27-02-09

Mag er nog langer met (ons) leed gelachen worden?

Trouwe lezers herinneren zich vast de perikelen bij mijn deelname, eind januari, aan een infomoment rond toegankelijkheid, dat doorging op een ontoegankelijke locatie. Mijn schrijfsels omtrent dat voorval leverden nogal wat reacties op. Ook van buitenblijvenenkele van de daar aanwezige sprekers, de eigenaar van het gebouw, gewone burgers, politici, locale beleidsvoerders... en ook van minister Kathleen Van Brempt, bevoegd voor deze materie.

Van de organisator kreeg ik een belachelijk antwoord. Medeorganisator Enter VZW, de overkoepelende organisatie van toegankelijkheidsbureaus. reageerde totaal niet. Onrechtstreeks kwam ik evenwel te weten dat zij elke verantwoordelijkheid van zich afschuiven. En die krijgen dan ook massa's overheidsgeld om voor gans Vlaanderen de toegankelijkheidsproblematiek te coördineren. Een schande! Wenkbrouw ophalen

Begin februari kreeg ik alweer te maken met een frappant voorbeeld van ontoegankelijkheid, toen ik op een zondagnamiddag met de kinderen ging bowlen. Een verslag van mijn wedervaren, met enkele bemerkingen lees je hier. Wie geïnteresseerd is in het thema, nodig ik graag uit tot het lezen van een essay van mijn hand, een omvangrijk stukje proza, met dezelfde titel, namelijk 'Goed op weg naar integrale toegankelijkheid?'

Het hoeft evenwel niet allemaal saaie theorie te zijn, verslaggeving over kommer en kwel. Lichamelijke beperkingen lenen zich immers uitstekend tot het maken van grappen en moppen. En, zoals ik hier mogelijks reeds eerder orakelde: 'Je wordt pas aanvaard als men grapjes over jou (en/of) je beperking durft te maken!' (≠ uitlachen) Dus wat houdt ons tegen? Lachen

Een man raakte gewond bij een vreselijk ongeval. Hij herstelde wonderwel, maar hield er wel als blijvende handicap de amputatie van zijn beide oren aan over. Als gevolg van deze ongewone handicap, was het feit dat hij geen oren had, voor deze man een gevoelig onderwerp.

Als schadevergoeding ontving de man van de verzekeringsmaatschappij een grote geldsom. Het was steeds zijn droom geweest een eigen zaak te hebben, dus besliste hij met al het gekregen geld deze droom te verwezenlijken en zich een handelszaak aan te schaffen.

Hij kocht een kleine computerfirma met veel groeimogelijkheden, maar realiseerde zich toen dat hij totaal geen kennis had van zaken doen. Dus besliste de man dat hij iemand zou inhuren om zijn zaak te leiden.

Hij plaatste een personeelsadvertentie in diverse kranten en op het internet en koos uit de massa sollicitanten die zich aanmeldden, de drie beste kandidaten en nodigde hen uit voor een interview.

Het eerste interview verliep uitstekend. De man vond dit een fijne kandidaat. Zijn laatste vraag aan deze jongen was: "Merk jij iets ongewoons aan mij?" De jongen antwoordde: "Nu je het vraagt; jij hebt geen oren!" De man werd daarop heel boos en gooide de jongen buiten.

Het tweede interview verliep nog beter dan het eerste. De kandidaat was veel beter dan de eerste. Opnieuw stelde de man om te eindigen dezelfde vraag: "Merk jij iets ongewoons aan mij?" De kandidaat antwoordde: "Ja, jij hebt geen oren!" De man werd kwaad en zette ook deze tweede kandidaat meteen aan de deur.

Toen had het derde interview plaats. Deze derde kandidaat was nog beter dan de tweede; de beste van allemaal! De man was er zeker van dat hij deze kerel wou inhuren. Maar ook nu stelde hij als laatste vraag: "Merk je iets ongewoons op aan mij?" De sollicitant antwoordde: "Ja, ik durf er om wedden dat jij contactlenzen draagt."

