23-01-09

Niet kunnen? Dat kan niet! De weg naar integrale toegankelijkheid

Op dinsdag was ik in Gent om deel te nemen aan het 'Infomoment Instrumenten voor een toegankelijk publiek domein en mobiliteitsbeleid'. Een organisatie van de 'Vlaamse Stichting Verkeerskunde', afgekort VSV.

Deze activiteit ging door in de Zebrastraat te Gent. Een gerenoveerd ovaalvormig complex, dat vroeger gekend was als 'De Cirk'. Een locatie die me geheel onbekend was. Maar met de routeplanner en de GPS zou ik het wel vinden. Hoewel ik van mening ben dat ik zulks niet hoef te doen, had ik, zoals ik meestal doe, bij inschrijving in het vakje opmerkingen braaf genoteerd dat ik een 'elektrisch rolstoeler' ben.  Er zijn mensen die met deze term niet overweg kunnen, maar dat is hun probleem. Het kind moet een naam hebben, en persoonlijk vind ik deze de meest stijlvolle benaming.

Dat 'infomoment' in Gent had dus tot doel iedereen die actief is op het vlak van mobiliteit en toegankelijkheid (ambtenaren, politie, medewerkers van De Lijn, intercommunales, studie- en adviesbureaus, welzijnswerkers, verkeerskundigen...) te informeren over het nieuwe Vademecum (leidraad) 'Toegankelijk Publiek Domein'. In dit nieuwe vademecum wordt een duidelijk inzicht geboden in de technische richtlijnen in verband met een toegankelijke inrichting van het openbare domein.

Zebrastraat - 000 (kleinst)

Op de juiste dag was ik dus, ruimschoots op tijd, op de juiste plaats aanwezig. Vrijwel onmiddellijk had ik door dat bij dit bouwwerk het architecturaal perspectief had geprimeerd. Zowel links als rechts van de brede toegangsweg tot de binnenplaats, is een ingang, met een dubbele toegangsdeur. Om ter hoogte van die deuren te geraken, heb je de keuze tussen een trap met hoge treden en een hellend vlak, niet voorzien van een opstaande (veiligheids)rand, noch van een balustrade en derhalve levensgevaarlijk! Bovendien ligt er onder de deur ook nog een dorpel, met een hoogteverschil ten opzichte van de overloop.

De plaats waar ik zijn moest, was links. Dik tegen mijn zin en erg op mijn hoede wegens het risico op naar beneden tuimelen bij een stuurfout, reed ik het hellend vlak op. Om het niveauverschil tussen voor en achter de deuren te overwinnen had ik mijn assistente, die inmiddels reeds de toegangsdeuren had open gezet, de rubberen deurmat tot net voor de dorpel laten verschuiven. Zo raakte ik, zij het enigszins oncomfortabel, toch binnen.

In de ontvangstruimte deed mijn assistente mijn jas uit, en verwijderde alle andere attributen die mijn lichaam hadden warm gehouden. Vervolgens dronken we, in diezelfde ontvangstruimte, een koffie en verorberden een miniboterkoek. Terwijl we daar mee bezig waren, kwam men me vertellen dat er waarschijnlijk een probleem was om op de bovenverdieping te geraken, waar het infomoment zou worden gehouden. De lift was immers stuk. Een herstelploeg was evenwel reeds ter plaatse.

Zebrastraat - 002Even daarna kwam ik dan te weten dat ik, via de tweede, wel functionerende lift, toch tot bij  de vergaderzaal zou kunnen komen. Maar hoe dan ook moest ik naar buiten, want alleen langs daar kon ik die lift in. Dus opnieuw jas aan, wat niet zo eenvoudig is voor iemand die verlamd is en in een rolstoel zit, en daarna via die levensgevaarlijke helling terug naar de begane grond, buiten. Door twee greppels, die in de visie van sommigen mogelijks mooi ogen, maar in de praktijk voor op zijn minst een derde van de bevolking een waar obstakel zijn, reed ik tot op de binnenkoer, waar de liften zijn. Voor de toegangsdeur tot de lift, die voorzien is van een stevige hoge dorpel (oogt mooi, hè!), had men inmiddels een degelijk mobiel hellend vlak gelegd. Een kleuter kon op 't zicht alleen al zien dat ik nooit in die lift zou passen. Voor de show, en om mijn goede wil te tonen, reed ik toch de helling op, de lift in... tot zo ver ik kon. Voor iets minder dan de helft van mij en mijn voortbewegingsmiddel was geen plaats in de minilift.

