06-03-09

Crossfiets

Mijn zoon Austin heeft zich een BMX aangeschaft. Met zijn eigen spaarcenten en met goedkeuring van zijn ouders. Hij was reeds enkele jaren aan het twijfelen of hij nu ging sparen voor een laptop of voor een stalen ros. Uiteindelijk is het dus een BMX geworden. Kost bovendien slechts de helft van een schootcomputer, zodat de jongen het saldo van zijn spaargeld verder kan aandikken om op een later tijdstip alsnog een laptop aan te kopen. LachenBMX bicyclist doing a stunt

BMX'en is opnieuw een rage aan het worden. Jongeren, voor zover mij bekend haast uitsluitend jongens, en uit alle milieus, groepen samen om op heuvelachtig terrein te crossen, over bulten en aangemaakte schansen te springen en trucjes uit te halen. Een heel sociaal gebeuren dus, en een sport die bovendien voornamelijk buiten wordt beoefend.

Het enige minpunt vind ik het feit dat die BMX'en niet volledig conform de wegcode zijn uitgerust. Een fietsbel ontbreekt bijvoorbeeld, en reflectoren eveneens. Dat er op (laten) plaatsen vinden die jongelui 'niet kunnen.' Derhalve laat ik mijn zoon slechts met tegenzin met zijn BMX over de openbare weg naar het crossterrein rijden. Maar ja, hoe moet hij er anders geraken?

Austin op BMX - 000Het is wel leuk om te zien hoe de jongen, vooraleer hij zich naar het lokale crossterrein begeeft, eerst op YouTube gepubliceerde filmpjes bekijkt, met daarop voorbeelden van sprongen, trucs, bewegingen... Het gebeurt ook dat Austin in onze eigen achtertuin aan het 'trainen' is en opeens naar binnen komt gelopen met het verzoek snel even op mijn laptop naar een filmpje te mogen kijken om te zien hoe een bepaalde truc of beweging alweer dient te worden uitgevoerd.

Tijdens mijn prille jeugdjaren had ik een zelfgemaakte crossfiets. De basis was een afgedankte, roestige witte minifiets van mijn oudste zus. Je kent dat wel, zo een compacte fiets die bovendien kon worden dubbelgevouwen. Samen met mijn pa had ik op de schuine buis de brandstoftank gemonteerd van zijn ook al afgeschreven antieke motorfiets. En als zitting had ik een lang zadel dat eveneens van een motorfiets afkomstig was. En met een aangepast stuur en een grote koplamp erbij, had ik een ferme crossfiets.

Je had mij in die tijd in onze tuin moeten zien rijden. Met mijn ouderwetse blauwe motorhelm op met witte middenstreep. Die had lederen oorflappen, die met een sluiting onderaan de kin het ding op mijn hoofd hielden. Op zondagen ging ik dikwijls met mijn vader naar de motorcross kijken. We konden na de prijsuitreiking voor mij part niet snel genoeg terug thuis zijn, zodat ik met mijn crossfiets de wedstrijd kon naspelen. Ik zette zelfs heuse parcours uit. Ik klopte stalen pinnen in de grond, verbond deze met touwen en hing zelfs hier en daar lintjes.bmx1 (klein)

Omstreeks het begin van de jaren tachtig werd BMX crossfietsen een tijdje populair in onze contreien. Her en der werden er teams gevormd, clubs opgericht en wedstrijden georganiseerd. Veelal kwamen de jonge sporters uit het motorcrossmilieu. Met mijn pa ben ik nog naar wedstrijden gaan kijken. In het eerste jaar middelbare school had ik trouwens ook een klasgenoot die in zulke crossen meereed.

Moest mijn lichaam, heden ten dage, als gevolg van dat geklungel van die chirurg, niet zo willoos zijn, ik zou toch wel eens stiekem op Austin zijn BMX durven kruipen. Terwijl de jongen naar school of om een andere reden thuis afwezig is. Om evenwicht- en andere kunstjes uit te proberen, want zulke dingen lijken me leuk. Omwille van de eerder aangehaalde reden zal het BMX'en evenwel in mijn dromen moeten geschieden. Wat dan weer als voordeel heeft dat ik er niet mee moet wachten tot mijn zoon er een keertje niet is! Lachen Lachen Lachen

Oh ja, wie interesse heeft in mijn pennenvruchten uit vroegere jaren, is van harte welkom op mijn nieuwe blog: 'Rudi's schrijfsels'.

