10-09-08

Voor boek en plaat

Als prille twintiger werd ik lid van, als ik me goed herinner, de toen in alle geval nog ‘grootste boeken- en platenclub' van Vlaanderen en Nederland, met de naam ECI. In April 1987 was dat, dus méér dan 21 jaar geleden. De medische encyclopedie, die ik als één van de drie gratis, of voor weinig geld verkregen eerste levering, ontving, is nog steeds in mijn bezit en wordt zelfs nog steeds nu en dan geraadpleegd.

In die tijd bestond het assortiment van ECI voornamelijk uit boeken en vinylplaten. Ter herinnering: dat laatst vermelde zijn de zwarte, van groeven voorziene schijfjes, die men in vroegere tijden op een draaitafel diende te leggen, waarna er muziek was te horen. Later zijn daar Cd's voor in de plaats gekomen. Er kwamen ook videofilms bij, eerst op band (VHS), later op DVD. Momenteel behoren, naast een uitgebreide keuze aan vrijetijdsartikelen, ook cd-roms, tot de collectie.

Toen ik klant werd bij ECI, diende je per kwartaal minstens één bestelling te doen. Dus vier (4) orders per jaar. Naarmate de jaren verstreken, werden de kwartalen die de boekenclub hanteerde, steeds korter. Zodat je op zeker moment reeds elke twee (2) maand een magazine in de bus kreeg, met bijgevoegd een formulier om je kwartaalbestelling door te geven. Inmiddels spreekt men op de bestelkaart van ‘periodes'. Zo zijn er zes (6) per jaar.

Boekenstapel - 000a

Gedurende de ganse tijdspanne van mijn lidmaatschap, heb ik een gigantische stapel boeken bij elkaar gespaard. Het wordt nu langzamerhand tijd, dat ik er ook eens aan begin met deze lectuur te lezen. Of dit leesvoer, zoals vele anderen me reeds voordeden, te verkopen op de plaatselijke rommelmarkt.

Je kan de uit het clubmagazine gemaakte keuze laten bezorgen via de reguliere post, of je gaat kiezen in één van de landelijk verspreide clubwinkels, en neemt je waar zelf mee naar huis. Sinds een tijdje is men ook begonnen met een bonusprogramma. Je krijgt een tweetal keer per jaar een extra korting op je aankopen. Dit, afhankelijk van het aantal jaren lidmaatschap.

ECI Winkel Gent

Zelf heb ik voor mijn méér dan twee decennia trouw lidmaatschap, een ‘gouden' lidmaatschapskaart gekregen. Toen ik deze ontving, was ik zo trots en blij, dat ik deze terstond liet inkaderen. Achteraf heb ik me dat beklaagd, want als ik, bij hoge uitzondering, mijn bestelling ga uitkiezen in de Gentse clubwinkel, is het steeds een gans gedoe om die kader mee te nemen en het goudkleurige kleinood aan de kassa uit die lijst te halen, zonder dat glas te laten vallen!

Aangezien, voor mijn persoonlijke situatie, het lidmaatschap van deze boekenclub, niet méér opportuun is, heb ik, in de lente van dit jaar, uiteindelijk van mijn hart een steen gemaakt en mijn lidmaatschap opgezegd. Met een koel standaardbriefje liet men mij weten van mijn opzegging akte te hebben genomen. Het gaat wél nog een jaartje duren vooraleer ik ex-lid ben van de reeds éénenveertig (41) jaar oude ‘European Club International'. Je moet immers opzeggen één maand voor afloop van de lidmaatschapsperiode. Bij mij is dat 31 maart, en ik zegde pas op in mei, vandaar...

Broken head

Dus dien ik nog enkele kwartaalbestellingen te doen en daarbij telkens mijn hoofd te breken over wat ik nu alweer, uit dat magazine, in mijn bezit wil krijgen. Inmiddels heb ik, sinds mijn opzegging, reeds twee bestellingen geplaatst. Van mijn laatste order, reeds daterend van een maand of twee geleden heb ik inmiddels nog helemaal niks gehoord of gezien. Vergeten?

Mijn eerdere bestelling betrof een order voor het boek met als titel 'De donkere macht'. Ze stuurden me verkeerdelijk het boek 'In de donkere nacht'.

Terstond liet ik hen dit per e-mail weten. Zonder reactie. Een dikke maand later ontving ik wél een betalingsherinnering. Alweer stuurde ik via elektronische weg een vriendelijk  berichtje, met een verwijzing naar mijn vorig bericht, en de melding dat ze het verkeerd geleverde boek mochten komen afhalen. Opnieuw géén reactie.

En nu ontving ik een nieuwe herinnering, waarin men het zelfs aandurfde mij een aanmaningskost in rekening te brengen. Het werd het me toch wat te gortig. Ik prepareerde een bericht, waarin ik hen in eerste instantie meldde dat er in hun organisatie blijkbaar heel wat fout loopt.

Mad yellow guy

Vervolgens gaf ik hen een chronologisch overzicht van alle gebeurtenissen met betrekking tot het betreffende order. En voorts verzocht ik hen het mij niet kwalijk te nemen, maar dat ik deze gang van zaken niet pik. En stelde hen de vraag of ze werkelijk dachten dat ik niks beter te doen heb dan mij bezig te houden met een tot niks leidende correspondentie omtrent HUN fout.

Daarna vervolgde ik met de melding dat ik met het huidig schrijven formeel de ONMIDDELLIJKE rectificatie van hun fout eiste. En verzocht hen dit te doen binnen de acht (8) dagen, met ingang van het huidig schrijven. Ik besloot met de hint dat een compensatie voor de geleden schade, eveneens op zijn plaats zou zijn, en zeer gewaardeerd! Knipogen

Commentaren

Hahahahaha...I love that!!! Ik ben ook een kei in het schrijven van dat soort dreigende maar oh zo beleefd blijvende en op het laatst iets terugverlangende brieven! hahaha! Het heeft me al vaak genoeg iets opgeleverd...maar ECI???? hmm nee, denk dat dat niet doordringt daar hoor...hoe vaak wij al niet ten onrechte Kroonkeuzeboeken opgestuurd hebben gekregen omdat we zogenaamd niks besteld hadden ...en zie dat ding dan maar weer eens teruggestuurd te krijgen..!! Maar nu spreek ik wel over vroeger bij m'n ouders thuis hoor...ikzelf ben nooit lid geworden van een boekenclub...ik ben al vanaf mijn 10e lid van de bibliotheek! :-)))))
Ben benieuwd hoe dit af gaat lopen voor jou!! :-)
Groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | 11-09-08

raar, ik belde en twas gedaan. Raar dat jij na al die jaren lid te zijn zoveel moeite moet doen om te stoppen, ik was ook lid en belange zo lang niet en belde en twas in orde, heb nooit een brief geschreven, ze gingen het gelijk annuleren?! Heb nadien ook nooit niks meer gehad en moest niks meer kopen. Ik stopte omdat ik ook geen echte boekenlezer ben en alleen maar kocht om te kopen.

Gepost door: Maggy | 12-09-08

De commentaren zijn gesloten.