Dus ik achterwaarts terug naar buiten. Iemand, die zich, in navolging van de anderen, niet voorstelde, maar van wie ik aanneem dat het Alain Liedts is, de voorzitter van de stichting die eigenaar is van het complex, vond dat mijn rolstoel eigenlijk nogal (te) groot  is. Ik repliceerde dat het de lift is, die veel te klein is! (zonde, want er is daar zo veel ruimte...)

Een andere persoon kwam luidop tot de vaststelling dat er een probleem was. Ik confirmeerde dat en voegde er aan toe dat hij dus van vergaderplaats zou moeten wisselen. Hij keek me even aan en antwoordde toen (met tegenzin?) bevestigend. Het zou de andere zijde van het gebouw worden. Dus ik langs dat ander gevaarlijk hellend vlak naar boven om in een, voorlopig nog leeg en KOUD lokaal te wachten tot de verhuis van het materiaal achter de rug zou zijn. Terwijl ik door het vensterraam merkte dat inmiddels de overige ingeschrevenen voor het infomoment, aan de overkant, gezellig, in de warmte, gezapig een koffie zaten te drinken.

De man, van wie ik dus vermoed dat het de eigenaar is, zorgde voor wat licht, zette de verwarming hoger en bood me aan voor een koffie te zorgen, wat ik dankbaar aanvaardde. Even later kwam de brave man evenwel reeds terug. Zonder koffie, maar met de melding dat het infomoment dan toch zou doorgaan aan de kant waar ik eerst was, maar wel op het gelijkvloers. En niemand van die klojo's kon ons dat komen melden?!

Zebrastraat - 003De eigenaar ging met ons mee, terwijl ik de ene gevaarlijke helling af en de andere weer op reed. Toen ik de man wees op de gebreken aan deze constructie, zei hij dat er bij de eerstvolgende verbouwing iets aan zal gedaan worden. Ik durf te hopen dat er niet word gewacht tot Sint-juttemis!

Wachten, dat konden de organisatoren blijkbaar ook niet, want mijn jas was nog niet uit, en mijn plaats in de conferentieruimte had ik nog niet ingenomen, of die onbeschofteriken waren al met hun programma begonnen. Met verontschuldigingen voor de gewijzigde locatie. Maar van zich tegenover MIJ en mijn assistente excuseren voor het ons van her naar der sturen, is er de ganse dag geen sprake geweest! 

De uiteenzettingen brachten me niks bij dat ik niet reeds wist, maar alles werd wel goed verwoord, wat het luisteren boeiend maakte. Zowel in de voor- als in de namiddag was er een pauze, waarin iets kon gedronken worden in de ontvangstruimte, die gelegen is in dezelfde ruimte, en parallel aan het gedeelte waar het infomoment plaats vond.

Toen het middag was, bij de lunchpauze, ging iedereen evenwel ineens naar de overkant, waar ik 's ochtends alleen en in de kou had gezeten! Dat de lunchpauze daar doorging, daar wist ik niks van. Niemand die mij daarvan had op de hoogte gebracht! Aangezien dat jas aan, jas uit gedoe veel te omslachtig is, en er aan de overzijde klaarblijkelijk niemand op mijn komst zat te wachten, besloot ik niet naar de overkant te gaan. Mijn assistente ging broodjes voor ons halen, die we opaten voor het venster in de, buiten ons, lege ontvangstzaal. In het weinige zonlicht dat door het raam naar binnen viel, was 't best genieten.

