelfs eisen dat de hond aan de leiband gaat.

Zelf vind ik het nogal onnozel dat een goed opgeleide en dus ook luisterende hond in de natuur niet vrij mag rondlopen. Al die andere, daar aanwezige dieren, hangen toch ook niet vast aan een touwtje?

En de motieven van zij die tegen het loslopen zijn, vind ik belachelijk. De honden zouden bijvoorbeeld Skipper (klein)achter het wild aangaan. Dat is doorgaans niet zo. Als ik met mijn hond Skipper het bos introk, was die altijd opgetogen en blij omwille van alle geuren die ze opsnoof en de sporen die ze kon volgen. Maar slechts uiterst zelden rende ze even achter bijvoorbeeld een konijntje of een haas aan, dat even om de hoek, of uit zijn hol was komen piepen. En dan was het aan mij om haar met een fluittoon tot de orde te 'roepen'.

Wat is er trouwens mis met dieren die achter dieren aanlopen? Dat is toch 'natuur'lijk?! Maar blijkbaar is een deel van het mensdom van mening dat Boswachterhuisdieren moeten worden gediscrimineerd. Wat helemaal niet strookt met mijn opvatting in deze. Zolang je dier niet aan het stropen gaat, is er toch niks aan de hand? En uiteraard moet je wat rekening houden met de seizoenen en er bijvoorbeeld zorg voor dragen dat je hond de beesten niet van hun nest jaagt in volle broedperiode.

Wie zijn hond vrij laat rondcrossen, heeft een behoorlijke controle over het dier, anders lukt zo een ontspannen wandeltocht met je loslopende viervoeter niet. Als ik met Skipper op wandel was, liet ik haar trouwens ook altijd bij mij komen, om aan mijn zij mee te stappen, als we andere wandelaars naderden die lieten blijken niet erg op de aanwezigheid van mijn loslopende hond te zijn gesteld. Waarom die dan geen problemen hadden met de vrij rondwaggelende eenden, of dat koppeltje bosduiven op een boomtak, vroeg ik mij dikwijls af. Wijselijk hield ik echter mijn mond, maar liefst had ik telkenmale uitgeroepen: "Blijf weg uit de natuur als je enkel maar van gekooide en vastgebonden dieren houdt!"

Meer dan eens kwam ik in aanvaring met bos-, veld- en parkwachters. Die me vermaanden omdat ik Skipper niet aan de leiband hield. Mijn argumentatie Skipper (zeer klein)werd nimmer aanvaard. En die ambtenaren hebben de wet achter zich. Die elke burger wordt verondersteld te kennen. Het plaatselijk Politiereglement dat stipuleert dat honden aan de leiband moeten worden gehouden hangt trouwens veelal (verplicht?) goed zichtbaar (?) aan de parktoegang.

In dat verband heb ik een leuke anekdote. In een vrij uitgestrekt bos, ergens in Wallonië, genoot ik van een deugddoende zomerse namiddagwandeling. Skipper liep, als naar gewoonte, los voor mij uit, op het wandelpad. Snuffelend en opgewonden en vrolijk kwispelend met haar pluimenstaart. Ineens stond daar een kerel in een carnavalskostuum voor mij. Dat van boswachter. De man bleek evenwel een echte garde te zijn. Zo bleek uit de badge, die het in het groen geklede personage voor mijn neus drukte. Daar schrok ik helemaal niet van. Van onze Waalse landgenoten kan je immers van alles verwachten. Maar Carnaval in de zomer, dat leek me toch al te bizar. KnipogenVerboden voor honden

Nog een geluk dat ik een paar woorden Frans versta,
want de man zei me in die taal: "Mijnheer, aan den entree van dit domein hangt een groot bord, waarop staat dat honden hier niet zijn toegelaten!" Nors liet hij daarop volgen: "Kan u niet lezen, dan?" Waarop ik repliceerde: "Ik wel mijnheer, maar mijn hond niet! "

