20-09-08

Handicap & seks

Het is een kwakkel dat alle mensen met een zware fysieke handicap, zoals een dwarslaesie, impotent zijn en derhalve op seksueel vlak niks meer kunnen presteren. Bovendien zijn er voor hen, die wel met impotentie te kampen hebben, diverse middelen, technieken en mogelijkheden beschikbaar om toch een bevredigend seksueel leven te leiden.

Maar aangezien een groot percentage van de personen met een (fysieke) handicap geen vaste levenspartner hebben, of een onwillige partner, is de praktische seksualiteitbeleving bij hen een heikel probleem. En moeilijk bespreekbaar, wegens het taboe dat helaas nog steeds bestaat rond dit thema. En de onwetendheid, de onervarenheid en het gebrek aan kennis vanwege de meeste zorgverleners.

Derhalve ben ik zeer verheugd over het feit dat er op 17 oktober, in het Vlaams Parlement in Brussel, een congres plaatsvindt over seksualiteit en handicap, onder de naam ‘BuitenGEWONE Seks'. Een initiatief van diverse organisaties en instanties uit de sector van de gehandicaptenzorg, in samenwerking met Sensoa vzw.  Het congres richt zit tot professionals uit de zorg voor mensen met een handicap. En de interesse is groot, want het maximaal aantal inschrijvingen werd reeds begin van deze maand bereikt.

Handicap & sex - collage

De tekst van het thema van dit congres, handelsverlegenheid, wekt de indruk dat de nadruk vooral zal gelegd worden op de noden van personen met een mentale en/of fysische handicap, die in een (zorg)voorziening verblijven, of hun weekdagen doorbrengen in een dagcentrum. Maar als ik het volledige programma bekijk, en dan vooral de workshops in de namiddag, is er toch wel aandacht voor een heleboel aspecten aangaande deze problematiek met ook aandacht voor de mensen met een handicap, die ‘gewoon' thuis wonen. En hun aantal stijgt voortdurend. Niet enkel omdat er geen plaats meer is in de voorzieningen, maar ook omdat velen prefereren om thuis te wonen. Alleen, of met hun gezin. Dit is doorgaans aangenamer en trouwens stukken goedkoper voor de maatschappij.

Commentaren

Ik vind het vooral jammer dat mensen denken dat mindervalide alleen betaalde sex kunnen hebben en dit ook vaak zo op tv komt. Laat me zegge, ik ben al 5j single maar aan gratis sexkandidaten had ik nooit gebrek integendeel, moest ik op alles ingaan, moest niet meer men broek aan, ik bedoel maar... Sex met mindervalide kan zeker en ook gratis! Ik ben er dan ook niet voor te vinden dat mensen via een organisatie hun sex moeten geregeld krijgen. Met een beetje fantasie en internet contacten kan dit zonder diensten of hulpverlening ook!

Gepost door: Maggy | 22-09-08

sex en handicap Door een val op mijn rug heb ik een dwarslaesie opgelopen en ben ik paraplegieker. Het is niet zo evident om een aantal standjes te realiseren als je verlamt bent aan je onderste ledematen. Ik heb ergens gelezen dat er een folder zou bestaan van Pfizer over seks na ruggenmergletsels, een soort kamasutra voor personen met een handicap. Nu heb ik op het internet aan ’t zoeken geweest, maar kan er nergens iets van vinden. Kan jij mij hier mee helpen.

Gepost door: Harry Vechter | 12-10-08

Ja, ik kan je helpen! Die folder, dat is een boekje, samengesteld door Wilfried Brusselmans, psycholoog, verbonden aan het CLNR van het UZ in Gent, het revalidatiecentrum.

Brusselman, W. (Red.) (2001). Seksueel functioneren en seksualiteitsbeleving na een ruggenmergletsel. Brussel: PFIZER NV, 71 pag.

Mocht je het boekje niet via de boekhandel kunnen bestellen, bij deze het e-mailadres van de auteur:
Wilfried.Brusselmans@UGent.be

Lees hier voor een recensie van het boekje, door Jim Bender, psycholoog:
http://www.tijdschriftvoorseksuologie.nl/archief/tvs2003-02/literatuurbulletin.pdf


Kijk ook hier eens:
http://www.sensoa.be/meer_info/buitengewoneseks/seksualiteit_na_handicap.html

Gepost door: Rudi | 12-10-08

De commentaren zijn gesloten.