Na het eten ben ik even gaan plassen. In een klein, smal... berghok! Want het toegankelijk toilet was redelijk ontoegankelijk! Let wel, ik plas in een urinaal, hé, en de door mij geproduceerde inhoud daarvan is wel in het toilet beland. Zulk een situatie is evenwel mensonterend. En dat in een gebouw dat slechts enkele jaren geleden werd gerenoveerd. En dat voor een locatie waarin een infodag doorging omtrent toegankelijkheid!

Inmiddels zond ik reeds een bericht naar de voorzitter van de organisatie (VSV), de heer Jan Peumans, die tevens Schepen is in Riemst, ondervoorzitter van de N-VA en Vlaams parlementslid (fractievoorzitter N-VA), met een bloemlezing van wat ik vaststelde en moest ondergaan, de laatdunkende houding van de ganse aanwezige meute en het verzoek om in de toekomst ook met mijn noden rekening te houden, en deze van alle andere personen met een beperking, waar ze niet zelf voor gekozen hebben. En zodoende alle theorie die zijn medewerkers en sprekers op diverse activiteiten, zo mooi kunnen verwoorden, ook zelf in de praktijk ten uitvoer te brengen. En om tevens op zijn minst een beetje RESPECT te tonen voor mijn persoon, en mensen in een gelijkaardige situatie. Want het is niet omdat wij fysiek zwaar gehavend zijn, dat wij geen mensen (meer) zijn en niet dezelfde noden, gevoelens en rechten hebben als elke andere persoon. Een kopie van dat schrijfsel heb ik doorgestuurd naar ondermeer enkele beleidsmensen die een zekere verantwoordelijkheid hebben in deze materie.

Doktersdiploma - 000 (klein)

Hoofdpijn gekregen van al het voorgaande te lezen? Neem dan een proper glas uit de keukenkast, giet daar wat plat drinkwater in en drop er een bruistablet in uit het medicijnenkastje. Terwijl je wacht tot die tablet is uitgeborreld en derhalve één is geworden met het water, heb je nog net tijd genoeg om op mijn blog (rolstoeler) te stemmen in de categorie lifestyle van de Skynet Blogs Awards '08, waarna je voor mijn part die veredelde rekenmachine, annex tekstverwerker, mag afzetten. Vervolgens best ook het brouwsel in glas achterover slaat, zodat je arbeid niet nutteloos was, en dan je bed induiken. Slaap lekker! Als je binnen x aantal uren weer wakker wordt, zal het vast wel weer beter gaan! En neen, je moet me geen visite betalen. Zolang ik nog niet in het bezit ben van dat 16 maand, 1 week en 4 dagen geleden, voor veel, vooraf getransfereerd geld, via het internet bestelde doktersdiploma, is al mijn medisch en gezondheidsadvies volledig GRATIS! Maar je kan mij wel een plezier doen door nog tot zondag elke dag op mijn blog te stemmen! Bedankt! Enne... Prettig Weekend!

Commentaren

Hoi Rudi! Nee...geen hoofdpijn gekregen van je relaas...alleen maar een zwaar verontwaardigd en opstandig gevoel...dus hoe moet jij je wel niet gevoeld hebben! Vind het super dat je meteen die brief gestuurd hebt...laten ze dát maar in hun zak steken hè...jij laat je niet doen!
Ben blij dat je in ieder geval weer opgeknapt bent! En natuurlijk stem ik nog steeds elke dag op jou...RUDI RULEZZZZZZZ!! hehe!
Groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | 23-01-09

Eigenlijk is het schandalig ! Voor mensen die verplicht zijn een rolstoel te gebruiken, bestaat de wereld uit hele vele en grote obstakels. In deze tijd waarin men voor de kleinste futiliteit een onderzoeksteam bijeenroept, worden de rolstoelgebruikers precies totaal genegeerd. We hebben zelf deze ervaring gehad met mijn schoonvader, die de laatste jaren vanwege een zware hersenbloeding ook moest beroep doen op een rolstoel. Ongelofelijk welke trukken we soms moesten uithalen om hem ergens binnen te krijgen.
Ik begrijp je helemaal !
Geniet van het weekend !

