02-11-08

Fruitvliegjes

Mocht je het na mijn bijna drie maand bloggen nog niet doorhebben: ondergetekende is van alle markten thuis. Mijn uiterst breed interessespectrum is daar de oorzaak van. Fauna, flora, techniek, wetenschap, geneeskunde... om maar enkele te noemen. En zijn er fenomenen en/of toepassingen waarbij enkele van deze elementen samenvloeien, dan ben ik helemaal verkocht!

Fruitvliegjes - 001

klik op de foto voor een grotere afbeelding

Fruitvliegjes zijn daar een voorbeeld van. De Drosophila melanogaster, ook wel bananenvlieg genoemd.  Zonder evenwel gebruik te maken van al te veel Latijnse benamingen, te vervallen in wetenschappelijk taalgebruik en dito terminologie, waar ik zelf ook geen jota van begrijp, zal ik trachten jullie in verstaanbare taal te vertellen wat ik jullie te vertellen heb. Nu al in de war? Herlees dan deze alinea. Op mijn plechtige communiezieltje (ja, dat heb ik!) beloof ik, voor de rest van dit verhaal, korte, duidelijke zinnen te gebruiken.

Mocht ik toch verzaken aan deze belofte en/of er niet in slagen mijn kennis hiernavolgend bevattelijk te verwoorden, dan mag je mij, als straf,  billenkoek laten geven door Hot Marijke. Op jullie kosten uiteraard, want die jonge meesteres doet dat niet gratis! En vergeet desgevallend ook niet vervoer voor me te regelen en een groot en sterk persoon in te schakelen om me, met mijn bakkes naar beneden, en mijn bibs omhoog, op Hot Marijke haar 'behandeltafel' te leggen. Als ik trouwens sowieso al in die kleine domina haar folterkamer geraak! Knipogen

Billenkoek

Iedereen die van deze wereld is, kent ze wel. Die kleine irritante vliegjes die, schijnbaar volkomen uit het niets, en veelal in groten getale opduiken. Vooral in de zomer, en daar waar fruit ligt. Die kleine donders hebben immers een voorliefde voor rijp fruit, zoals een bananenschil die net een beetje bruin begint te worden. Om hun eitjes op te leggen. Zo zijn de fruitvliegjes er van verzekerd dat de larven genoeg te eten hebben als de eitjes uitkomen.

Er zijn vogelliefhebbers die fruitvliegjes kweken in bokalen, die ze dan in hun volières zetten, zodat hun gevederde diertjes steeds vers voer in de buurt hebben. Zo krijgen die beestjes eens wat anders te vreten dan droog zaad. Ze moeten er wel wat meer moeite voor doen. Want daar waar dat zaad eenvoudigweg uit het schaaltje van één of ander type verdeelreservoir kan worden gepikt, moeten de vogels, vooraleer de fruitvliegjes in hun snavel te kunnen nemen, ze wel eerst te pakken krijgen! Nu ja, dat brengt wat leven in hun  doorgaans troosteloos bestaan in de vogelkooi. Lachen

Fruitvliegjes - 000

Tot daar de fruitvliegjes als voedselbron. Wetenschappers maken bij hun experimenten ook gretig gebruik van dit tweevleugelig vliegje. En niet uitsluitend omdat ze zich supersnel voortplanten (op ruim twee weken tijd). Of alleen omdat het mannetje een zwarte stip heeft op zijn achterlichaam en daardoor gemakkelijk van het vrouwtje is te onderscheiden. Die eigenschappen tellen mee, maar er is een derde, uiterst belangrijke reden: de fruitvlieg heeft 60% genetische gelijkenis met de mens!

En ze experimenteren er op los hoor, aan de universiteiten en andere gespecialiseerde onderzoekscentra. Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd het homoseksuele gedrag van fruitvliegen naar believen aan en uit te zetten. door middel van een combinatie van medicijnen en genetische manipulatie. Meer daarover lees je hier.

Fruitvliegjes - 002 (gay)

klik op de foto  als je van humor houdt

Dicht bij huis zijn wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), verbonden aan de K.U. Leuven, er recentelijk voor het eerst in geslaagd om de hersenen van fruitvliegjes, in cultuur, voor lange tijd levend en gezond te houden. Op deze manier kunnen de onderzoekers experimenteren met microchirurgie en letsels aan zenuwbanen bestuderen, wat op lange termijn het onderzoek naar verlamming bij mensen mogelijk maakt. Wie hierover meer wil lezen, kan dit ondermeer hier en daar.

Wie weet komt er, dank zij die door velen zo vervloekte fruitvliegjes, zelfs nog tijdens mijn aardse bestaan een doorbraak in de herstelling van ruggenmergletsels. Stel je voor. Dat zou wat zijn, hé?! Dat ik terug stappend door het leven zou kunnen gaan. En met mij zo vele anderen! Evenwel slecht voor de werkgelegenheid. Al die invaliden zullen dan immers terug aan het werk willen en heel wat volk uit de sociale en verzorgende sector zal zonder werk komen te zitten. En vele rolstoelfabrikanten, constructeurs van hulpmiddelen, nevenbedrijven en distributeurs zullen failliet gaan! Wie gaat er op dat moment ooit geloven dat het fruitvliegen zijn die aan de oorsprong liggen van die malaise?

Commentaren

jeuk Krijg al overal jeuk van uw bericht hier, niet van Hot Marijke want vind die niet aantrekkelijk, nu blijkbaar moeten er wel zijn, want ze verdient goed schijnt, ik zou er nog geen 1€ willen aan schenken. Mja smaken verschillen. Krijg dus jeuk van die afbeeldingen van die vliegen, ongedierte, twas deze zomer (als je da zomer kan noemen) hier ook erg met die beesten. Brrr....

Gepost door: Maggy | 04-11-08

Vreemd... En ik die dacht dat je zo graag beesten ziet, Maggy! :-)

Gepost door: Rudi | 04-11-08

Tja blijkbaar niet allemaal e ;-) maar de meeste wel zene!

Gepost door: Maggy | 04-11-08

De commentaren zijn gesloten.