Commentaren

goeie avond Rudi sommigen halen daar echt straffe toeren mee uit met zo'n bmx
zelf is het toch niks voor mij, zal het wel houden bij mijn gewone fiets :-)
fijne avond nog verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 06-03-09

ik wou dat ik, dat ook nog kon,maar we blijven realistisch,nog een fijn weekend Rudy ,en je staat in de kijker op mijn blogje van de week,groetjes man.

Gepost door: lovely | 06-03-09

hey,
nog een prettig weekend toegewenst!

Gepost door: johan | 06-03-09

veel crossplezier met de bmx Austin,zelf heb ik nooit op een bmx gereden,maar heb wel een sportieve fiets van Merkcx.een heel fijn weekend Rudy

Gepost door: dolfijntje1 | 06-03-09

Mijn oudste zoon had ook een bmx. Uren heeft hij daar op versleten. En dan gedurig andere handvatten, wielen en zelfs het kader verwisselen, dat was zijn hobby.
Nu speelt hij op zijn 37ste met groter speelgoed!
Groetjes en nog een fijn weekend Rudi

Gepost door: emmy | 06-03-09

dag rudi daar kunnen ze kuren mee uithalen he maar is wel machtig om te zien,wens u een heel fijn weekend en geniet ervan,vele groetjes

Gepost door: Regenboogje | 07-03-09

Rudi Een goed weekend gewenst Rudi , en ja zoals Borriquito hier schrijft , sommige halen daar straffe toeren mee uit , wel ik ben daar ook al gaan naar zien , en inderdaad hoe ze het doen het is bijna onmogelijk , maar het is wel het zien waard.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 07-03-09

hallo rudi dank u voor uw leuke reactie,misschien kan u de zaadjes dit jaar nog zaaien,zal u vele ***zonnestraaltjes*** geven dan zullen ze zeker uitkomen,nog een aangenaam weekend gewenst

Gepost door: Zonneschijntje | 07-03-09

Goede morgen Rudi een stuntman in wording dus ;-)

fijn weekend
Etje

Gepost door: Etje | 07-03-09

Rudi, sommige kunnen daar toch straffe toeren mee uithalen.
Nog een superleuk weekend verder.

Groetjes.

Gepost door: Swiepke, | 07-03-09

goeie morgen Rudi het is maar een grijze morgen vandaag
het weekend begint niet zo goed
we maken er het beste van hé
fijn weekend !!
groetjes

Gepost door: Borriquito | 07-03-09

Dat wil lukken want hier is onze puber er ook v oor aan 't sparen. Ineens zijn ze weer "cool" Als ik dan zeg dat mijn broer daar vroeger al op reed en ik soms eens mocht lacht hij omdat wij toen toch ook al een beetje cool waren volgens hem.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 07-03-09

hoi Rudy ik hoop dat je zoon geniet van zijn BMX en er veel trukjes mee leert. Zelf leende ik in mijn jonge tijd de BMX van mijn broer en kon ook een paar "vette" truukjes

Gepost door: annliesbet | 07-03-09

Dag Rudi Nostalgie en mooie herinneringen: dat lees ik hier op je blogje.
En ik kan me indenken dat je vaak naar de vorderingen van Austin zal kijken.
Het is er het weer voor om nu te gaan ravotten en straffe toeren uit te halen met zijn eigen gekochte crossfiets.
Een zaligheid voor die jongeren en ik denk dat Austin ook wel de nodige zorg aan zijn crosser zal besteden. Zelf voor gespaard...chapeau!
Ik ga nu even heel nieuwsgierig naar je schrijfseltjes gaan kijken.
Nog een fijn weekend gewenst en geniet van het zonnetje...is hier toch volop aanwezig!
Lieve groetjes

Gepost door: Veerle | 07-03-09

helabakes zijne wij hier na beteke afwezigheid...
wij hope datte alles hiere goed gaan en wensen je alvast een heel fijne weekend :-)
pootje en likie van ons:)

Gepost door: chantal & prins en gizmo | 07-03-09

Mooi om te zien! Niet alleen die truuks op die fietsen, ook die foto van je zoon hier net naast de jouwe...hij lijkt op jou hè! :-) En hij heeft dus ook de hobbies van pa...echt wel gaaf als dat zo doorgaat hè Rudi!
Ja...die BMX-en waren hier ook een tijdje raaaazend populair...totdat de mountainbikes kwamen hè. Ach rages komen en gaan...alles van de jaren 80 komt nu terug...de muziek, de televisieseries en de BMX-en dus duidelijk!
Fijn weekend!

