27-11-08

VDB in duplo

Frank Vandenbroucke is een Belgische sp.a-minister die ooit naar Engeland FVDB - 001vluchtte omdat er nogal wat van zijn landgenoten kritiek hadden op het feit dat hij ooit opdracht zou hebben gegeven om zwart geld te verbranden uit de partijkas van wat toen nog gewoon de SP was. Wellicht smeergeld dat afkomstig was van de Italiaanse helikopterbouwer Augusta.  De meesten onder jullie zullen zich dat corruptieschandaal vast herinneren.

Frank bleef een jaar of drie in het Verenigd Koninkrijk en maakte van de nood een deugd door van de gelegenheid gebruik te maken om nog wat bij te studeren aan de faculteit sociale studiën van de universiteit van Oxford. Een mens moet toch ergens zijn tijd mee verdrijven. En die extra kennis kan altijd van pas komen, zo moet VDB gedacht hebben.

En ze kwam van pas! Want in het midden van het jaar 1999 werd Vandenbroucke teruggeroepen naar het vasteland, om er aan te treden in de paars-groene federale regering van Guy Verhofstadt (VLD), als minister van sociale zaken en pensioenen. Het verleden was voorbij en door de goegemeente blijkbaar vergeven en vergeten. Frankske kon opnieuw met een schone lei beginnen, en is heden, bijna een decennium later, nog steeds actief op het hoogste politieke niveau.

FVDB - 000

Zijn land- en naamgenoot, de wielrenner Frank Vandenbroucke is al meer dan eens diep gevallen, en heeft ook al talloze keren getracht met een schone lei te herbeginnen. Maar bij de coureur gaat dat nogal wat moeizamer dan bij de politicus. Keer op keer mislukt zijn wederopstanding en telkenmale valt Frankske op zijn bek.

Maar er is beterschap op komst, zo wordt ons beloofd. Frank staat op het punt een contract te tekenen bij de nieuwe Italiaanse wielerformatie Cinelli-Endeka, waar zijn boezemvriend Nico Mattan ploegleider wordt. Op het moment dat je dit leest is alles misschien reeds in kannen en kruiken en is de koersende VDB al volop bezig aan zijn zoveelste, en te hopen voor hem laatste, en succesvolle,  comeback. Mocht het Vandenbroucke evenwel onverhoopt toch niet lukken, dan heeft hij toch nog altijd zijn schone vrouw Sarah Pinacci om op terug te vallen. Tong uitsteken

Over vallen gesproken. Bekijk onderstaand filmpje een op je gemak. Desgewenst met je laptop op de schoot op 't groot gemak. Daar laat ik je vrij in. Maar best niet tijdens standje groot gemak. De bezigheden met je partner zouden je dan weleens kunnen afleiden. En ik raad je net aan naar deze video te blijven kijken tot aan het tragikomisch einde.

De commentaren zijn gesloten.