Gepost door: Mamapippa | 23-01-09

*** Tis gewoon rot , die gebouwen en hun toegankelijkheid..
Heel fijn weekend
Groetjes

Gepost door: Illness | 24-01-09

GOEIE MORGEN RUDI KOM JE VLUG EEN FIJNE ZATERDAG WENSEN. HET WORDT WAT DRUK DEZE MORGEN, EN DAAROM WILDE IK EERST NAAR JE TOE KOMEN MET MIJN GRTJS. JE KAN OP ME REKENEN RUDI VOOR DE STEM.

LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 24-01-09

een goede morgen we komen je een toffe weekend wensen
geniet er van groetjes

Gepost door: @ludwig | 24-01-09

miljaar zeg
wat een verhaal
hoe is het mogelijk dat men hier nog steeds geen rekening mee houdt
het is altijd hetzelfde liedje
mensen in een rolstoel moeten altijd sukkelen dit is mensonwaardig!
en heb er geen hoofdpijn van gekregen want dat heb ik la genoeg maar vreselijk afschuw!!!!
en vandaag krijg jij een extra duimpje tis niet gemakkelijk hé want je hebt maar 3 stemmen en ik ken er zoveel die ik plezier wil doen dus elke keer maak ik wel iemand blij
fijn weekend

Gepost door: callemie | 24-01-09

:-) veel openbare gebouwen zijn nog steeds moeilijk te betreden door personen met een rolstoel ondanks al de beloftes die ze steeds doen, helaas
wij als 'normale' mensen zien dat niet altijd zo direkt als we ergens komen hé Rudi
hopelijk komt er ooit verbetering in die situaties overal
fijn weekend
groetjes

Gepost door: Borriquito | 24-01-09

Dat stemmen doen we zo wie zo elke dag hoor :-))
Ik snap er dus geen bal van hé, op dit moment zijn er toch meer mensen in een rolstoel . Dat ze daar verdorie eens rekening mee houden als ze aan zo'n nieuw gebouw beginnen of tenminste voor aangepaste hulp zorgen.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 24-01-09

amai... da's wel erg, hé... een infodag omtrent toegankelijkheid, waarbij het gebouw waar het doorgaat zo ontoegankelijk is als het maar kan...

Gepost door: Annick | 24-01-09

het is byna in alle gemeenten zo. Bij ons op de gemeenteraad zit ook een rolstoelgebruiker en dat helpt veel...Maar ik ken de problemen goed, want ik werk ook met mensen die in een rolstoel zitten en als je dan eens weg moet moet je ferm achterom lopen enz....
Nog een fijne zaterdag

Gepost door: Zon-nebloem | 24-01-09

om in je broek te k..... Echt om in je broek te k...... jouw verslag, en ik wil daarmee écht niet grappig doen over het onbereikbare toilet. Da's gewoon mijn standaarduitdrukking bij dergelijke situaties.
Het bewijst nog maar eens hoe weinig respect de Vlaming heeft voor de medemens met mobiliteitsproblemen en hoe ver we staan van enige kennis wat er precies allemaal nodig is.
Ik word daar echt wanhopig van.
Hier in Oostende hebben wij welgeteld 1 sporthal waar rolstoelers vlot kunnen sporten. Eén van de 6 of 7 die wij rijk zijn in deze stad.
Onlangs heb ik bekomen dat er parkeerplaatsen kunnen komen voor rolstoelers, want dat was iets dat over het oog gezien was. Let op: ik heb aan de vrienden van het stadsbestuur wel moeten uitleggen aan welke normen zo'n parkeerplaats moest voldoen en waarom. Opnieuw toont dat hoe triestig de situatie is: kennis terzake nul komma nul.
Doe mij een plezier: als je ooit in Oostende komt en zo'n problemen hebt: laat het mij weten. Ik kan niets beloven, buiten dat ik een pain in the ass zal zijn van de verantwoordelijken om een oplossing te verzorgen. En geloof mij: in Oostende is het écht geen enkel probleem om met beperkingen geconfronteerd te worden als rolstoeler.
Je wint van mij de prijs voor tolerantie en doorzettingsvermogen: je bent er toch gebleven en je kaart nu de situatie aan. Chapeau!
Ik hou daar van, ik zou het ook doen.

