17-08-08

Sport- en liedjesfestivals

Ze bestaan dus blijkbaat toch écht: mirakels! De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps, had er eentje nodig – en bekwam het bovendien! - tijdens de Olympische Zomerspelen 2008, die momenteel  nog steeds bezig zijn, in Peking, China. Om zijn beoogde acht (!) gouden medailles te winnen, moest bij gisteren, voor nummer 7, de 100m vlinderslag winnen, en dit lukte hem slechts ternauwernood.

Michael Phelps

Toegegeven, de Servische zwemmer die zilver pakte, maakte technische fouten door naar de finish te glijden en zijn hoofd te snel op te richten, maar ik vind de uitleg van de FINA, de wereldzwembond, toch twijfelachtig.

Door met zijn drie teamgenoten, vanochtend heel vroeg ook nog eens het goud te pakken op de 4 x 100m wisselslag, waarbij ze en passant ook nog eens het wereldrecord verbeterden, had Michael Phelps zijn achtste Olympisch gouden plak beet. Samengevoegd bij deze die hij in 2004 in Athene behaalde bezit hij nu al veertien (14!) exemplaren van deze soort. De pas 23-jarige man zal daarmee de geschiedenis ingaan als (voorlopig) de meest succesvolle olympiër aller tijden!

Dat is wat de mensen bij deze spelen willen zien: winnaars! In tegenstelling tot bijvoorbeeld Formule 1 races, waar men voornamelijk heen gaat, of op Tv naar kijkt, om de bolides te zien crashen, willen de mensen in Peking records zien sneuvelen. Sporters extreme krachtinspanningen zien leveren met mooie resultaten. Ook de media is er tuk op, want het spektakel levert prachtige Tv-beelden op, en gespreksonderwerpen bij de vleet. Net wat het publiek wilt!. En dat mogelijks hier en daar het geluk een handje wordt geholpen, daar ligt niemand wakker van.

Het is volgens mij enigszins te vergelijken met het Eurovisie Songfestival, waar allang niemand meer gelooft dat het er, bij de puntentoekenning, eerlijk aan toegaat, wegens de verdachte politiek correctheid ervan. Toch blijft men massaal kijken naar dat liedjesfestival. De twijfelachtige jurering neemt men er genoegzaam bij. Deze maakt trouwens onmiskenbaar deel uit van het succes van dit evenement. Het levert stof op voor ellenlange discussies.

Om af te sluiten kom ik nog even terug op dat sportfestival in de hoofdstad van het land van onze Chinese broeders en zusters. Dinsdag aanstaande worden daar immers de halve finales gespeeld van het olympische voetbaltoernooi. België dient het op te nemen tegen Nigeria, het geboorteland van mijn echtgenote! Dit gegeven stelt me meteen voor een dilemma. Supporteren voor mijn landgenoten, de Rode Duivels, of toch maar voor de doorgaans knap voetballende Super Eagles, en daarmee meteen moeder de vrouw behagen? We zien wel; moge het beste team winnen!

 

Commentaren

Phelps blijkt een "afwijkende" lichamelijke gestel te hebben. Zijn lichaam zou niet zo snel verzuren. Gevolg: hij kon snel herstellen.
Zo heeft hij dus een concurrentievoordeel op anderen.
Op die manier kun je zeker 8 plakken halen.
(er waren nog andere voordelen zoals enorme spanwijdte van zijn armen, maar als je minder snel verzuurt lijkt me dat een zekere voorsprong):
http://www.volkskrant.nl/sport/article1054020.ece/Achteloos_op_jacht_naar_een_unicum
"Dan is er het voordeel dat Phelps van nature nauwelijks verzuurt. Het betekent vooral dat hij sneller herstelt dan de concurrenten."

Gepost door: Ben | 18-08-08

De commentaren zijn gesloten.