Commentaren

Goedenavond Rudi, dat is een postje naar mijn hart. Ik heb iets tegen honden aan de leiband,vissen in een kom,vogels in een kooi en noem maar op. Wij zitten toch ook niet in een kooi al vinden we onszelf geen dier maar gedragen we ons dikwijls beestig. Ik heb een hond gehad die 18 jaar is geworden en dat beestje heeft nooit aan een leiband gelopen.Het kon hier toen gelukkig nog want ik woon in een heel rustige buurt en er was daar nog niet zoveel gebouwd en we hadden nog veel weilanden . Onze hond kon dan lekker rennen in die wei en sommigen koeien begonnen dan ook met hun staart in de lucht zwiepend mee te hollen. Enig toch.Raar om zeggen het beestje is gestorven juist op het goede moment.Want het werd alsmaar moeilijker om met hem zonder leiband rond te lopen.(veel huizen gebouwd en landerijen verdwenen)
Ik heb eens vogeltjes gehad(mandarijntjes) en die hadden een kooi met het deurtje altijd open. Die fladderden gewoon in huis rond.Zalig om te zien.De poep moest je er maar bijnemen ,hahaha!

Gepost door: magda | 09-03-09

Hahahaa! Dat bedenk ik me ook altijd, nu half Rotterdam volstaat met bordjes waar je je hond mag laten sch*ten en waar niet...'MIJN HOND KAN DIE BORDJES NIET LEZEN!' :-)))
Maar ik laat Axel nooit loslopen Rudi...sinds onze eerste hond Lennox een keer compleet overhoop gebeten werd toen ik hem (los) uitliet door een valse Duitse herder, heb ik daar een trauma van opgelopen...ik durf het eenvoudigweg niet meer. Als mijn vriend erbij is, gaat ie wel los...maar ik ben dan absoluut niet erg op mijn gemak in het begin. Maar hier in de stad is het sowieso veel te druk om hem los te laten lopen...hij ziet het gevaar van auto's ook niet, zou er zó voor lopen.
En ja hoor...hij gaat echt wel enorm achter z'n neus aan...we zijn hem soms tijden kwijt in het bos, soms om wanhopig van te worden! En de natuurgebieden in Nederland worden hoe langer hoe hondonvriendelijker inderdaad...steeds vaker is het er 'honden aan de lijn' of zelfs 'verboden voor honden'. Reden dat ik heb opgezegd als donor van Natuurmonumenten Nederland...zelf geld geven dat ervoor zorgt dat ik op heel veel plaatsen met mijn hond niet meer mag komen...ja dahaaag!
Als ik georganiseerde wandeltochten loop, neem ik Axel het liefste niet mee...ook al doordat ik dan niet in m'n eigen tempo kan lopen met een hond die steeds overal aan wil snuffelen.
Axel is het helemaal gewend dat ie met mij aan de riem loopt...zelfs in het bos of op het strand loopt ie dan echt niet als een gek te trekken, zoals ie bij m'n vriend dan wél doet, omdat ie weet dat ie dan los mag.
We lopen samen elke dag minstens een uur, soms 2 als het mooi weer is...dus hij komt toch wel aan zijn trekken. Bovendien heeft ie een hartruis al vanaf zijn geboorte...ik neem liever niet teveel risico's met 'm!
Welterusten en tot morgen!
Groetjessssssssssssss!

Gepost door: mizzD | 09-03-09

Oh ja... vergeet ik nog...tuurlijk heb ik al die foto's zelf gemaakt! bedankt voor het compliment! :-)

Gepost door: mizzD | 09-03-09

Oh jawel, ik snap dat wel. En ik vind dat een goeie wet. En neen, ik heb niks tegen honden, ik heb er waarschijnlijk meer gehad dan de meesten hier.

Maar het is zoals met alles, de goeien worden bestraft met de slechten en die zijn er ook. Niet iedereen die zijn hond laat loslopen heeft die onder controle.

En er zijn momenten dat je buiten bent en het je niet past dat eender welke kwijlende hond je broek komt onder kwijlen of zijn voorpoten efkes tegen je vest komt zetten. Een eend doet dat niet, een konijn ook niet.

Dus zolang de baasjes hun hond niet in bedwang hebben ben ik akkoord met die wet (niet om alle prietpraat die boswachters vertellen, want die doen dat om een andere rede).