Verrast reageerde de man: "Wow! Wat een opmerkingsvermogen! Hoe zie je dat?" De kandidaat barstte in lachen uit en riep buikschuddend en proestend uit: "Jij kan geen bril dragen, omdat je geen oren hebt!"

Commentaren

goeie morgen Rudi hahaha en toen kon hij ook vliegen zekers :-)

daar zijn onze politiekers sterk in, de verantwoordelijkheid doorschuiven naar iemand anders
er zijn veel gebouwen waar mensen met een rolstoel niet zo makkelijk binnenkunnen, jammer genoeg
fijne dag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 27-02-09

Hehe... goeie mop, kende hem alleen al hahaha!
Heb je stukken gelezen en ja...kan het er alleen maar hartstikke mee eens zijn! Wettelijk geregeld lijkt me het beste...dan ben je tenminste niet meer afhankelijk van goedwillendheid (want dat lijkt me ook niks) maar kun je de mensen écht op dingen aanspreken. Het zal de enige oplossing zijn en ik snap niet dat die wet er niet alláng is...zeker niet zo makkelijk scoren voor de politici als die anti-rookwet die er zó doorgejast was..?
In the meantime...sterkte! Het zal nog vaak voor veel ergernis gaan zorgen vrees ik!
Btw...al wat beter met je verkoudheid...en je stem? Mijn verkoudheid is zo goed als verdwenen gelukkig...viel mee!
Groetjesssssssssssss!

Gepost door: mizzD | 27-02-09

DAG RUDI AL WAT BETER MET JE???? IK KOM LATER NOG EVEN BIJLEZEN, NU MOET IK BEGINNEN AAN HET MIDDAGMAAL..IK WILDE JE EERST EEN VRIENDELIJKE GROET BRENGEN.

GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 27-02-09

hoi hoi Rudi,
toch altijd een plezier om jouw blog te lezen...
jammer dat er steeds weer moeilijkheden opduiken to rolstoelgebruikers... kom eens naar de spil in roeselare, wedden dat het je hier wel lukt?
Wat betreft de humor, er is toch een verschil tussen grapjes maken die leuk zijn en grapjes die kwetsen é! en iedereen heeft wel ergens een mankement, volgens onze 1e directeur zijn we hier met z'n allen ''prettig gestoord''... wat moeten we ons daarbij voorstellen?
liefs en een heel fijn weekend gewenst!

Gepost door: zaza | 27-02-09

hahah amaai zat heel aandachtig te lezen en realiseerde pas op het einde natuurlijk dat het om een grap ging
een goei weliswaar maar het moet je maar overkomen!
tja en leven in een rolstoel is alles behalve dat weet ik maar al te goed niet persoonlijk maar zoon heeft jaren geleden een tijdelijke paralysie gehad en ik kan je zweren dat ik gevloekt heb hoor!

Gepost door: callemie | 27-02-09

Goeie mop, had hem ook wel al eens gehoord.
En de toegankelijkheid, daar zijn boeken over te schrijven.
Zelfs dit, mijn verzekeraar, die een 6 tal pollisen van mij heeft, Bouwde een nieuw kantoor met appartementen boven. Voor de bouw zie ik nog, maak dat rolstoelgebruikers toegang kunnen hebben tot het kantoor> Hij, dat is een goed idee..
Nu staat die bouw er, maar wel met een kanjer van een dorpel waar ik met mijn kar nooit binnen geraak.
Of hoe ze met de mindervaliden omspringen vandaag.

Gepost door: roy | 27-02-09

Hij staat er allang... de foto van Axel ! Hij staat in m'n vorige postje...dat van gisteren dus! hahahaa!