Gepost door: mizzD | 07-03-09

Hahaha sorry... schreef wel eens eerder over die Bakker...die hebben ook zo'n catalogus van bloemen en fruitplanten voor in de tuin en die bleek toen ook heel bekend in België. Maar schijnbaar dan toch niet overal hè! :-))))))
Groetjes weerrrr!

Gepost door: mizzD | 07-03-09

Rudi Hopelijk kan uw zoon zich rot amuzeren met zijn bmx. In de begin jaren dat we getrouwd zijn hebben we ook heel veel naar de motocros gaan kijken , we hadden een schoonbroer die croste dat was het begin de jaren 70.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 07-03-09

Nu zou ik pedagogisch verantwoord kunnen reageren, veel beter voor Austin dat hij voor de BMX is gegaan! Al dat zitten achter die computer! ;-)
Maar beide zijn natuurlijk leuk, dus hopelijk heeft hij de laptop ook snel bij elkaar gespaard!
Ik weet niet of hier in Nederland de BMX ook zo'n revival door maakt. Ik zie in ieder geval niet meer kinderen/jongelui op een BMX.
Het voordeel van het er over dromen en fantaseren is ook dat je de meest ingewikkelde kunstjes kunt doen, en dat zonder het risico van valpartijen!
groetjes en nog een fijn weekend!
Elmar

Gepost door: Elmar | 07-03-09

goie avond rudi WAT FIJN VAN JE ZOON DAT HIJ EEN BMX MET Z'N SPAARCENTEN HEEFT AANGEKOCHT....EN JA RUDI, TEGEN DE JEUGD KAN NIE OP HE!!!ALS HIJ MAAR OPLET MET ZIJN STUNTS...EN VOOR JOU ALLEEN MAAR DROMEN!!!!!JE ZAL ECHT WEL MEELEVEN IN HETGEEN AUSTIN ZAL DOEN, ZEKER WETEN.
WAT MIJ BETREFT STA IK NU MET EEN ONTSTEKING OP DE KEELKLIEREN, OCH RUDI HET STOPT HIER NIET MET MIJ..IK WENS JULLIE NOG EEN WEL TE RUSTEN.

LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 07-03-09

't Is soms niet te begrijpen, die straffe toeren die ze met hun bmx uithalen. Binnenkort kan zoonlief dus een demonstratie ten beste geven !
En ik lees bij jouw reactie op m'n blogje dat het morgen vrouwendag is, jij denkt ook aan alles hè ! Daar moet ik dan maar 'ns een postje over schrijven. Bedankt voor de tip !
Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 07-03-09

The BMX word inderdaad weer populair!
Tof dat je zoon daarvoor koos,
zo komt hij nog buiten om te spelen!
die laptop komt er wel, eerst wat beweging!
Ik had eentijdje geleden eens een
show gezien van zo'n staffe gasten
en het was de moeite, zo een beetje als in het filmpje.
Fijne zondag
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 07-03-09

Rudi Een goede avond gewenst Rudi , wl ik vind dat fijn dat u zoon daar voor gekozen heeft , het is beter met een BMX stunten uit te halen , die werkelijk zienbaar zijn , en het is ook beter dat hij daar zijn gedacht op gezet heeft , dan een straatjongen te worden , nu zal hij zijn bezigheid hebben en nog veel bijleren , ik ben daar vroeger ook gaan naar zien , en het is werkelijk ideaal als u dat ziet.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 07-03-09

Hey Rudi, t Zijn ware artiesten op die BMX-fietsen, hé!
Jouw zoon heeft een goeie keuze gedaan, vind ik, door een fiets te verkiezen boven een pc.
Beter wat meer bewegen, dan vaak achter pc te zitten.

Ik ben jouw schrijfsels al gaan lezen :-)

Geniet nog van t weekend!

Gepost door: Ri@ | 07-03-09

Hé Rudi! Eindelijk ben ik voor de pc geraakt!
Ik wens je een fijne avond en voor morgen een mooie zondag!
Groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 07-03-09

De commentaren zijn gesloten.