Gepost door: ms | 10-03-09

Hey :o) Tja, zo zijn er van alle regels. Dit is Belgie. Of je moet met je hond gaan wandelen waar niemand komt, maar overal is het honden aan de lijn.Nog een leuke dinsdag

Gepost door: Zon-nebloem | 10-03-09

Goeie morgen Rudi Ik denk dat elke eigenaar wel goed weet of hij zijn hond al dan niet kan loslaten in een park of waar dan ook en dat daar zou moeten kunnen op vertrouwd worden.
Ik heb vandaag mijn katten eens op mijn blogje gezet...dat was lang geleden.
En ja...die heb ik nooit meegenomen aan de leiband al moet ik zeggen dat er maar ene is die de muur overgaat!
Fijne dinsdag nog!
Lieve groetjes

Gepost door: Veerle | 10-03-09

Goede morgen Rudi als een eigenaar zijn viervoeter los laat lopen dan zal hij wel weten dat hi jzijn hond toch nog onder controle heeft vind ik, maar ja ze moeten zich toch met iets bezighouden he want anders is hun dag waarschijnlijk niet geslaagd als ze niet kunnen reclameren tegen de wandelaars.

Fijne dinsdag
Etje

Gepost door: Etje | 10-03-09

goeie morgen Rudi en daar had hij geen antwoord op zeker :-)
wat is daar nu verkeerd aan om je viervoeter even te laten losplopen, is goed voor zijn spieren ook zo eens kunnen rennen

't is een regendag vandaag, jammer genoeg
toch een fijne dag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 10-03-09

Rudi, Ik denk dat elke eigenaar wel goed weet of hij zijn hond al dan niet kan loslaten op plaatsen die hij vertrouwd.
Nog een fijne dinsdag.

Groetjes.

Gepost door: Swiepke, | 10-03-09

groeten Ik hoor of zie ook wel eens mensen, die ze eigenlijk niet los moesten laten lopen..Als je hond het aankan is er niks mooier dan zomaar lekker te dwalen in de natuur en dan beiden los natuurlijk. JOT

Gepost door: jot | 10-03-09

Wij lopen héél vaak en bijna overal los en hebben nog nooit problemen gehad. Maar soms is het écht wel oneerlijk verdeeld hoor. Zo weten we dat de boswachter in Tillegembos echt streng is en serieuze boetes geeft voor loslopende honden. Toch laat ons vrouwtje er ons los lopen in de zijwegen. Onlangs kwam ze hem tegen, zij direct bang maar hij vond ons zo lief en schattig dat hij een babbeltje over ons begon. Even later vernamen we in de taverne dat er daar mensen met een herder wel een boete hadden gekregen. Dus tja ... eerlijk is het niet echt alhoewel wij 't natuurlijk wel leuk vinden. Langs de andere kant moeten we wel eerlijk toegeven dat als ons vrouwtje roept en we 't vertikken om terug te komen we wel even aan de leiband vliegen. Dit gebeurd vooral als we kindjes zien omdat we zo graag met hen willen spelen.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 10-03-09

Hahahahaa! Ik geef Jot gelijk!!! Eigenlijk is het zo dat Axel míj aan de riem houdt....het is echt onverantwoord iemand als ik los te laten lopen op straat...!!! hahahahhahahahahaaa!

Gepost door: mizzD | 10-03-09

Je hebt gelijk, ik heb een hulphond dus die luisteren goed, toch krijg ik ook vaak bemerkingen als ik die los laat, en doe dit dan nog enkel op plaatsen waar haast geen kat loopt. Enfin vele mensen kunnen weinig verdragen. Btw er is zo een wet ergens zeker dat mensen zoals ik niet de uitwerpselen moeten opruimen, kan je die me eens bezorgen dan steek ik die op zak. Merci alvast

Gepost door: Maggy | 10-03-09

Vrij Het mooiste dat er is, is een dier in alle vrijheid zien voortbewegen .
Ook een hond voldoet aan dit .
Maar de mens weet zelf niet wat ze willen .
Je moet er iets voor over hebben .

Gepost door: Siberx | 10-03-09

hahahahahahahahahaha Stel dat ze wel kon lezen?

Ik ga voledig akkoord met het princiepe
dat je je hond die gehoorzaam en getraint is,
mag laten loslopen, daar heb ik niets op tegen.

Maar enkele jaren geleden wandelden we in het
zonïenwoud en zagen toen een drietal herten wegsprinten met een grote hond erachteraan
en daarachter een roepende eigennaar van de hond.
De hond kon het kleinste hert inhalen en beet het in de achterpoot
Toen ben ik ook wat veranderd van gedacht.
Als ze maar zo zeker zijn van hun hond,
zouden ze het best aan de leiband houden.