Gepost door: pieterbie | 24-01-09

Rudy Het is toch niet mogelijk ,we zijnreeds in 2009 en dat ze nog altijd zo weinig doen voor de mensen met een rolstoel. Er zouden toch overal moeten toehankelijk zijn ,en in het bijzonder in de grote steden.Ik ga seffens nogeens stemmen op jou.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 24-01-09

zullen ze het nooit leren om openbare gebouwen toegankelijk te maken voor iedereen,ook voor minder mobiele mensen,een schande.nog een fijn weekend Rudy

Gepost door: dolfijntje1 | 24-01-09

Goedenavond Rudi :-) Nadenken is moeilijk, hé.
Groot gelijk dat je een brief gestuurd hebt.

Geniet van het weekend.
Liefs :-)

Gepost door: Rosita | 24-01-09

Rudi, Niet eens met verbazing heb ik je tekst zitten lezen. Het is waarachtig zo dat er overal zo weinig aan gedacht wordt aan mensen die niet zo beweeglijk zijn en niet huppeldepup door draai deuren kunnen laveren of geen trappen kunnen beklimmen.Het is effenaf beschamend als het dan nog over nieuwe gebouwen gaat.
Waar ik woon is het zelfs zo erg dat er voetpaden zijn waar je niet eens met een kinderwagen kunt rijden. Het is hier nu wel een rustige beurt qua verkeer maar het is toch niet de bedoeling dat je op de weg zelf moet lopen met een kinderwagen,omdat ze op de rand van het trottoir bomen hebben geplant en er geen ruimte genoeg overblijft!!
Er wordt veel aandacht besteed bij nieuwe gebouwen aan het uitzicht en het moet er modern uitzien ,de rest ...daar hebben ze geen geld meer voor... Verdorie ,je hebt groot gelijk dat je alles op papier hebt gezet. Je zou anderen -zoals jij -moeten mobiliseren om samen actie te voeren tegen zo'n wraakroepende toestanden.

Gepost door: magda | 24-01-09

Je zou er hoofdpijn van krijgen !
Ik zit nu tijdelijk in een rolstoel
en kan heel goed inkomen wat je allemaal meemaakt.
Een stempje heb ik nog over dus die heb je verdient!
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 24-01-09

Zoals je waarschijnlijk wel weet gebruik ik ook een electroscooter, en begrijp zeker wat je ervaart.
Zelf al genoeg tegenkantingen tegengekomen.
Zelfs met een duw rolwagen kwam ik niet binnen in het stadhuis , de lift naar de trouwzaal, die verscholen zat in een hok met afval en rommel, was zelf te klein voor een doodgewone Vermeiren rolgeval, en dan nog het antwoord moeten horen van een simpele ziel , 'ja zeg, ik hou me daar niet mee bezig', . Een stad als Oostende onwaardig.
En dan kan , als tegenhanger en voorbeeld , het Oostends festival, 'het Pauluspleintje' zich goed profileren, een zee van ruimte , met speciale beveiligde opritten, voor de andersvaliden, dus een pluim voor die mannen. Daarom ook op mijn blog een bereikbaarheids code ,voor plaatsen waar het niet goed komen is voor ons, maar ook voor mensen met een kinderwagen enzo.
Ik zal maar sluiten...
Sterkte man.

Gepost door: roy | 24-01-09

Hey Rudi, een hele lijdensweg dus :-(
Daar hadden die heren blijkbaar nog nie over nagedacht, amai !
Nog rap mijn stemmen uitbrengen en dan slapen, sè!
t Wordt spannend hé!