Gepost door: mizzD | 27-02-09

Ik vind het gewoon verschrikkelijk dat ze niet eens de moeite doen om je te antwoorden. Ik heb door omstandigheden zelf 2 j in een rolstoel gezeten en weet nog hoe moeilijk het was. Ik vrees dat de heren politiekers er zich niet al te veel van aantrekken. Een mens zou hen eens in 't echt flink de waarheid moeten kunnen zeggen als ze stemmen aan 't ronselen zijn. Maar met dat mopje heeft ons vrouwtje toch wel serieus moeten lachen :-)

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 27-02-09

dat was een heel goei mop Rudy,nog een fijne vrijdag en een heel fijn weekend liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 27-02-09

jaja hoi rudi
alles is goe gekomen ze is met meer cadeau,s naar huis gegaan dat eigenlijk de bedoeling was ,ach het is maar één keer valentijn per jaar ja toch
prettig weekend voor heel je gezin
groetjes bompi

Gepost door: bompi | 27-02-09

Een goei !
Sinds jou 'toegankelijkheids' postje, ben ik zelf ook weer 'ns beginnen rondkijken als ik ergens kwam. Heel veel trapjes en dergelijke, maar zelden een mogelijkheid voor rolstoelgebruikers om zich te behelpen... En da's dan helemaal niet om mee te lachen als je in die situatie zit.

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 27-02-09

Hallo Ik kan heel goed je frustratie errond verstaan... Ik heb familie die ook rolstoelafhankelijk is, en gewoon al naar de bank gaan zorgt voor voldoende hindernissen...
Nu ja, daar ben jij niets mee natuurlijk...

Je mopje met die persoon zonder oren, vond ik echt hilarisch... Die ga ik als toekomstig audioloog zeker onthouden...

Kus, Renate

Gepost door: Renate | 27-02-09

Oooh... nee er staan al genoeg foto's van Ax op m'n bloglayout hoor hahahahaa! Anders gaat ie het maar hoog in z'n bolletje krijgen, dat moeten we niet hebben! :-)
Jij staat ondertussen met een plaatjeslink tussen mijn favo-maatjes..een mooi getatoëerde torso ( het kan ook een bodypainting zijn!)...met 'rudi rulezz' er naast! hahahaha! Hope you approve, but if not...too bad! hahahahahaha!
Welterusten!
ps. had over dat Alex heen gelezen...dat gebeurt zooo vaak hahahah!

Gepost door: mizzD | 27-02-09

Er valt nog een wereld te winnen voor rolstoelers en andere gehandicapten!
De mop is goed!
groetjes en een goed weekend!
Elmar

Gepost door: Elmar | 27-02-09

*** Das een heel goeie Rudi..Die kende ik nog niet maar je hebt wel gelijk wat betreft de toegankelijkheid van sommige dingen..Tmoet echt frustrerend te zijn .Ikzelf heb een heel andere handicap , die bijlange niet zo erg is , dus ik weet niet wat het is als je ergens voor de deur moet blijven staan..Tis gewoon een schande..Politiekers ? Daar moet je niet teveel op rekenen..Veel beloven maar weinig doen , behalve hun zakken vullen...

Ik wens je toch een heel fijn weekend Rudi..
En hopelijk voel je je al wat beter ?

Groetjes

Gepost door: Illness | 27-02-09

*** Hey Rudi..Ben net ook lid geworden van GRIP...Misschien dat ooit mijn stem kan helpen bij wat dan ook hé..

Groetjes

Gepost door: Illness | 27-02-09

WAAAT??? Had je jezelf niet herkend? Had toch heel sterk het idee dat je hierop zou kunnen lijken! :-) In ieder geval vind ik dit een bijzonder smaakvolle lichaamsversiering...en ik heb bovendien gráág mooie mannentorso's op mijn blog...maar dat wist je waarschijnlijk al! hahahahhahaa!

Gepost door: mizzD | 27-02-09

Rudi Een goed weekend gewenst Rudi , Ik vind het goed om dit te lezen , ik kom trouwens naar hier om alles te lezen.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 28-02-09

tis een goeie mop !!
Ik heb eens een tv programma gezien van iemand op het station. Die zat in een rolstoel en moest naar het toilet. Daar aangekomen moest hij een sleutel halen van de deur, maar dan moest hij een trap op om die in het kantoor te halen. Het werd toenb leuk gebracht maar eigenlijk is het de harde werkelijkheid en jij komt zulke dingen vaak tegen.. Ik vind het heel erg voor jou enn hoop dat er toch ook eens aan jullie gedacht wordt, en dat er ook wat aan bepaalde situaties veranderd gaat worden.. Ik zal voor je duimen ok??