@De foto's vertalen de tekst!
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 10-03-09

Hey Rudi, ben je er zonder boete vanaf gekomen? Dan zal die garde eigenlijk toch wel in een goeie bui geweest zijn, denk ik :-)
Nog een fijne avond!

Gepost door: Ri@ | 10-03-09

Wat mij berteft moeten honden lekker vrij rond kunnen lopen, mits ze goed opgevoed zijn. Ik liep laatst in het bos en uit tegengestelde richting liep een vrouw met twee boxers. Toen ze mij zag begon ze gelijk een omtrekkende beweging te maken, met als doel met een boogje om mij heen te lopen. Alles ging goed, we hadden elkaar gepasseerd, toen toch één van de honden mij in de gaten kreeg en met volle vaart op me afrende, tegen me opsprong en naar mijn mouw beet. Gelukkig beet hij niet door en bleef het verder bij blaffen. Maar honden die zo slecht zijn opgevoed moeten dus niet los mogen rondlopen!
groetjes,
Elmar

Gepost door: Elmar | 10-03-09

goeie avond Rudi een fijne en rustige avond verder
en voor morgen veel vergadergenot :-)
groetjes

Gepost door: Borriquito | 10-03-09

Rudi, Ik vind ook dat honden eigenlijk niet aan een leiband horen. Het probleem is dat de ene hond de andere niet is. De meeste honden luisteren naar de bevelen van hun baasje. Maar er zijn er ook die dat niet doen. Of dat aan hen ligt of aan hun baasje, laat ik in het midden. Als buitenstaander weet je echter nooit met wat voor hond je te maken hebt.
Groeten.

Gepost door: Piet | 11-03-09

Goedemorgen Rudi :-) Fijne woensdag.
Liefs :-)

Gepost door: Rosita | 11-03-09

Rudi Ik heb het gisteren heel goed gesteld in de kliniek alles was onder controle ,mijn suiker was goed mijn bloedcontrole ,mijn nieren ze waren content en ik ook. Ik mag zes maanden wachten voor ik terug moet. Nog een heel mooie namiddag verder ,want de zon laat zich van haar beste kant zien.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 11-03-09

een fijne woensdag Rudy,het was wel mooi weer vandaag,zo mogen er nog komen van mij. groetjes

Gepost door: dolfijntje1 | 11-03-09

goeie avond Rudi vandaag hebben we geen klagen gehad over het weer :-)
een lekker zonnetje, zo mogen er nog veel komen

een fijne en rustige avond nog verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 11-03-09

Nouuuu... er zijn leukere plaatjes te posten dan een verknipte mizzD hoor! :-))) Maar wie weet hè! :P

Gepost door: mizzD | 11-03-09

hihi et pour les flamands la même chose... hihi, oh arme de honden é! Persoonlijk ken ik iemand die een schat van een hond heeft (de witte hond op foto met tommy lang geleden). die hond luistert perfect, als ik met hem wandel hoef ik idd geen leiband. Jammer genoeg ken ik enkele mensen die écht schrik hebben van een hond, dus hou ik hem wel bij mij als ik anderen zie naderen... maar ik ben het helemaal met je eens, dieren moeten niet aan de leiband, zeker weten!
Trouwens, wat betreft de vrouwen... heel zeker weten dat we nog steeds het onderspit delven op veel plaatsen, maar ik ben er zeker van dat achter veel van die 'sterke' mannen een héél sterke vrouw staat ;-)
liefs en tot later!
sandra
ps: spruitjes komen er waarschijnlijk niet, er is er maar één die er lust (en 't is niet ikke...) :-)

Gepost door: zaza | 11-03-09

wij hebben vandaag een pv gekregen voor onze loslopende honden in het bos van beernem.
er zal een boete worden opgestuurd maar geen idee hoeveel die zal zijn
het is belachelijk dat dit niet meer kan of mag,uw hond laten lopen op een 'harde' weg in het bos.
je gaat nooit uw hond laten loslopen als hij niet goed opgevoed is,toch?
het is dan ook vreemd dat de boswachter in kwestie zelf de pv opstelt en de boete uitschrijft.
weet iemand hoeveel deze boete kan zijn?

Gepost door: *** | 28-03-09

De commentaren zijn gesloten.