Gepost door: Ri@ | 25-01-09

Goede morgen kom hier nog eens een kijkje nemen, alles lezen gaat spijtig genoeg nog niet maar dat doe ik dan later wel weer.

Fijne zondag
Etje

Gepost door: Etje | 25-01-09

amai ... wat een halsbrekende toeren.
Ik ben alvast alle dagen op je blogje gaan stemmen ... ik ben benieuwd wie er winnen zal ;-)

Lieve groetjes en nog een fijne zondag.

Gepost door: anneke* | 25-01-09

:-) of dat 'TOM' is die ooievaar weet ik niet
hij bracht alvast geen nieuw leven hier
vannacht een van mijn geiten gestorven
zou die brenger van slecht nieuws geweest zijn?
fijne zondag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 25-01-09

Voila een laatste keer komen klikken in de hoop dat je de award wint.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 25-01-09

Hallo Nog in de vlugte eens komen stemmen
Nog een mooie zondag
Groetjes

Gepost door: Liticia | 25-01-09

Dag Rudi Er is nog veel werk aan de winkel. Je hebt kunnen deelnemen dat is het voornaamste. Groetjes,

Gepost door: Passioneel | 25-01-09

Al die problemen zeg! Het is toch erg! Heb je geen boze brief geschreven?! Het is toch onaanvaardbaar dat iemand die in een rolstoel zit zélf voor broodjes moet zorgen... de organisatie moest zich schamen!

Desondanks zoeken we nog naar romantische blogzielen... Door welk romantisch liedje krijgt u vlinders in de buik? Laat het ons weten en kom met uw favoriete lovesong in het lied van de dag!

Geniet nog van je weekend!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 25-01-09

RUDI GOEDE MORGEN
JE HEBT 100 %
GELIJK...
GROETJES
MICKEY

Gepost door: MICKEY | 25-01-09

niets nieuws maar toch eens goed dat je het vermeld Voor mij is dit niks nieuws die toestanden, voor u allicht ook niet. Nog teveel mensen denken als het toegankelijk is voor iemand met een lichte handicap (bv in manuele sportrolstoel of met krukken) dat het ook wel goed zal zijn voor de rest. Wat helaas niet het geval is, je hebt idd een ruime rolstoel, maar je bent ook een grote man. Ze zouden in toekomst mensen zoals u en mij moeten ondervragen vooraleer er vanuit te gaan dat het wel toegankelijk is. ps Ik kan nooit op verplaatsing naar toilet ook is de ruimte groot, want kan geen transfer maken uit rolstoel en in een fles pissen als vrouw is niet zo evident als je kleren aanhebt. Een tilsysteem ter plaatste of een tafel in de ruimte zou ook al veeeeeel meer doen. Mja mss gaan ze er nog teveel vanuit dat zware beperkte mensen altijd een pamper aanhebben?!

Gepost door: Maggy | 25-01-09

ps Maar al bij al vind ik de opstakels zoals deze nog het minste negatieve aan onze beperkingen, het altijd afhankelijk zijn vind ik nog veeeeeeeeeeeeel erger! Moest het alleen maar dit zijn, ik zou heel gelukkig zijn, als je me begrijpt.

Gepost door: Maggy | 25-01-09

DAG RUDI EN NU MAAR AFWACHTEN NAAR HET RESULTAAT VAN DE AWARDS HE!!!IK HOOP MET JOU DAT JE DIE MAG WINNEN. IK WENS JE NOG EEN GEZELLIGE ZONDAG.

LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 25-01-09

rudi...goede middag je hebt er alleen maar aandacht voor, als je zelf gehandicapt bent ! Ik brak ooit mijn knie en toen ondervond ik wat een rolkarreke betekende en het lopen met krukken ! En dan merk je dat de meerderheid van de gebouwen e.d. niet voorzien voor mindervaliden ! Nu is men verplicht om bij het bouwen een aparte toegang te voorzien ! En ook....hoevelen er op voorbehouden plaatsen geparkeerd staan, die dat niet mogen ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 25-01-09

Dag Rudi Ik heb het hele artikel gelezen : je schrijft het allemaal heel precies op en dat is echt wel goed want de gezonde mens realiseert zich soms niet goed hoeveel hindernissen er wel zijn voor rolstoelers. En dat op een dag van 'toegankelijkheid' pffff ik was wel een beetje verontwaardigd over de manier waarop mensen met een beperking behandeld worden.
Groetjes en nog een fijne zondagnamiddag

Gepost door: ambereyes | 25-01-09

Voor mij vanzelfsprekend, maar voor jou een hele opgave.. Eigenlijk staan we er niet genoeg bij stil denkik.. zonde!

Gepost door: LaSofia | 25-01-09

ongeloofelijk! Een gebouw dat nog maar een paar jaar gerenoveerd werd! Bij ons, in de Spil doen we er al het mogelijke aan om het aan rolstoelers mogelijk te maken om binnen te komen, maar zelfs wij zitten met ons hand in ons haar betreffende een paar zaken! En het gebouw staat er nog maar een goede 10jaar...
Ik wens je nog veel succes met het overwinnen van obstakels!
liefs ene, de jas is getest en 200% waterdicht... het haar was wel nat en daar had ik de handdoek voor nodig :-)

Gepost door: zaza | 25-01-09

Wat voor sommige mensen vanzelfsprekend is is voor andere helemaal niet zo eenvoudig...nog een gezellige zondagavond...liefs

Gepost door: Yolanda | 25-01-09

Dank u Dank u wel voor je reactie.
Het is jammer dat er nog veel gebouwen zijn waar men soms niet denken aan rolstoelgebruikers.
Dat is dus echt géén organisatie hé.

Groetjes Layla

Gepost door: Layla | 25-01-09

Nee maar Eerste keer dat u op mijn blogje keek, niet? En dan gelijk zo'n negatieve berichtje.. Sorry daarvoor.. En ik hoop ook dat het spoedig komt.. :)
Heel verhaal hierboven, ik ga hier zo snel mogelijk lezen..
Hartstikke bedankt in ieder geval, u natuurlijk ook een fijne weekend toegewenst!

Gepost door: BabyDragon | 25-01-09

dag rudi dit is gewoon onvoorstelbaar hoe ze zo kunnen doen,ongelooflijk.dat ze daar maar heel vlug eens iets aan doen en dat ze anders eens zelf in een rolstoel gaan zitten voor een dag ze zullen dan wel vlug zijn,wens u een goede nachtrust,vele groetjes

Gepost door: Regenboogje | 25-01-09

Ja Rudi Ja Rudi nu zet je me onder zware druk zeg,wat die verpleegsterkes betreft die zijn bij mij want ik heb nog veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel zorgen nodig ,en wat je Poolse griet betreft die zend ik terug naar jou als je maar nu en dan nog eens een foto van ze plaatst op je blog en ik al tevreden.Ja en wacht aub nog een beetje om alles te brieven naar Anita zoals je zei welopen heeft geen zin ze is veel rapper dan ikke.Rudi hou je goed en ze komt er aan je Poolse

Gepost door: Bart | 25-01-09

Amai
't Moest er eens af precies. Serieus epistel, en idd.: architectuur boven alles...

Groetjes

Gepost door: Black Wolf | 26-01-09

Goede morgen is idd nog alles behalve in orde wat betrefd die toegankelijkheid. We zijn nu zelf al 2 jaar na elkaar op reis geweest in België met een man die niet uit zijn rolstoel kan om even te stappen, en als je ziet wat voor problemen dat soms geeft hou je dit niet voor mogelijk. Je moet eens in sommige badsteden proberen om op de dijk iets te gaan drinken, maar dan binnen he als het niet zo'n mooi weer is, is lang zoeken eer je iets gevonden hebt waar je met een rolstoel binnen kan geraken. En dan nog niet gesproken over de toiletten voor rolstoel gebruikers, schandalig is het gewoon.