Gepost door: Anita | 28-02-09

Goede morgen, dat was een heel goeie Rudy,nog een fijne zaterdag en een heel fijn weekend.

Groetjes.

Gepost door: Swiepke, | 28-02-09

goeie morgen Rudi heb ondertussen je stukje gelezen
je slaat de nagel op de kop
prachtige geschreven en hopelijk wordt er eindelijk ook daadwerkelijk iets gedaan aan al die problemen die waarmee minder mobiele mensen dagelijks te maken hebben
fijne zaterdag
groetjes

Gepost door: Borriquito | 28-02-09

Rudi, ik heb met belangstelling jouw stukje gelezen over je wedervaderen met het bowlen. Mensen staan er vaak niet bij stil met welke onoverkomelijke problemen rolstoelgebruikers soms te maken hebben.
Humor is het beste wapen tegen alle kommer en kwel.
Goed mopke !
Groeten !

Gepost door: Piet | 28-02-09

Rudi Ja dat is wel een goede grap,maar voor de rest wat ge schrijft mag er wel dringend werk van gemaakt worden. Het is zeker niet gemakkelijk om overal binnen te raken met een rolstoel ,en die openbare gebouwen zouden daar wel rekening mogen meehouden.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 28-02-09

Ja toegankelijkheid, je zou de verantwoordelijken
zelfs eens in een rolstoel, een paar dagen, moeten
zetten dan zouden ze het wel weten!
Een goei mopke!
Fijn weekend.
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 28-02-09

Voor ons is dat allemaal vanzelfsprekend dat alles gemakkelijk toegankelijk is maar voor een rolstoelgebruiker enz is dat altijd niet zo vanzeksprekend...goede mop trouwens en fijne avond

Gepost door: Yolanda | 28-02-09

een heel fijn weekend Rudy,genieter van,ik heb de zon besteld liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje1 | 28-02-09

een goeie grap, wel een beetje sarcasme; wat de toegankelijkheid betreft, wel dat is hier in belgie land niet zo goed geregeld, hopelijk wordt er in de toekomst wat aangedaan. groetjes

Gepost door: emily | 28-02-09

Hoi Rudi, de verantwoordelijken van mobiliteit zouen eigenlijk eens verplicht moeten worden, zich een dag in een rolstoel te verplaatsen. Zo kunnen zijn daadwerkelijk ondervinden wat de struikelblokken zijn.
Goei mopke, een groot opmerkingsvermogen heeft die, haha :-)

Gepost door: Ri@ | 28-02-09

Hey Rudi
ik leerde de pc kennen en gebruiken, op een heel "abnormale" manier!!
Nl. als gezonde en niet gehandicapte persoon, samen met acht minder behaafde mensen, mensen die geen kansen meer krijgen op de arbeidsmarkt, door depressie's, verslaving, handicap!
De lesgever was een goeie vriend van ons, en spoorde me aan dit mee te volgen, zonder medeweten wat of wie ik was tegenover de mensen daar in de groep! ik besloot voor mezelf een knopje om te draaien en sloot me aan bij deze mensen !!Nooit heb ik zoveel traantjes gelaten bij een afscheid! Deze mensen werden 10 weken lang, mijn beste maatjes, ik had voor iedereen een enorm respect! ik wist van iedereen hun probleem, aan mij vroegen ze niks! Ze vertelden alleen maar, zonder vragen!!! Zo ook hoe ze uitgelachen werden!! Iedereen op een andere manier, want ze hadden alle acht blijkbaar iets anders om mee te lachen! Zoiets vind ik schandalig!! dat deze die lachen eens eerst voor een spiegel gaan staan en eens zien naar hun eigen! Wedden dat daar het luidst mee te lachen valt!!!
Hou je haaks Rudi,je bent een prachtige mens!
Groetjes, yvette

PS. DE "ONVOORWAARDELIJKE VRIENDSCHAP "KRIJG JE MEESTAL ALLEEN MAAR VAN EEN HUISDIER!! BIJ VRIENDSCHAP VAN MENSEN MOET JE'R DIKWIJLS IETS BIJ DENKEN!!!!!Dikwijls is het daar "iets voor iets"!!!

