18-12-08

Wintervögelchen

Eens ik 's avonds in bed lig, kan ik hetzij slapen, hetzij wat Tv kijken. Aangezien ik mijn lichaam noch geest gewoon wil maken langer te rusten dan ze nodig hebben om te recupereren, een kleine 7 uur in mijn geval, kijk ik dus zowat elke avond, voor het met een pilletje indommelen, een beetje naar de televisie. Op mijn zijde gedraaid, met een neusmasker op en zonder leesbril, heb ik eigenlijk geen alternatieve laatavond activiteit.

Jan Decorte - 000

Een dag of twee geleden keek ik naar Phara, het iinformatief praatprogramma op Canvas, met Phara de Aguirre en Lieven Van Gils. Daar waren onder anderen Jan Decorte en zijn eega Sigrid Vinks te gast. Nu ben ik niet direct een fan van de eigenzinnige theatermaker. Maar wat ik bij Phara te horen kreeg vond ik ontzettend boeiend.

Zo vertelde het koppel steeds samen te zijn en alles gezamenlijk te doen. Behalve slapen, zo zei Jan. Waarop Sigrid verduidelijkte: "we slapen wel in hetzelfde bed, zijn lichamelijk samen, maar onze geesten kunnen niet samen dromen." Voor een kunstenaar, wat  een acteur en schrijver toch wel is, en zeker voor een levensgenieter als de persoon in kwestie, heeft de man een strikte discipline. Hij kruipt 's ochtends achter zijn computer, die staat opgesteld in de keuken, waar zijn levensgezellin met koken en allicht ook andere (huishoudelijke, vermoed ik) dingen bezig is, en schrijft in blokken van 40 minuten, waarna de man een pauze neemt en zijn pennenvruchten door vrouwe Sigrid laat nalezen en beoordelen. De Corte zegt nimmer zelf zijn teksten na te lezen. En ik geloof hem!Vogel

In zijn laatste theaterproductie, die gisteren voor het eerst werd opgevoerd, en derhalve de aanleiding was tot de aanwezigheid van het koppel bij Phara, zijn ze zelfs zo ver gegaan de teksten voor te dragen, met de tikfouten er nog in! Ongelooflijk!

Het Nederlandstalige stuk, gebracht door vijf toneelspelers, waaronder het koppel zelf, die elk meerdere rollen vertolken, is een vrolijke voorstelling over macht, jaloezie, wanhoop, liefde en een vogeltje. Het werd door Decorte geschreven in 10 schrijfsessies, dus in 400 minuten, anders uitgedrukt: 6 uur en 40 minuten. De auteur baseerde het werk op Shakespeare's 'The Winter's Tale en poëzie van de Duitse dichter Hölderlin'. Decorte verklaarde, in antwoord op een vraag van Phara, dat hij als aanzet de originele, Engelstalige tragedie van William Shakespeare las, daar slechts zowat 30% van snapte, en de rest er dan maar bij fantaseerde. Zoiets vind ik gewoonweg fantastisch!

Voor niet Shakespeare kenners: de essentie van het verhaal is dat alles door elkaar loopt en dat het leven één grote chaos is. Zij die wel fan zijn van Jan Decorte, of om een andere reden één van de voorstellingen in de Kaaistudio's willen bijwonen, kunnen hier aan informatie geraken.

>>> klik op de foto's voor een grotere afbeelding <<<

Commentaren

Goede avond Rudi Ik heb dit speciaal koppel ook al eens bezig gezien, ik dacht in de laatste show ... apart en toch heel gewoon.
Je vorig postje is heel herkenbaar, zo was het bij mijn grootouders op de boerderij ... in hun oude dagen kregen ze meer comfort met de komst van centrale verwarming en stromend water.
Geniet nog van de gezellige decemberdagen.

Gepost door: Chris | 18-12-08

niet echt mijn ding hoor!
maar las je vorig postje en ja dat breng wel herinnringen met zich mee
wij hadden destijds mooie zomers , warme zomers
maar geen zwembad
wel wat deden wij
wij pompten met emmers water uit de regenput en vulden een tinnen "bassinne" met dat water
tja
en dat was ons waterplezier!!!!
en ik kan je verzekeren dat we leute hebben gehad hoor!

Gepost door: callemie | 18-12-08

'k Kom je nog een fijne donderdagavond toewensen !

Gepost door: Mamapippa | 18-12-08

Euhmm... ik ken de hele man niet! Maar wat je beschrijft klinkt wel erg grappig! :-)
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 19-12-08

Wat ga jij allemaal eten en drinken tijdens de kerstdagen en vooral met wie? Stuur jouw kerstactiviteiten door via mail of reacties en kom in het gigantische overzicht op 24 & 25 december!

Fijn weekend!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 19-12-08

Ik lees voor 't eerst hier en schrik een beetje als je schrijft dat de meeste van jouw medemensen letterlijk en figuurlijk op jou neerkijken... letterlijk, nou ja, maar echt op je neerkijken? echt?

Gepost door: Leen | 19-12-08

beste wensen Was toevallig eens op je blog en wil de hartelijke groeten achterlaten en natuurlijk de beste wensen voor Kerst en het nieuwe jaar!! Jot

Gepost door: Jot | 20-12-08

De commentaren zijn gesloten.