Groetjes Etje

Gepost door: Etje | 26-01-09

DAG RUDI AL WAT BETER MET JE????IK KOM JE EN FIJNE MAANDAG WENSEN. HOPELIJK KAN JE EENS EEN FRISSE NEUS NEME BUITEN, WANT HET WEER ZIET ER MOOI UIT.....LIEVE GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 26-01-09

Rudi,
Ik kan je frustratie maar al te goed begrijpen. Bij het lezen ervan ging mijn bloed ook al stilaan koken. Dat dit anno 2009 nog mogelijk is, zo'n slechte toegankelijkheid, terwijl de overheid en zoveel instanties de mond vol hebben van integratie en begrip voor mensen met een handicap. Er is hier duidelijk nog véél werk aan de winkel. Tracht wat steun te vinden uit de vele reacties die je hier krijgt. Mocht de gewone mens het voor het zeggen hebben, ipv de een of andere prestige-architect, dan zou het er zeker anders uitgezien hebben.

Gepost door: stefanie | 26-01-09

Dag Rudy,ik kom je een heel fijn maandag wensen.De griep is al een beetje beter maar nog niet helemaal.groetjes dolfintje

Gepost door: dolfijntje1 | 26-01-09

ik heb geen hoofdpijn gekregen, maar ik heb met verbazing je verhaal gelezen. Als dat pas geleden gerestaureerd is, dan is dat ronduit schandalig. Zo zie je maar weer dat de maatschappij niet op roelstoelgerbuikers is ingesteld, hoog tijd dat ze dat wel eens doen. Ze hebben wel met mensen te maken met gevoel....

Gepost door: Anita | 27-01-09

:-) even komen piepen maar nog geen nieuw verhaal :-)
het is maar mistig deze morgen Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 27-01-09

HALLO RUDI WHAT'S WRONG??????NIKS BIJ TE LEZEN????NOG ALTIJD ZIEK???? KOM JE M'N VRIENDSCHAPSGRTJS. OVERBRENGEN OP DEZE DINSDAG.

GRTJS. VAN ANNY

Gepost door: anny | 27-01-09

rolstoel gebruiker ja rudi ge zijt een lotgenootje van mij ook een klungel gehad van arts die mij operatie gaf en ook slecht verlopen hier
ik kan me heel goed indenken dat men jaren alles opkropt wat er in deze maatschappij gebeurd en dan barst de bom los ,is bij mij ook zo,men pakt eerst uw benen af dan rolstoel met beperkingen want de voetpadden zijn niet eens aangepast hiervoor,sommige winkels mag men al vergeten bakker onbereikbaar grote dorpel aan zijn voordeur vandaag geen brood voor jou,tikkend op de etalage van gij tel ik niet mee kom eens naar buiten bakkertje ik heb brood nodig vandaag een grote witte gesneden aub
wil sigaretten aankopen,ga naar dichts bij gelegen sigaretten winkeltje lap 3 dorpels voor mijn neus,ach stoppen met roken,want je kan niet aan die sigaretten
pfff een mens word boos en barst uit als men allemaal deze dingen meemaakt in het dagelijks leven,moeilijk gaat ook zeggen ze dan we hebben zoveel beperkingen in ons dagelijks leven dat ze uw nog meer beperkingen uw opleggen soms voelt het als tergen bij me aan
inkopen doen leuk komt aan gerolt tussen de rekjes ik wil bloem lap ik kan er niet aan de bloem staat veel te hoog voor mij,eff een voorbij ganger roepen die me deze bloem kan aanreiken al deze toestanden ben ik zo beug als koude pap,we betalen ook ons belastingen maar tellen precies niet mee indeze maatschappij de wereld is rot en bedorven en er zit vol egoisme in
groeten van nadine197 van netlog

Gepost door: nadine197 | 17-03-09

De commentaren zijn gesloten.