Gepost door: yvette&tuurke | 28-02-09

nog even over die delen-functie. Ik dacht als mijn blog dan niet meer goed werkt, dan zet ik er tochgewoon een nieuw design op !!! Zo simpel.

Enne..weet je trouwens dat je een akelige reclamepagina krijgt als je blog opent? Ik schrik er telkens van en als Marc hier is dan hoor ik dat altijd gelijk....
Waarschijnlijk heb je iets in de zijlijn staan wat niet van skynet is, dan doen ze zo vervelend met reclame..
Fijne zondag alvast
byeee

Gepost door: Anita | 28-02-09

Goeie mop!
Helaas is er hier nog veel werk aan de winkel wat toegangkelijkheid betreft. Maar gelukkig leefje niet in Portugal. Daar zou je niet eens zonder kleerscheuren de straat uit geraken.

Gepost door: Martine | 28-02-09

Rudi Een goede avond gewenst Rudi , en wat er staat is duidelijk de echte waarheid.
de groetjes van gentiel

Gepost door: uiltje5 | 28-02-09

goeie morgen Rudi het ziet er maar uit dat we een mooie lentedag krijgen vandaag
fijne zondag verder
grotejes

Gepost door: Borriquito | 01-03-09

Dag Rudi Dank je voor je steunende reactie, dat deed me plezier.
Leuke mop, wat de ontoegankelijkheid betreft het blijft vechten, ik word er soms zo moe van. Sommige mensen zouden eens een maand in een rolwagen moeten zitten en hun dagelijkse taken blijven verder zetten, dan pas zouden ze snappen voor welke drempels ze komen te staan.
Fijne zondag ! xxx

Gepost door: Passioneel | 01-03-09

bedankt voor je bezoekje Bedankt voor je bezoekje en nog een fijne zondag

Gepost door: Mieke | 01-03-09

Haha dat is wel grappig gevonden ;-)

Geniet nog van de zondag en de eerste voorjaarszon

Gepost door: Ourlipsaresealed | 01-03-09

Wahahahaha.
Owh Rudy, ik zit hier te schudden van het lachen.
Zolang we onszelf kunnen relativeren zijn we al een heel eind op weg hé.

Gepost door: kaatje | 02-03-09

Rare reacties van al die mensen, vind ik. Of ze hebben het alleen over de mop (waarvan ik trouwens niet snap dat de mens zonder oren kwaad moet zijn omdat ze het opmerken.) of ze komen groetjes brengen waarbij het duidelijk is dat ze het stuk half of niet gelezen hebben.

Die foto die jij toont met dat hellend vlak zou voor mij als tweebeenleek prima lijken, maar jij spreekt over een veiligheidsplank die ontbreekt en nog mankementen waar ik nooit zou bij stilstaan.
In al de linken in dit stuk dat ik heb gelezen, onthou ik vooral dat uitbaters/overheid wel iets voor de minder mobiele mens willen doen, maar dat er nog zoveel is dat beter kan. Nu begrijp ik ook wel dat een bowling een commerciële zaak is en dat er wordt afgewogen of de investering rendeert.
De schuld op de politiek steken, zoals hierboven (of hieronder) werd gemeld, vind ik maar goedkoop.

Ik vraag mij af wat jij doet professioneel. En hoe die assistente in dit verhaal geslopen is en wat haar taak dan precies is en hoe je daaraan komt?
Je bent alleszins welsprekend genoeg om op een intelligente manier aan alarmbellen te trekken zoals je doet op fora en hier op je blog.
Tijdens het lezen, dacht ik bij mezelf : Deze meneer zouden ze moeten inschakelen bij het bouwen van overheidsgebouwen, laten overleggen met de architecten.

Wat dat lachen met andersvaliden betreft. Ik krijg een beetje het schijt van mensen die het persé willen opnemen voor minderheidsgroepen, ze beschermen tegen de boze wereld! Laten we er vooral niet mee lachen!
Dan denk ik : lichtgeraaktheid is niet het alleenrecht van andersvaliden. Een mens is immers een groot deel zijn karakter.

Gepost door: zapnimf | 03-03-09

De commentaren zijn gesloten.